Participating towns and cities

CroatiaĐurđevac, Croatia

Population:
9.000 inhabitants
Department:
Stručna služba
Contact:
Jadranka Švaco
Stjepana Radića 1
48350 Đurđevac
(++385) 048 811 052
Đurđevac already registered 6x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2013 2012 2011 2010 2009 2007

Participation 2013

Activities within the week Activities within the week

Đurđevac organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2013, taking into account the annual theme.

All week
Zajednica sportskih udruga Grada Đurđevca se tradicionalno svojim aktivnostima uključuje u obilježavanje Europskog tjedna kretanja. Ovo je dvanaesto po redu izdanje kojom prigodom, sudjelujući u raznovrsnim događanjima kojima se promiče održiva mobilnost, milijuni Europljana, ali i stanovnika drugih kontinenata, će još jednom iskazati svoju ekološku osviještenost i čvrstu opredijeljenost uvođenju zdravih načina prijevoza u urbanim sredinama.
Ovogodišnji slogan Europskog tjedna kretanja 'Za čisti zrak – na tebi je red!' ('Clean air – it’s your move!') odabran je s ciljem podsjećanja građana kako pravilnim odabirom načina kretanja mogu značajno utjecati na kvalitetu zraka. Postanimo svjesni svoje odgovornosti prema okolišu i učinimo važan korak prema zdravijoj Hrvatskoj i sretnijoj Europi.
Zajednica će Europski tjedan kretanja obilježiti prezentacijom svojih članica
20 . rujna (petak) 2013. od 10.00 do 13.00 sati na Trgu sv. Jurja. Biti će to prezentacija sportova Zajednice pa pozivamo male i velike da nam se pridruže u petak i s nama obilježe ovu manifestaciju.

Posebno pozivamo školarce da obiđu naše "štandove", upoznaju se sa raznolikošću sportova Zajednice i potaknemo ih da promijene svoje svakodnevne navike kretanja i tako poboljšaju svoje zdravlje i kvalitetu života.
U subotu 21. rujna Biciklistički klub Đurđevac organizira biciklijadu do Miholjanca, obnovljenog spomenika na lokalitetu „Fratrovac“.
Okupljanje za biciklijadu na Trgu sv. Jurja u 11.00 sati.

Car-free day Car-free day

Đurđevac carries out a Car-Free Day 2013 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Zaustavljen je promet u samom centru te brojnim sportskim aktivnostima obilježen je Hrvatski olimpijski dan (HOD) i Europski tjedan kretanja. Hrvatski olimpijski dan organiziran je u suradnji Zajednice sportskih udruga Grada Đurđevca s Gradom Đurđevcom, Dječjem vrtićem „Maslačak“, Osnovnom školom Grgura Karlovčana Đurđevac, Gimnazijom dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac, Strukovnom školom Đurđevac, Policijskom postajom Đurđevac i Turističkom zajednicom Područja đurđevačke Podravine. Cilj HOD-a je poticanje djece i mladeži na aktivno bavljenje sportom te promicanje vrijednosti olimpizma. Natjecanje je započelo na prostoru dječjeg igrališta ispred Poslovnog centra trčanjem na 20 metara, povlačenjem užeta i bacanjem loptice u dalj „vrtićaraca“, potezanjem užeta „prvašića“ te trčanjem u vrećama i potezanjem užeta učenika od 2. – 4. razreda. Učenici od 5. – 8. razreda, Gimnazije i Strukovne škole natjecali su se u trčanju ulicama Grada.