Participating towns and cities

Czech Republic Ústí nad Labem (Usti nad Labem) , Czech Republic

Population:
95.000 inhabitants
Department:
Odbor strategického rozvoje
Contact:
Hana Slawischova
Magistrát města Ústí nad Labem, Velká Hradební 2336/8, 401 00 Ústí nad Labem
(++420) 475 271 128, 733 511 919

Participation 2009

Activities within the week Activities within the week

Ústí nad Labem (Usti nad Labem) organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2009, taking into account the annual theme.

All week
Evropský týden mobility proběhne také v Ústí nad Labem
Program této osvětové kampaně upozorňuje jednak na možnosti využívání udržitelných způsobů dopravy, které nezatěžují životní prostředí a kvalitu života ve městě, tolik jako doprava automobilová, a jednak na bezpečnost účastníku silničního provozu. Projekt Zdravé město Ústí nad Labem chystá do programu letošní ročníku kampaně akce určené pro děti i dospělé, pro milovníky cyklistiky i turistických výletů a procházek. Kampaň probíhá ve dnech 16. – 22. září.

Středa 16. 9.
První akce se startuje 16. září od 16 hodin v Městských sadech. Zábavné soutěžní odpoledne s tematickým názvem I bez aut je zábava je určené především rodinám s dětmi. Nejšikovnější účastníci budou odměněni zajímavými dárky. Nezapomeňte si s sebou vzít kolo, koloběžku či odrážedlo!

Čtvrtek 17. 9. 2009
Ve čtvrtek je na programu hned několik zajímavých akcí. Na cyklostezce mezi mosty E. Beneše a Mariánským mostem proběhne pro děti školou povinné sportovní dopoledne s názvem Hopem s ROPem přes SEVEROZÁPAD, které pořádá Úřad Regionální rady soudržnosti Severozápad ve spolupráci s Městskou policií a Vyšší odbornou školou zdravotnickou. Vedle sportovních disciplín proběhne také zeměpisná a výtvarná soutěž. Pro vítěze jsou připraveny hodnotné ceny. Kapacita sportovišť je omezená, proto je nutná registrace na www.nuts2severozapad.cz.

Od devíti hodin bude v konferenčním sále Krajského úřadu Ústeckého kraje probíhat seminář Dopravní obslužnost 2009 aneb po celém Ústeckém kraji bez auta. Seminář je určen všem zájemcům o problematiku dopravy, účast je však nutné potvrdit na rehackova.l@kr-ustecky.cz nebo na tel. 475 657 525.

Další akce tohoto dne je ve znamení úklidu přírody. Začátek akce na pomoc přírodě je plánován na 16. hodinu, lokalita bude upřesněna. Pracovní oděv s sebou, rukavice a občerstvení je zajištěno!

Pátek 18. 9. 2009
Dětské dopravní hřiště v Krásném Březně uvítá nejmladší žáky základních škol na akci Den bez úrazu. Děti zde budou mít jedinečnou příležitost se seznámit s činností všech složek Integrovaného záchranného systému, vyzkouší si první pomoc a odejdou vybaveny pravidly protiúrazové prevence.

Sobota 19. 9. 2009
Sobota nabídne příležitost všem pravidelným i příležitostným milovníkům kol a pěší chůze. Mezi půl osmou a půl desátou od budovy Magistrátu města startuje 25 km dlouhý Memoriál patriotů okolo Ústí nad Labem, který zavede účastníky do zajímavých lokalit v okolí našeho města. Cesta vede na Hrad Střekov, Novou Ves, Vysoký Ostrý, Masarykovy zdymadla, Vaňovský vodopád a Vrkoč. Zakončení pochodu je na Větruši. Délku trasy je možné zkrátit využitím MHD – linky č. 9 do Nové Vsi, příp. linkou č. 17 do Brné. V cíli čeká na všechny doprovodný program – hudba kapely Obecná škola a opékání vuřtů. Nápoj a vuřt pro každého zdarma.
Cyklistický výlet odstartuje v 10 hodin od Informačního střediska města. Na cyklisty čeká 65 km trasa, která po projížďce města pokračuje po Labské stezce do Litoměřic a dále do Homole u Panny. Zakončení cyklovýletu je společné s turisty, tedy na Větruši. Vedle občerstvení budou mít turisté i cyklisté možnost využít služeb Oborové zdravotní pojišťovny a nechat si změřit tlak či tělesný tuk. Prohlídka vyhlídkové věže a bludiště je v tento den zdarma.

Pondělí 21. 9. 2009
Jízda Labské královny bude akcí spojující pohyb a poznávání historie, která se k ústeckému regionu váže. Den bude ve znamení cyklistiky, Hradu Střekov, soutěží a pověstí Labské královny. Určeno pro studenty středních škol.

Úterý 22.9.
Procházky historií města
Komentovaná procházka zaměřená na historii města a jeho architekturu, jejíž trasa spojuje stojící i dávno zaniklé středověké stavby nacházející se v centru města, začíná od 15. a 17. hodiny v Informačním středisku města. Za zdárně vyplněný kvíz k historii města bude pro 15 vylosovaných nachystána v Informačním středisku odměna. Dopolední Procházky historií města jsou určeny pro studenty středních škol

Celotýdenní geocachingová soutěž!! Donesete-li v průběhu Evropského týdne mobility do Informačního střediska města pas Labské královny, který bude vyplněný všemi sedmi razítky ze schránek, které se váží k pověstem míst podél řeky Labe, obdržíte za svou snahu a vytrvalost odměnu.

O celém programu k Evropskému týdnu mobility se více dovíte na letácích a plakátech a také na webových stránkách města www.usti-nad-labem.cz. Doufáme, že si z nabídky vyberete.

Permanent measures Permanent measures

Ústí nad Labem (Usti nad Labem) implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
Create or enlarge pedestrian streets
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Public transport services
Improvement and extension of the public transport network (creation of HOV lanes for public transport modes, new stops, new lines, reserved areas etc)
Traffic calming and access control scheme
Speed reduction programmes in zones near schools
Elaboration of new residential areas
Mobility management
Launch of awareness-raising campaigns
Elaboration of educational materials
Development of travel plans / mobility plans in consultation with local stakeholders
Permanent access restriction to city centres
Development of systems and equipment for measuring air quality in public places

Car-free day Car-free day

Ústí nad Labem (Usti nad Labem) carries out a Car-Free Day 2009 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Ulice Varšavská a Zeyerova