Participating towns and cities

CroatiaPula, Croatia

Population:
52.411 inhabitants
Department:
Environmental protection section
Contact:
Loris Mošnja
Forum 2, 52100 Pula
(++385) 52371 877

Participation 2014

Activities within the week Activities within the week

Pula organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2014, taking into account the annual theme.

All week
16.09. – utorak Službeno otvaranje tjedna na Giardinima u 10h
Službeno otvaranje Europskog tjedna kretanja održati će se na Giardinima u sklopu promotivnog sajma cvijeća.

16.-19.9. – utorak – petak – Promotivni sajam cvijeća, Giardini, od 9:00-18:00 sati
Na promotivnom sajmu cvijeća predstavljaju se hrvatski proizvođači biljnog materijala s vlastitom proizvodnjom, uz bogatu ponudu cvijeća i ukrasnog bilja za jesensku sadnju. Namjera je ove promotivne prodaje bilja stjecanje navike uređenja životnog prostora, a samim time i poticanje boravka na svježem zraku i više kretanja.

16.-22.9. –utorak – ponedjeljak - Izlaganje električnih bicikala – Brainspot d.o.o. - Trg Portarata 09:00 – 18:00
Tijekom cijelog tjedna, izlaganjem, prezentacijom i besplatnim probnim vožnjama na električnim biciklima, građanima se pruža prilika da bicikl usvoje kao svakodnevno prijevozno sredstvo.

16.-22.9. –utorak – ponedjeljak - vožnja panoramskim autobusom Pula City Tour, polazak ispred Arene svaki puni sat, cijena karte 20 kn i vrijedi 24h na 7 stajališta, besplatno za djecu do 9 god.; besplatne karte za odrasle mogu se osvojiti u radijskim emisijama.
PULA CITY TOUR je izvrsna prilika za zanimljiv i ugodan obilazak kulturno povijesnih spomenika, turističkih atrakcija i ljepota grada Pule vozeći se panoramskim autobusom. Turistički razgled organiziran je prema „hop on hop off“ principu, odnosno s jednom kupljenom kartom moguće je koristiti uslugu na način da se može sići s autobusa, razgledati određeni predio grada, pa se onda vratiti na sljedeću vožnju. Ruta sadrži 7 stajališta, a karta vrijedi 24 sata. Bus je opremljen i posebnim audio sustavom na 12 svjetskih jezika koji putnike upoznaje s gradskim znamenitostima uz koje prolaze tijekom vožnje. (hrvatski, talijanski, njemački, slovenski, engleski, ruski, španjolski, francuski, poljski, češki, mađarski, japanski). Jedna vožnja traje 50 minuta. Cijena redovne karte je 75 kuna. Djeca do 9 godina u pratnji roditelja ne plaćaju kartu.
PROMOTIVNE VOŽNJE OD 16. DO 22.09.2013. U razdoblju od 16. do 22.09., za sve građane Istarske županije, Pula City Tour će imati karte po promotivnoj cijeni od 20 kn. Polazak je isključivo ispred Arene gdje se karte i mogu kupiti.
Polazak: svaki dan ispred Arene u: 10, 11, 12, 13, 14.15, 16, 17, 18 sati.
RUTA: Od Arene kroz grad, preko bulevara do Valkana, uz Lungomare do Zlatnih stijena i Verudele pa natrag preko Krležine ulice, pored MUP-a i Filozofskog fakulteta do Zagrebačke i Korza do Arene.
Detaljna ruta može se vidjeti na www.pulacitytour.com

17.9. – srijeda – Sigurno u školu s HAK-om, HAK Pula-Rovinj i MUP Pula, gradska tržnica od 9:00 do 12:00h
SIGURNO U ŠKOLU S HAK-om je prometno preventivna akcija koju Autoklub Pula - Rovinj održava u suradnji s MUP-om Pula.
Akcijom se već dugi niz godina obilježava početak školske godine s ciljem:
• senzibiliziranja javnosti, a posebno vozača na povećanje tolerancije i kulture u prometu te povećanog opreza kad su u pitanju djeca, pogotovo u blizini škola, vrtića i igrališta,
• upozorenja na početak školske godine kada se kao novi i neiskusni sudionici u prometu pojavljuju cijela nova generacija djece – polaznici prvih razreda,
• edukacije roditelja kako trebaju pripremiti djecu za sigurno kretanje putem od kuće do škole i nazad.
Pozivaju se djeca od 3 do 8 godina da dođu i pokažu svoju vještinu u vožnji biciklima, rolama, romobilima te da kroz druženje, igru i zabavu nauče osnove sigurnog kretanja u prometu. Poželjno je da djeca nose biciklističke kacige.

17.9. – srijeda - Organizirani besplatni izlet biciklima NP „Brijuni“ za građane, od 16:30 -19:30 , polazak brodom iz Fažane – besplatno
U suradnji s Nacionalnim parkom „Brijuni“ organiziran je posjet u NP „Brijuni“ za 30 građana. Posjetitelji će se biciklima uputili iz smjera glavne luke do Rta Barban gdje će se pogledati otisci stopa i skulptura dinosaura. Zatim će se nastaviti do uvale Verige, razgledati ostaci ladanjske rimske vile iz 1. st., pa natrag u luku. Staza nije toliko zahtjevna koliko je duga, znači biti će puno bicikliranja.
Promotivno rekreativno razgledavanje vrijedne brijunske arheološke baštine uključuje stručno vodstvo, korištenje bicikli i povratni transfer brodom. Brod polazi iz Fažane u 16:45 sati, a povratak s otoka je predviđen u 19:30 sati.
Ovaj je rekreativni sadržaj iz logističkih razloga (osiguranje bicikala i kvalitetnog stručnog vodstva poučno-pješačkom stazom) ograničen na maksimalno 30 sudionika/posjetitelja (odraslih i veće djece). Sudjelovanje će biti omogućeno dobitnicima nagrade putem medija (radio Istra i Radio Maestral).
Link : www.brijuni.hr/

17-19.9. –srijeda – petak - Edukativne šetnje u park šumi Šijana i Busoler
U suradnji s JU «Natura Histrica» tijekom Europskog tjedna kretanja planirani su posjeti park šumi Šijana i Busoler, za organizirane skupine školske i predškolske djece.
„Edukativne šetnje“ su organizirana edukativna predavanja uz šetnju park šumom za skupine do 30 djece predškolske i školske dobi pod stručnim vodstvom čuvara prirode JU Natura Histrica na teme iz života šume.
Čuvari prirode JU Natura Histrica će za „edukativne šetnje“ biti na raspolaganju u razdoblju od srijede do petka, 17, 18. i 19. rujna, tijekom jutarnjih sati (10 – 13h). „Edukativne šetnje“ održavat će se uz prethodnu najavu do najkasnije dan ranije, a najave se primaju na mail: info@natura-histrica.hr i/ili na brojeve telefona 351-520 i 351-524.
Link : www.natura-histrica.hr/

17.-19.9. –srijeda – petak - Pulapromet - akcija poticanja korištenja javnog gradskog prijevoza, organizirani prijevoz djece na edukativne posjete park šumi Šijana i Busoler
Svakoga dana tijekom trajanja manifestacije javni gradski prijevoznik «Pulapromet» besplatno će, redovnim linijama, prevoziti organizirane skupine predškolske i školske djece do Šijanske i Busolerske šume, gdje će djelatnici JU „Natura Histrica“ vršiti edukaciju.
Link : www.pulapromet.hr/

18.9. četvrtak - Feng shui praktična radionica „Tao uspjeha“, Studio za osobni razvoj „Vjetar i voda“, prostorija Dnevnog boravka u Rojcu, Gajeva 3, u 17:30 do 19:30 sati – besplatno
Feng Shui je drevna kineska znanost i umjetnost o optimiziranju čovjekove okoline na psihičkom i energetskom nivou s ciljem ostvarivanja harmonije u njegovoj okolini i zdravog i uspješnog života. Riječ TAO znači putovanje, odnosno kretanje kroz život. Tisućljetna znanja i vještine – bazirana na razumijevanju ritmova izmjene sila Yina i Yanga – danas se sve više koriste kao alat osobnog razvoja, u iscjeljivanju ili pak kao tehnika poslovnog planiranja.
TAO USPJEHA upoznat će vas sa osnovama spomenutih alata, koji su ključ za uspostavljanje životne ravnoteže - sa samima sobom, sa svojom okolinom, te sa prostorom i vremenom čiji smo dio. Kada jednom osjetimo unutarnji mir (koji je posljedica ravnoteže), u mogućnosti smo otvoriti svoja krila. Na taj način uspjeh postaje naša svakodnevica, a ne više (nedostižni) cilj. Čak i ukoliko smo debelo izašli iz ravnoteže i osjećamo kako nas život baca posvuda (osim po stazi uspjeha) - postoje prečaci koji nas vode natrag na put ispravnosti. Kako prepoznati (ili još bolje - kreirati!) vlastite prečace, te kako nam sve to može koristiti u svakodnevnom, ne-taoističkom i užurbanom životu - saznat ćete na predavanju.
Želimo vam dobar Feng Shui.
Link : www.facebook.com/ZlatniZmajFengShui

18.9. – četvrtak - Izlaganje vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću - Društvo distrofičara Istre (DDI) – Portarata, od 10:00-13:00 sati.
Društvo distrofičara Istre izložiti će modele vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću na Trgu Portarata. Svi zainteresirani građani moći će saznati više o kvaliteti, tehničkim karakteristikama i mogućnostima koja vozila pružaju kao pomagala u gradskoj vožnji.
Link : www.ddi.hr/

18.9. – četvrtak – Biciklistička ophodnja – Izlaganje bicikala – Portarata, od 10:00-13:00 sati.
Radom Biciklističke ophodnja Policijske uprave istarske očekuje se da će značajno pridonijeti rješavanju evidentnih problema nepropisnog parkiranja, nepropisnom kretanju vozila i mopeda i drugih prometnih prekršaja koje uoče.
Osim navedenog, druga njihova značajna uloga je i da u svom svakodnevnom komuniciranju s građanima uočavaju sva devijantna ponašanja, preveniraju i sprječavaju kaznena djela, a ukoliko se ukaže potreba spremni su djelovati i represivno.

19.9. – petak – INFO EE DAY - Izlaganje proizvoda i sustava za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije i povećanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu - Portarata, od 9:00-13:00 sati.

Grad Pula organizira Info dan energetske efikasnosti (EE info dan) na kojem će biti predstavljene mogućnosti uštede energije te energetski efikasni proizvodi i sustavi renomiranih proizvođača, od građevinskih materijala pa sve do solarnih sustava. Pored besplatnog savjetovanja od strane energetskih certifikatora o konkretnim mjerama primjenjivim u domu, uredu odnosno građevinskom objektu koje rezultiraju manjom potrošnjom energije, financijskim uštedama, ali i manjim emisijama CO2 u atmosferu, demonstrirati će se i demonstracijsko vozilo tvrtke Bosh, peći na pelete, ALU i PVC stolarija.
U sklopu istog 16.09.2014. godine u Gradskoj vjećnici održati će se edukativna radionica za djecu nižih razreda OŠ Monte Zaro (3. i 4. razredi), a čiji je cilj educiranje djece ranog školskog uzrasta i poticanje pozitivnog i odgovornog ponašanja prilikom svakodnevnog korištenja energije. Nakon projekcije filma MISLI NA SUTRA koji je proizveden 2008./2009. godine u okviru informativno-edukativnih aktivnosti koje provodi nacionalni projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, provesti će se diskusija o prikazanom, te će djeca raznim tehnikama izraditi crteže na istoimenu temu koji će u sklopu EE Info dana biti izloženi u Flanatičkoj ulici.

20.9. subota - izlet na Učku, polazak prijavljenih izletnika autobusom u 08:00h ispred marketa na Verudi te u 08:15h ispred Plodina, planirani povratak u Pulu u 17:00h. – besplatno
U suradnji sa Planinarsko društvo „Glas Istre“, građanima je omogućen cjelodnevni izlet na Učku uz prigodan obrok - istarsku maneštru. Sudjelovanje će biti omogućeno dobitnicima nagrade putem medija.
Učka je najviša planina istarskog poluotoka u zapadnoj Hrvatskoj. Njen najviši vrh Vojak visok je 1.396 m, a vrh kule doseže 1.401 m. Njegovo je tjeme gola kamena glavica, na kojoj se nalazi i toranj - vidikovac. Sagrađen je 1911.god. od kamena, visok je pet metara, a s njega se pruža najljepši vidik u Istri. Za lijepa vremena vide se Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit, Ćićarija, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji.. Za lakše snalaženje što je gdje, na mramornom zidu kule ucrtana su mjesta, otoci, planinski vrhovi koji se vide.
Do vrha Vojaka može se doći na nekoliko načina, a prosječno se pješači oko sat i pol. Tristotinjak metara ispod vrha počinje poučna staza Plas. To nije teška staza, a vrh je blizu. Staza započinje laganim usponom prema vršnom grebenu, a nakon toga staza ide ravno i nizbrdo. Uređena su i dva vidikovca s kojih se pruža pogled na istarsku stranu. Uz stazu su postavljene poučne ploče s interesantnim tekstovima o raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta Učke.
Link : www.pd-glasistre.hr/

20.9. subota - vožnja „Zip line“-om preko kanjona na Verudeli, 10:00-17:00h - besplatno
U suradnji sa Speleološkom udrugom Pula, ove je godine građanima omogućeno upoznavanje s aktvinostima udruge. Prečnice (Zip-line) se često koriste prilikom speleoloških istraživanja. Posebna varijanta prečnice je takozvana tirolska prečnica koja se koristi kod speleoloških spašavanja. Radi se u stvari o varijanti žičare. Postavlja se noseće uže manje više horizontalno, a po njemu se speleolog ili sam povlači, ili se pridržava ili objesi. Zip-line dolazi u mnogim oblicima i često se koristi kao sredstvo zabave.
Link : www.facebook.com/speleo.pula

20.9. – subota - mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, Tržnica, Narodni trg od 9:00-12:00 sati – besplatno
Kao i svih godina do sada, građani će biti u mogućnosti preventivno djelovati na svoje zdravlje i besplatno izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi.
Aktivnost je, u suradnji s Gradom Pula, omogućila Udruga dijabetičara Istarske županije, te Medicinska škola Pula.
Link : www.pula.hr/gradjanstvo/socijalna-i-zdravstvena-skrb/udruge/
ss-medicinska-pu.skole.hr/

20.09. – subota - Utrka građana (odrasli i djeca) kroz Šijansku šumu, centralna poljana, 10:00h – besplatno
Svi takmičarski raspoloženi građani i ostali posjetitelji pozvani su iskušati fizičku kondiciju na utrci koja je organizirana u suradnji sa udrugom RSD Uljanik i Adrenalina. Djeca će trčati krug oko centralne poljane u dužini 500 metara, a odrasli stazu od cca 5 kilometara.
Link : www.rsduljanik.hr/


21.09. - nedjelja - pješačenje i vježbe u prirodi, Lungo mare, 10:00h

I u ovogodišnji Tjednu kretanja nastavlja se suradnja sa udrugom „KRUPP“ koja organizira pješačenje stazom Lungo mare. Polazak u 10 sati u ulici Veruda ispod Doma umirovljenika ˝A.Štiglić˝
Link : www.krupp.hr/

21.9. – nedjelja - Yoga vježbe, Yoga u svakodnevnom životu, centralna poljana u Šijanskoj šumi, 8:30-9:30 – besplatno
Joga podrazumijeva metode i tehnike za poboljšanje zdravlja te postizanje tjelesnog mentalnog i duševnog sklada. Joga je put kojim ćete ponovno uspostaviti taj sklad i ravnotežu sami sa sobom i svojom okolinom.
Udruga „Joga u svakodnevnom životu“ voditi će joga vježbe svim zainteresiranim građanima. Dovoljno je ponijeti prostirku i ugodnu odjeću.
Link : www.rekreacija.hr/centri/joga-u-svakodnevnom-zivotu

21. 9. – nedjelja – Globalna meditacija za svjetski mir, Yoga u svakodnevnom životu, centralna poljana u Šijanskoj šumi, 9:30 – 10:00 - besplatno
Povodom obilježavanja Svjetskog Dana mira 21. 9. – pridružujemo se zajedničkoj globalnoj meditaciji za mir – Pošaljimo val mira planetom! Eksperimentima vršenim u mnogim gradovima, dokazano je kako meditacija pozitivno utječe na smanjenje stope kriminala i nasilja. Trenutačno kritično stanje na Zemlji poziva nas na djelovanje – djelovanje na globalnoj razini. Prošle godine u zajedničkoj meditaciji sudjelovalo je više od 240 gradova. Ove godine nadamo se duplo većem odazivu uz više od 200 000 meditanata fokusirane namjere za svjetski mir.
Link: www.zdravakrava.hr/zdrave-vijesti/wellness/762/meditacija-za-svjetski-mir

21. 9. – nedjelja Ogledni sat Aikida za djecu i odrasle, Aikido klub Pula – besplatno
Aikido (umjetnost opasnosti) nas uči kako ostvariti sklad sa samim sobom i s našom okolinom. Kao način života podrazumijeva konstantan i aktivan rad na očuvanju prirode, te poštivanje ljudi i svih drugih živih bića.
Okušajte se u oglednom aikido satu gdje ćete uz pomoć stručnog vodstva naučiti specijalne tehnike kako od neprijatelja napraviti prijatelja..
Link: www.aikidopula.hr/


Sudjelovanje u svim aktivnostima je besplatno ili po promotivnim cijenama (PULA CITY TOUR – 20 kn) , a prateći medije (radio Maestral i radio Istra) moguće je osvojiti i besplatne karte za Pula city tour, kao i izlet na Brijune ili Učku, i beskontaktne kartice od 50 i 100 kuna za vožnju autobusima Pulaprometa.