Participating towns and cities

Czech RepublicPřeštice, Czech Republic

Population:
6.600 inhabitants
Department:
local autority office
Contact:
Eva Česáková
Masarykovo nám. 107
334 01 Přeštice
(++420) 377 332 402
Přeštice already registered 6x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2015 2011 2010 2009 2008 2007

Participation 2011

Activities within the week Activities within the week

Přeštice organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2011, taking into account the annual theme.

All week
Již potřetí se v Přešticích konal Evropský týden mobility, pořádaný městem ve spolupráci s příspěvkovými a neziskovými organizacemi i místními podnikateli. Letos byl zahájen v pátek 16. září, kdy spolu s hlídkou městské policie „sloužily“ děti z II. stupně základní školy. V sobotu vyrazilo 25 cyklistů od předškoláků po důchodce na dvě připravené trasy. Na Vícově bylo možné s průvodcem absolvovat prohlídku zrekonstruovaného kostela sv. Ambrože, této nabídky téměř všichni využili. Cíl vyjížďky byl letos v areálu KČT, kde se účastníci mohli občerstvit a vyzkoušet si i jiný způsob dopravy – na kanoích po řece Úhlavě.
V připravené tombole se na každého dostal drobný dárek.

Od neděle ale přestalo připraveným akcím přát počasí, výlet po místních částech města pro seniory a zdravotně postižené byl proto odložen o týden, úterní dopravní soutěž pro žáky mateřských škol na čtvrtek. Jen „Den s Generali“ byl zrušen bez náhrady, protože podle vyjádření zástupkyně pojišťovny není možné provozovat simulátor dopravních nehod v dešti a další volný termín pojišťovna v tomto týdnu neměla. Škoda, snad se to podaří příště.

Program tedy pokračoval až ve středu, kdy na přeštickém náměstí vyrostl stánek BESIP a s dopravně bezpečnostní akcí pro veřejnost pomáhala i Policie ČR. Na čtvrtek 22. září, který je každoročně i v našem městě věnován akci „Den bez aut“ bylo hřiště v novém parku Na Chmelnicích plné dětí, jízdních kol a koloběžek. Dopoledne patřilo mateřským školám, odpoledne školní družině. Poslední akcí byl nedělní výlet seniorů, při kterém si všichni společně prohlédli zrekonstruované kapličky v Žerovicích a Skočicích a vyslechli si jejich historii. Výlet byl zakončen rovněž v parku Na Chmelnicích posezením při kávě v protější kavárně.

Permanent measures Permanent measures

Přeštice implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

Car-free day Car-free day

Přeštice carries out a Car-Free Day 2011 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.