Participating towns and cities

HungaryMezőhegyes, Hungary

Population:
5.542 inhabitants
Contact:
Zsolt Mitykó
Kozma Ferenc utca 22
5820 Mezőhegyes
(++36) 302631533
Mezőhegyes already registered 6x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2021 2019 2018 2017 2014 2013

Participation 2013

Activities within the week Activities within the week

Mezőhegyes organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2013, taking into account the annual theme.

All week
- Hogyan képzelem el a jövő közlekedését? című rajzpályázat.
Célunk: ne egy személy, hanem a család minden tagja közös munkájának eredményeként jöjjön létre az alkotás.

- Kerékpárral „ahol a madár sem jár”!
Kerékpártúra szervezése olyan utakra, ahol a gépjárművek közlekedése miatt lecsökkent a kerékpáros, illetve gyalogos forgalom.
Célunk: a település olyan útszakaszaira vigyük vissza a lakosságot, amely az utóbbi időben lényegesen nagyobb gépjárműterhelésnek van kitéve, és emiatt szinte már nem használják a kerékpárosok. Ez a program ráirányítja a figyelmet a kerékpárutak fontosságára országos lefedettség meglétéig!

- Tanyabusszal kiruccanunk!
Célunk: a lakosság ne gépjárművel, hanem lóvontatású túrakocsival keresse fel a település nevezetességeit.

- Ügyességi kerékpárverseny.
Célunk: a Rendőrségi szakemberek bevonásával a lakosság figyelmét felhívjuk a kerékpáros közlekedés biztonságtechnikai oldalára is.

- Vonattal a majorba!
Olyan településrészekbe utazunk, ahol a MÁV szerelvényei áthaladnak.
A József Attila Általános Művelődési Központban előadást hallhatunk a természetbarát közlekedésről, majd felszállunk a vonatra és utazunk egy adott major felé. A megállóban leszállunk. Megismerkedünk az adott majorsággal és egy gyalogtúra keretén belül visszatérünk a József Attila Általános Művelődési Központba, ahol a természetbarát közlekedéssel kapcsolatban kérdőíveket töltünk ki és a legsikeresebbeket jutalomba részesítsük.

Permanent measures Permanent measures

Mezőhegyes implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
két út egyirányúsítása a gyalogos és kerékpáros közelekedés javítására
Pedestrianisation
két út egyirányúsítása a gyalogos és kerékpáros közelekedés javítására
Traffic calming and access control scheme
New traffic regulations: traffic circulation and parking

Car-free day Car-free day

Mezőhegyes carries out a Car-Free Day 2013 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Teljes útzár: A Szent György park ad helyt a majd 150 éve épített Szent György katolikus templomnak és a városi helytörténeti gyűjteménynek. A parkot három közút szeli át keresztbe és két közút határolja. Ebben a matuzsálem fákkal benőtt parkban kerül megrendezésre a kerékpáros ügyességi verseny, amely időtartalma alatt mindkét épület látogatható lesz és az utakat teljes egészében lezárjuk a gépjárműforgalom elől.

Részleges útzár: Mezőhegyesre Pitvaros, Tótkomlós és Mezőkovácsháza felől érkező járművek – kamionok és Atlassis buszok tömege az utóbbi 10 évben! - a II. József körútbaba torkollanak, majd a Battonyai úton haladnak tovább Battonya határátkelőhely felé. Természetesen ez visszafelé is igaz. Ennek következében a II. József krt. és a Battonyai út igen leterheltté vált az utóbbi 10 évben. Ezen az úton haladna végig a gépjárművek mozgását lassító kerékpároszlopunk.