Participating towns and cities

Czech Republic Ústí nad Labem (Usti nad Labem) , Czech Republic

Population:
95.000 inhabitants
Department:
Odbor strategického rozvoje
Contact:
Hana Slawischova
Magistrát města Ústí nad Labem, Velká Hradební 2336/8, 401 00 Ústí nad Labem
(++420) 475 271 128, 733 511 919

Participation 2010

Activities within the week Activities within the week

Ústí nad Labem (Usti nad Labem) organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2010, taking into account the annual theme.

All week
Ve čtvrtek 16. září startuje první akce Evropského týdne mobility v Ústí nad Labem netradičně – Zumba maratonem! V atriu magistrátu si lidé mohou vyzkoušet latinsko-americké rytmy zumby. Zábavná, ale účinná taneční party. O program se postarají cvičitelé z REGEN Klubu. Pro všechny je dále připraven „Stánek zdraví“ Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra a pro děti jsou nachystány různé dovednostní soutěže. Další akce „Ukliďme svět“ proběhne tentokrát v okolí zámečku Větruše. Sraz účastníků je v 16 hodin na parkovišti na Větruši. Nápoje a rukavice zajištěny, s sebou pouze pracovní oděv a chuť do práce!.
V pátek 17. září pojedou školáci objevovat Labskou stezku.. Účastníkům akce bude představena národní technická památka Masarykova zdymadla a střekovská vodárna pro parní lokomotivy. Část Labského údolí si budou moci účastníci jízdy prohlédnout z paluby výletní lodi. Doprovodný program zajistí ukázkami své činnosti Vodní záchranná služba Ústí nad Labem a Poříční policie.
Porta Bohemica – v sobotu 18. září nabídne Evropský týden mobility příležitost všem pravidelným i příležitostným milovníkům kol a pěší chůze. Turistický výlet je určen pro pěší turisty, nejenom pro sportovce, ale i pro ty, kteří se potřebují odreagovat od každodenních stresů a spojit zdravý pohyb v přírodě s poznáváním krás, které okolí města nabízí. Naplánováno je několik tras v rozpětí 7–53 km. Cíl je pro všechny stejný - výletní zámeček Větruše. MHD je pro tento den pro účastníky pochodu zdarma. Cyklistický výlet odstartuje v 10 hodin od Informačního střediska města. Na cyklisty čeká 65 km trasa, která po projížďce města pokračuje po Labské stezce do Litoměřic a dále do Homole u Panny. Zakončení cyklovýletu je společné s turisty, tedy na Větruši. Vedle občerstvení budou mít turisté i cyklisté možnost využít služeb Oborové zdravotní pojišťovny a nechat si změřit tlak či tělesný tuk

Permanent measures Permanent measures

Ústí nad Labem (Usti nad Labem) implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

Pedestrianisation
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Accessibilities
Lowering of pavements
Mobility management
Development of travel plans / mobility plans in consultation with local stakeholders
Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas

Car-free day Car-free day

Ústí nad Labem (Usti nad Labem) carries out a Car-Free Day 2010 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
uzavřený prostor u parkoviště obchodního centra Globus v Trmicích