Participating towns and cities

LatviaSigulda, Latvia

Website:
Population:
18.400 inhabitants
Department:
PR
Contact:
Sindija Brikmane
Pils iela 16, Sigulda, Latvia, LV 2150
(++371) 28357158
Sigulda already registered 6x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2019 2018 2015 2013 2012 2011

Participation 2013

Activities within the week Activities within the week

Sigulda organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2013, taking into account the annual theme.

All week
16.-21.09. „OMA BIKE TŪRE”
Projekts „OMA BIKE TŪRE” ir velotūre novada iedzīvotājiem un viesiem, ko vada velogidi -seniori. Velotūres dalībniekiem ir iespēja Siguldas pilsētu un novadu atklāt caur velogidu -senioru personīgo stāstu, kas mijās ar aizraujošām atmiņām par vēsturiskiem notikumiem un vietām.
Projekta nosaukumā „OMA BIKE TŪRE” izmantota vārdu spēle, kas vienlaikus arī ir tā konceptuālais uzstādījums – izveidot velotūri, kurā tiek iesaistīts velogids - seniors, proti, OMA vai OPA, un kā galvenais pārvietošanās līdzeklis tiek izmantots pilsētas velosipēds, tā dēvētais, OMA BIKE.

Kāda ir „OMA BIKE TŪRE” vēsture?
Pirmo reizi projekta „OMA BIKE TŪRE” velotūre tika organizēta 2012.gada Eiropas Mobilitātes nedēļas ietvaros – no 16. līdz 22.septembrim. Velotūre notika lokveida maršrutā pa Siguldas pilsētas veloceliņu, apstājoties sešās pieturvietās, kurās tūres dalībniekus ar stāstiem par konkrēto vietu iepazīstināja divi velogidi-seniori. Sešās dienās velotūrē kopumā piedalījās 96 velobraucēji un katru dienu tika nobraukti ~ 14km, bet tūres ilgums variēja no 2,5 – 3,5 h.

Kāda ir „OMA BIKE TŪRE” nākotne?
„OMA BIKE TŪRE” grib augt! Vēlamies, lai velotūre notiek ne tikai Siguldas pilsētā, bet arī novada pagastos. Lai tas notiktu, šajā rudenī sadrabībā ar skolām meklējam azartiskus, atraktīvus un dzīvespriecīgus velogidus – seniorus visā novadā!

19.-20.09. plkst. 9.30 Izglītojošs pasākums bērniem ”Esi drošs uz ceļa” ar mērķi pievērst uzmanību mazāk aizsargātiem ceļu satiksmes dalībniekiem, atgādinot ceļu satiksmes noteikumus, lai rosinātu pārvietoties kājām un mazinātu negadījumu skaitu.

20.09. E-mobilitātes pilotprojekts, kura mērķis ir pilnveidot sistēmu kuras ietvaros pašvaldības darbinieki darba vajadzībām testēs eDivriteņi. Elektrovelosipēda izmantošanai ikdienā ir vairākas priekšrocības: tas ir videi draudzīgs pārvietošanās veids, jo nerada CO2 piesārņojumu, izmaksu ziņā efektīvs, jo elektroenerģijas izmaksas uz 100 kilometriem ir nelielas, turklāt darbinieki tiek motivēti pievērsties veselīgākam dzīvesveidam – fiziski izkustēties, kā arī pavadīt vairāk laiku svaigā gaisā.

Siguldas pašvaldības Tūrisma pārvalde Mobilitātes nedēļas ietvaros aicina doties pārgājienos pa kājāmgājēju maršrutiem, velomaršrutiem un pastaigu takām gan Siguldā, gan Allažos.

Kājinieku maršruts ~11km. Siguldas dzelzceļa stacija vai autoosta – Siguldas novada TIC (Raiņa iela 3) - Siguldas Jaunā pils, viduslaiku pilsdrupas un Elmāra smilšu valstība – gaisa trošu ceļš pāri Gaujai – Krimuldas pils un pilsdrupas – Serpentīna ceļš – Gūtmaņala – Turaidas muzejrezervāts - Siguldas dzelzceļa stacija vai autoosta.

Kājinieku maršruts ~5 km. Siguldas dzelzceļa stacija vai autoosta – Siguldas novada TIC (Raiņa iela 3) – Atslēgu skvērs - Pils un Līvkalna ielas – Satezeles pilskalns – Pētera ala – Vējupīte – Paradīzes (Gleznotāju) kalns – Kraukļu aiza – Kraukļalas iela – taka – Siguldas Jaunā pils, viduslaiku pilsdrupas un Elmāra smilšu valstība – Siguldas evaņģēliski luteriskā baznīca – Siguldas dzelzceļa stacija vai autoosta

Kalnu velotūrisma apļveida maršruts Siguldā 12 km. Gūtmaņa alas stāvlaukums – Gaujmalas taka – zem Gaujas tilta – pāri Gaujai pa tilta labās puses trotuāru – pa labi uz Peldu ielas – gar kalnu slēpošanas trasi „Kaķīškalns” – Gaujmalas taka – Melnie krasti – Velnalas klinšu skatu vieta – kājnieku tilts pāri Gaujai – augšup pa Brūveru ceļu – Gravmalas taka – Krimuldas pilsdrupas – serpentīna ceļš – asfaltētais kājnieku celiņš – Gūtmaņa ala – Gūtmaņa alas stāvlaukums

Velo maršruts Allažu dabas takās 20 km. Kaļķugravas avoti – Černausku dižozols – Černausku akmens – Linezers un Ezernieku karsta kritenes – Allažu baznīca.

Permanent measures Permanent measures

Sigulda implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
atseviški pilotprojekti festivālu ietvaros
Pedestrianisation
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
New forms of vehicle use and ownership
Responsible car-use (eco-driving etc)
Mobility management
Adoption of school travel plans
Create/establish mobility centers and on-line information services (eg travel planner)
Create systems for buses and walking trains