Participating towns and cities

LatviaSigulda, Latvia

Website:
Population:
18.400 inhabitants
Department:
PR
Contact:
Sindija Brikmane
Pils iela 16, Sigulda, Latvia, LV 2150
(++371) 28357158
Sigulda already registered 6x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2019 2018 2015 2013 2012 2011

Participation 2011

Activities within the week Activities within the week

Sigulda organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2011, taking into account the annual theme.

All week
It is planned to organize EMW events in the way to encourage its inhabitants change their behavior, to promote mobility and to improve inhabitants’ quality of life.

Organizers of EMW in Sigulda see this event as a possibility to open discussion on strategy of transport development and to give a message to inhabitants about city environment problems such as noises and air pollution. Within EMW many different activities to raise society’s awareness about mobility will take place in Sigulda.



Riteņbraukšana ir efektīvs pārvietošanās veids, kas labvēlīgi ietekmē iedzīvotāju veselību un ir ekonomisks. Siguldas novada pašvaldība mērķtiecīgi jau no 2007.gada attīsta un uzlabo velotūrisma infrastruktūru, izmantojot gan pašvaldības budžeta līdzekļus, gan līdzekļus, ko izdevies piesaistīt no citiem finansētājiem. Aizvadītajā gadā tika īstenots Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekts „Ar velo pa Vidzemi un Dienvidigauniju” ar mērķi veicināt Dienvidigaunijas un Vidzemes reģiona atpazīstamību un konkurētspēju Eiropas tūrisma tirgū, paplašinot reģionu tūrisma produktu un pakalpojumu piedāvājumu. Velotūrisma maršruts Siguldas novada teritorijā ienāk no Līgatnes puses, ved cauri pilsētai, tālāk virzoties uz Allažiem un Mālpili. Kā viena no maršruta alternatīvām tiek piedāvāts jau izstrādātais velomaršruts Sigulda – More – Mālpils. Galvenās projekta aktivitātes Siguldas novadā ir trīs kilometru gara veloceliņa tehniskās dokumentācijas izstrāde, piecu lielu un piecu mazu velosipēdu novietņu, 50 velomaršruta norāžu, trīs informatīvo stendu uzstādīšana, trīs atpūtas vietu labiekārtošana, kā arī informatīvo materiālu izdošana, velomaratona organizēšana un citas aktivitātes.
Lai veicinātu iedzīvotājus izvēlēties braukt ar velosipēdu, Siguldas novada Pašvaldības policija sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju jau otro gadu organizē bezmaksas velosipēdu vadītāju apmācību un eksāmenu pieņemšanu Siguldas novadā. Arī septembrī norisināsies apmācības , kuru laikā novada iedzīvotāji apgūst prasmes drošai dalībai ceļu satiksmē un, pēc eksāmena nokārtošanas, iegūs velosipēda vadītāja apliecības.

Velosipēdu vadītāju apmācības notiek trīs lekciju ietvaros, kurām seko eksāmens. Nodarbībās velobraucēji apgūst, kā pareizi pārvietoties ar velosipēdu pa ceļiem neapdraudot savu un citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību. Nodarbībās tiek demonstrēti dažādi informatīvie materiāli, skaidroti ceļu satiksmes noteikumi un citi jautājumi, kas skar ceļu satiksmes drošību.

Pagājušajā gadā Pašvaldības policijas organizētajās bezmaksas apmācībās velosipēdu vadītāju apliecības ieguva vairāk nekā 100 novadnieki. Šajā gadā apmācītas jau četras apmācību grupas.

Permanent measures Permanent measures

Sigulda implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
Create or enlarge pedestrian streets
Public transport services
Use of ecological vehicles for public transport fleets
Mobility management
Create/establish mobility centers and on-line information services (eg travel planner)
Launch of awareness-raising campaigns
Create systems for buses and walking trains

Car-free day Car-free day

Sigulda carries out a Car-Free Day 2011 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Lai pievērstu uzmanību iešanai kā pārvietošanās veidam, esam izvēlējušies padarīt atsevišķas vietas Siguldas pilsētā dzīvākas, organizējot dažādas aktivitātes. Tā piemēram 24.un 25.septembrī plānota akcija „Glezno visi” ar galvenajām norises vietām Svētku laukums un Siguldas pils dārzs. Savukārt Tūrisma pārvalde sniegs piedāvājumus un organizēs ekskursijas gan skolām, gan ikvienam interesantam pa kājāmgājēju maršrutiem un pastaigu takām Siguldā, un Siguldas novada Allažu pagastā.