Participants

Contact & Activities

Participating city

Baja
39.290 inhabitants

Local contact

kft.
Czifra Erika
Baja, szentháromság tér 3
++36 203260945

Participation 2011

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
Actions relative to the theme:
Programok:
9 órától a Szentháromság tér lezárásra kerül a forgalom elöl, sem áthajtani, sem parkolni nem lehet a téren. A helyi tömegközlekedés a lezárás alatt is zavartalanul használhatja a teret, azon közlekedhet.
A Petőfi-Szigeti programhelyszínen megvalósul a városi extrém sportnap. A programok 13-18 óra között kerülnek megrendezésre.
Katonai akadálypálya, kerékpáros akadálypálya, extrém kerékpáros akadálypálya, óriás kártyavár, élő társasjáték, euro bungee, Air Soft pálya, motoros szimulátor a Kiskun Autósiskola támogatásával
9 órától a Szentháromság téren, a bajai civil szervezetek, akik az Autómentes Nap jelmondatát magukénak érzik, és tenni kívánnak a "Közlekedj ÖKOsan! szlogennel összhangban" folyamatos bemutatókat, beszélgetéseket tartanak. Ez a program az Autómentes Nap teljes ideje alatt folyamatosan működik.
11 órától a Bács Volán ZRT autóbuszai felvonulnak a Szentháromság téren. Minden busz más-más programot valósít meg.
Egyik buszban előadások, beszélgetések lesznek. A hallgatóság az ülésekben foglal majd helyet.
Másik busz egy forgalomból kivont, de még használható gépjármű lesz. Ezt a buszt a vállalkozó szellemű fiatalok összefesthetik, kidekorálhatják, a délután folyamán a busz belsejében a gyermek rajzverseny győzteseinek kiállítása nyílik meg.
Harmadik busz egy akadálymentes busz lesz, az érdeklődők kipróbálhatják, hogy lehet mozgássérültként tömeg közlekedni.
A Bács-Volán ZRT felajánlotta, hogy az Autómentes Napon üzemidőben, bárki aki otthon hagyja az autóját és felszálláskor forgalmi engedélyét felmutatja ingyenesen utazhat a helyi járatokon.
11 órától a budapesti Cellux Csoport kézműves foglalkozást tart az újrahasznosítás jegyében.
11 órától közös futás veszi kezdetét

Minden esetben a program zárása a Szentháromság téren történik.
Az EMH Autómentes Napot hivatalosan megnyitja dr. Zsigó Róbert Baja Város Polgármestere.
A megnyitóra 12:30-13:00 óra között kerül sor a Szentháromság téren a nagyszínpadon. A megnyitóig a diákok és az érdeklődők részére a színpadon zenés, táncos produkciók lesznek láthatóak.
A Szentháromság téri programhelyszínen a megnyitó után rajzverseny, buszfestés, valamint sportprogramok zajlanak.
12 órától az Egészséges Baja Városért Közalapítvány egészségügyi méréseket (vércukor, vérnyomás, testzsírtömeg) végez a megjelentek részére. Az eredményeket a helyszínen szakorvosok értékelik, és tanácsot is adnak.

13 órától a Kiskun Autóiskola a biztonságos közlekedés jegyében több alkalommal bemutatót tart az érdeklődők részére a biztonsági öv szimulátoron a Petőfi-szigetben, és kiállításra kerül a csúszás szimulációs gépjármű is.
13 órától Sárkányrepülő kipróbálása szárazföldön
13 órától a Bajai Városi Önkormányzat Hivatásos Tűzoltósága látványos mentési és oltási gyakorlatát láthatják az érdeklődők a Szentháromság téren.
13 órától veterán kerékpárok kiállítása
14 órától a Petőfi-sziget körüli gyaloglás az egészségért az egészséges környezetterhelés nélküli városért. A programot a Bajai Természetjárók Egyesülete szervezi.
15 órától lakossági fórum a Szentháromság téren, ahol a városi döntéshozók valamint a civil szervezetek és Baja Város közönsége az Autómentes Nap a”Közlekedj ÖKOsan!" témakörben kötetlenül beszélgethetnek.
18 órakor Critical Mass felvonulás
A tér lezárását 18 órakor a Critical Mass városi kerékpáros demonstráció kezdetekor oldjuk fel. A Critical Mass előreláthatólag 19:30 órakor halad majd át újra a Szentháromság téren, végállomása a Petőfi-szigeten az Ifjúsági Ház előtt lesz., ahol közös bringaemelés után, az elmúlt évek Critical Mass fotóiból nyílik egy kiállítás.
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.
Zone opened to residents on Car-Free Day:
Szeptember 22-én, csütörtökön 06 órától 18 óráig a Szentháromság téren „Autómentes Nap” kerül megrendezésre. A rendezvény biztonságos lebonyolítása érdekében a Szentháromság tér teljes lezárására kerül sor. A zárás idején a tér teljes területén tilos a parkolás.
A zárás idején a Szentháromság tér a Bajcsy Zs. utca felől nem lesz megközelíthető, a Szabadság utcából érkező forgalom a Deák Ferenc utcába, a Deák Ferenc utcából érkező forgalom az Attila utcába kerül átirányításra.
A zárás a helyi buszjárat és a kerékpáros közlekedést nem érinti. Az áruszállító járművek az Apponyi utca – Baja Marketing Kft. előtti útszakasz - Bajcsy Zs. útszakaszon biztosított.
Implementing one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.
Permanent measures implemented this year:
New or improved bicycle facilities
  • Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Public transport services
  • The development of accessible transport services for all
Mobility management
  • Launch of awareness-raising campaigns
  • Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas