Participants

Contact & Activities

Participating city

Čakovec ()
29.000 inhabitants

Local contact

Department for social activities, protocol and international aff
Slobodan Veinović
Kralja Tomislava 15
40000 Čakovec
++385 40314920

Participation 2013

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
Actions relative to the theme:
16.09. Zatvaranje ulice Tome Masaryka u Čakovcu za vozila na motorni pogon s ciljem smanjenja onečišćenja zraka i zagađenja bukom te osiguranje više prostora za život, a ne za vožnju.
Ulica zatvorena za promet biti će otvorena za sve vrste drugih alternativnih prijevoznih sredstava, pa će tako učenici osnovnih škola moći neometano uživati u vožnji biciklom, rolama, romobilima i dr.
18.09. NATJECANJE "SIGURNO I VJEŠTO U PROMETU“
Natjecanje za djecu prvih razreda osnovnih škola iz Čakovca, Ivanovca i Kuršanca na poligonu za pješake i vozače bicikla u Čakovcu u vožnji biciklom, rolama i romobilima.
20.09. AKCIJA POKRENI SE ZA ZDRAVLJE!
Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec određivati će građanima šećer u kapilarnoj krvi, mjeriti krvni tlak te indeks tjelesne mase. Pored toga, uz savjetovanje o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti Zavod za javno zdravstvo će vršiti distribuciju edukativnih materijala kao i promociju akcije "Pješke ili biciklom na posao" dok će Crveni križ Čakovec prikazati pokaznu vježbu pružanja prve pomoći unesrećenima u prometnoj nezgodi.
PREDSTAVLJANJE RADA PU MEĐIMURSKE
Predstavljanje simulatora vožnje s instaliranom najnaprednijom tehnologijom virtualne stvarnosti te korištenje „pijanih“ naočala kao dio programa preventivne akcije kojom se mlade želi upozoriti da ne piju i voze.
VJEŽBANJE ZA GRAĐANE
Vježbanje za starije osobe, aerobic, šetnja Perivojem Zrinskih, zumba za mlađe u organizaciji Međimurskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“.
PREDSTAVLJANJE RADA HRVATSKOG AUTOKLUBA
Predstavljanje građanima HAK-ove aktivnosti iz područja prometne preventive te ostalih svojih djelatnosti.
PREDSTAVLJANJE RADA VOLONTERSKOG UREDA MEĐIMURJA
Promocija volonterstva, upoznavanje s radom Volonterskog ureda te predstavljanje mogućnosti i potreba za volontiranjem u Međimurju.
LIKOVNE RADIONICE ZA DJECU
Za predškolsku djecu i učenike osnovnih škola biti će organizirane likovne radionice pod nazivom "Sigurno u prometu". Cilj radionica je osvijestiti učenike o utjecaju prometa na život u gradu, te usmjeriti pažnju ka održivom prijevozu u gradovima.
PREDSTAVLJANJE ELEKTRIČNIH PRIJEVOZNIH SREDSTAVA
21.09. EKOLOŠKA AKCIJA UREĐENJA OKOLIŠA STARE HIŽE U FRKANOVCU 9:00-13:00, FRKANOVEC
Međimurska priroda - Javna ustanova za zaštitu prirode i Volonterski ured Međimurja u sklopu nacionalne kampanje "Hrvatska volontira" i "Europskog tjedna kretanja" organiziraju ekološko-volontersku akciju uređenja okoliša stare hiže u Frkanovcu. Stara hiža nalazi se u Frkanovcu 30, Vodeninski breg i otvorena je za svakog putnika namjernika i za lokalnu javnost kao mjesto na kojem će biti buduća eko - etno zbirka međimurske tradicijske baštine i mjesto na kojem ljudi mogu shvatiti važnost prirode i važnost očuvanja iste za buduće generacije. Nakon akcije uslijediti će druženje volontera i organizatora, a volonterima su organizatori osigurali prijevoz do Frkanovca, radne alate i osvježenja.
18. MEĐIMURSKI FESTIVAL SPORTSKE REKREACIJE ŽENA 14:30-20:00, DONJI HRAŠĆAN
Pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Donji Kraljevec i Mjesnog odbora Donji Hrašćan u organizaciji Međimurskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“ i Udruge žena Donji Hrašćan na sportskim terenima nogometnog kluba „Borac“ Donji Hrašćan održati će se natjecanje za žene. Sudionice će se natjecati u 6 sportskih disciplina i to: pikado, viseća kuglana, bacanje loptice u koš, tunel, vođenje lopte rukom i nogom.
22.09. BICIKLIJADA „GIRO DI MEĐIMURJE“
Povodom Svjetskog dana bez automobila, Međimurska županija organizira biciklijadu otvorenu za sve građane. Pozivamo sve bicikliste, rekreativce i profesionalce, koji posjeduju bicikl, da nam se pridruže u nedjelju, 22. rujna 2013. Možete se uključiti u bilo koje doba dana na bilo kojem mjestu u Međimurju bez startnine jer je cilj cijele akcije uključiti što veći broj biciklista i ukazati na potrebu smanjenja korištenja motornih vozila, uvođenja alternativnih načina prijevoza radi očuvanja čistoće zraka i zdravlja građana. Biciklijadi će se priključiti i organizatori i suorganizatori Europskog tjedna kretanja koji će okupiti i krenuti ispred zgrade županije u 9.00 sati.
Više informacija o tehničkim detaljima biciklijade moći ćete pronaći na Internet stranici Grada Čakovca www.cakovec.hr, Međimurske županije www.medjimurska-zupanija.hr kao i na Facebook profilu www.facebook.com/mzupanija?ref=hl.
Pridružite se i rekreirajte!