Participating towns and cities

Croatia Zagreb (City of Zagreb) , Croatia

Website:
Population:
779.145 inhabitants
Department:
City Office for Economy, Environmental Sustainability and Strategic Planning
Contact:
Nina Mia Čikeš
Trg Stjepana Radića 1
10000 Zagreb
(++385) 1 658 5925

Participation 2015

Activities within the week Activities within the week

Zagreb (City of Zagreb) organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2015, taking into account the annual theme.

All week
GRAD ZAGREB - PROGRAM AKTIVNOSTI ETM 2015

16.09.2015. SRIJEDA

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA ZAŠTITE OZONSKOG OMOTAČA

• „1, 2, 3....UDAHNIMO SVI“, OŠ Nad lipom, Ulica nad lipom 13, 9:00 sati, Nastavne jedinice i radionice na temu onečišćenja zraka
• „I opet udahni duboko“ – čišćenje Medvednice, OŠ Nad lipom
• 9:00 – Dan zaštite ozonskog omotača – niz aktivnosti sa naglaskom na važnost ozonskog omotača, DV Šumska jagoda, Sveti Duh 58, Sveti Duh 75, Bijenik 164, Mikulići 133
• 9:00 – čišćenje Poučne šumske staze Šestinski dol, učenici OŠ Pavleka Miškine
• 10:00 -11:30 – međugeneracijska rekreacija korisnika Doma za starije osobe Sveti Josip Zagreb i Dječjeg vrtića Šumska jagoda

Organizatori: Gradska četvrt Črnomerec, OŠ Pavleka Miškine, DV Šumska jagoda, OŠ Nad lipom, Dom za starije osobe Sveti Josip
EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI U TEHNIČKOM MUZEJU
Tehnički muzej, Savska cesta 18
• 9.00 do 17.00 sati, Dan Otvorenih vrata – besplatan ulaz za pojedince u postav Tehničkog muzeja (bez Planetarija)

• 9.30 do 11.00 sati – radionica Izaberi, promjeni, kombiniraj – svoj prijevoz, Udruga HUM (Hrvatske urbane mreže – udruga za popularizaciju znanosti), prostor odjela Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost u Tehničkom muzeju .
Za učenike OŠ; na radionici će djeca izraditi model automobila, te će im se objasniti prednosti korištenja javnog prijevoza, bicikala, električnih automobila u cilju smanjenja emisija štetnih plinova te očuvanja okoliša i prirode.

• 11.00 do 12.00 sati – predavanje O-O-O kao ozon, Državni hidrometeorološki zavod, prostor odjela Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost u Tehničkom muzeju .
Interaktivno predavanje o ozonu za učenike od 1. do 6. razreda OŠ. Na predavanju će učenici naučiti što je troposferski, a što stratosferski ozon, kako nastaju te koja im je uloga imaju u prirodi i utjecaj na zdravlje.

• 12.00 do 13.00 sati – predavanje Zaboravljeni hrvatski motorkotači – Tvornica motora Zagreb, kino dvorana Tehničkog muzeja.
Cilj je upoznati javnost s zaboravljenom proizvodnjom motora u Hrvatskoj pedesetih godina 20. stoljeća – vrijednom tehničkom baštinom.

• 13.00 do 14.00 sati – predstavljanje odjela Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost u funkciji promocije čišćeg okoliša, prostor istoimenog odjela u Tehničkom muzeju

• 12.00 do 14.00 sati – predavanje Ispitivanje kvalitete zraka pokretnim ekološkim laboratorijem (PEL), Dvokut-ECRO d.o.o., dvorište Tehničkog muzeja
Cilj predavanja je educirati djecu i mlade o važnosti zaštite okoliša i prirodne sredine te promicanje ekoloških spoznaja kroz podizanje njihove ekološke svijesti. Edukacijski program školske djece o zaštiti zraka koncipiran je kroz predavanja i prezentacijska mjerenja pokretnim ekološkim laboratorijem za učenike osnovnih i srednjih škola.

• 14.30 do 15.30 sati – predstavljanje projekta „Learning E-mobility (LEMO) i električnog automobila SMART, Škola za cestovni promet, Zagreb, kino dvorana Tehničkog muzeja

• 14.30 do 15.30 sati – predstavljanje električnog automobila SMART prerađenog u sklopu projekta E-car, Škola za cestovni promet, Zagreb, dvorište Tehničkog muzeja


VRTIĆ U PRIRODI – PREDSTAVLJANJE POLICIJSKOG SLUŽBENIKA
Grad mladih
10,00 sati
U okviru programa Vrtić u prirodi u suradnji s PU Zagrebačkom predstavljanje policijskog službenika kao prijatelja-pomagača, a u razgovoru sa djecom prezentira se što to policija zapravo radi. Policajac djecu potiče na razgovor o policiji (izgled, prepoznatljivost, vrste vozila i sl.), predstavljajući djeci policijskog službenika koji radi u biciklističkim ophodnjama.
Organizator: Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, PU Zagrebačka


ŠKOLA U PRIRODI – SIGURNOST U BICIKLISTIČKOM PROMETU
Dom Crvenog križa na Sljemenu
10.00 do 12.00 sati
U okviru održavanja petodnevnog Programa škole u prirodi u kojoj sudjeluju OŠ kralja Tomislava i OŠ Trnjanska, djelatnici Policijske uprave zagrebačke održat će predavanje o sigurnosti u biciklističkom prometu, te potom na poligonu i praktične vježbe za učenike na biciklima.
Organizator: PU Zagrebačka, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport

VOŽNJA DJECE VRTIĆKE DOBI VLAKOM
Sesvete, željeznička stanica
9,30 sati
Vožnja vlakom djece i odgojitelja iz DV "Leptir" od Sesveta do Glavnog kolodvora i nazad, uz kreativnu radionicu i razgovor s djelatnicima HŽ-a.
Organizator: Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, HŽ Putnički prijevoz

ŠTO ONEČIŠĆUJE ZRAK?

DV Sunce, Pantovčak 72 a
13,00 sati

Posjet djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ dječjem vrtiću 'Sunce' i edukacija djece vrtićkog i školskog uzrasta uz podjelu prikladnog edukativnog materijala (brošure, peludni kalendar i herbarizirani primjerci biljke ambrozije).

• značaj zraka za sve nas
• tipovi kemijskog i biološkog onečišćenja zraka (utjecaj prometa i pelud kao alergen)
• utjecaj buke na zdravlje i okoliš
• poznavanje i prepoznavanje alergene biljke ambrozije
• mali kviz znanja

Organizator: Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport
EDUKACIJA VOZAČA TRAMVAJA I AUTOBUSA „ZAJEDNO DO IZJEDNAČAVANJA MOGUĆNOSTI“
ZET, Autobusni pogon Dubrava, Semeljačka bb (ulaz iz Mandlove)
12:00-13:00 sati

Edukacije vozača tramvaja i autobusa „Zajedno do izjednačavanja mogućnosti“ o komunikaciji s osobama s invaliditetom u javnom gradskom prijevozu u suradnji sa Zagrebačkim električnim tramvajem.
Organizator: Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, ZET
UNIVERZALNA SPORTSKA ŠKOLA ZA DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU
Jezero Bundek
16 – 18,00 sati

Zagrebački sportski savez osoba s invaliditetom će na zagrebačkom jezeru Bundek sa svojim malim sportašima demonstrirati znanja i vještine osnovnih sportskih disciplina i sportskih igara.
Organizator: Zagrebački sportski savez osoba s invaliditetom (ZŠSOSI)
„VINTAGE ZAGREB“
Cesarčeva ulica
19,00 – 23,00h
"Vintage festival je jedinstveni spoj 1940-ih, 50-ih i 60-ih godina muzike, mode, filma, umjetnosti, plesa i dizajna koji će se održati od 05. do 19. rujna 2015. godine, svakim danom od 19.00 do 23.00 sata. Vintage Zagreb će predstaviti glazbene izvođače, izložbe old timera, motora i bicikala, plesne radionice, tečajeve šminkanja i frizure, usluge brijačnice, prodavanje gramofonskih ploča te mnoge druge aktivnosti onoga doba. Zabavni program upotpunit će i photo booth (kućica za slikanje), hoola hoop natjecanje te bogati gastro kutak.
Organizator: Pepermint d.o.o.
17.09.2015. ČETVRTAK

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI U TEHNIČKOM MUZEJU
Tehnički muzej, Savska cesta 18

• 10:00 do 12:00 sati - Okrugli stol o temi „Preporuke Odbora UN o Inicijalnom izvješću RH vezane za mobilnost“
• 10.30 do 12.00 sati – radionica Meteorološka postaja Tehničkog muzeja , Državni hidrometeorološki zavod (Dubravka Rasol), dvorište Tehničkog muzeja
• 12.00 do 14.00 sati – predavanje Ispitivanje kvalitete zraka pokretnim ekološkim laboratorijem (PEL), Dvokut-ECRO d.o.o. (Gordan Golja), dvorište Tehničkog muzeja
Cilj predavanja je educirati djecu i mlade o važnosti zaštite okoliša i prirodne sredine te promicanje ekoloških spoznaja kroz podizanje njihove ekološke svijesti. Edukacijski program školske djece o zaštiti zraka koncipiran je kroz predavanja i prezentacijska mjerenja pokretnim ekološkim laboratorijem za učenike osnovnih i srednjih škola.

VOŽNJA DJECE VRTIĆKE DOBI U NISKOPODNOM TRAMVAJU ZET-a
Okretište Črnomerec
9,00 sati
Vožnja djece iz DV Petar Pan do okretišta u Dupcu (predviđen dolazak u 9,50). U blizini okretišta Dubec nalazi se DV „Sunce“ do kojeg će se prošetati djeca koja su stigla tramvajem iz DV „Petra Pana“. U vrtiću „Sunce“ biti će pola sata do jedan sat zajedničko druženje djece i odgojitelja dječjih vrtića „Sunce“ i „Petar Pan“.
Okretište Borongaj
9,00 sati
Vožnja djece iz DV „Duga“ do okretišta Prečko (predviđen dolazak 10.00 sati). U blizini okretišta Prečko nalazi se DV „Prečko“do kojeg će se prošetati djeca koja su stigla tramvajem iz DV "Duga". U vrtiću „Prečko“ biti će pola sata do jedan sat zajedničko druženje djece i odgojitelja DV „Duga“ i DV „Prečko.
Organizator: Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, ZET
ŠETNJA ŠUMSKOM STAZOM BLIZNEC
Šumska staza Bliznec
11-12.30 sati

Nordijsko hodanje, šetnja, rekreacija, zdravstvena mjerenja (tlak, kolesterol, gustoća kostiju, glukoza u krvi, vaganja na analitičkoj vagi, savjetovanje o prehrani). Edukacija o pokretu i vježbanje za sve prisutne, a posebno za osobe koje imaju neka ograničenja u kretanju.
Organizator: Zagrebački sportski savez osoba s invaliditetom, Udruga za prevenciju prekomjerne težine, Zaklada Hrvatska kuća srca, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom
BICIKLOM KROZ VRIJEME
OŠ Nad lipom, Ulica nad lipom 13
10:00 – 12:00 sati
• Biciklom kroz vrijeme – vremeplov
• Oblikovna radionica- Kotač po kotač (recikliranje)
• Slagalica – igraonica za najmlađe
Organizator: OŠ Nad lipom

Radionica „STRATEŠKO RAZVOJNO PLANIRANJE I ODRŽIVA MOBILNOST“
ZgForum, Gajeva 27
10,00 - 13,00 sati
Prezentacije:
• ZagrebPlan 2020+ - prema održivoj mobilnosti
• Izrada Master plana prometa
• Razvoj integriranog prijevoza putnika-ustrojstvo društva IPZP-d.o.o.
• EU projekt CH4LLENGE – Pilot projekt 'Participacija i međuinstitucionalna suradnja'
• EU projekt SOCIAL CAR
• Razvoj biciklističkog prometa u Gradu Zagrebu
• „CIKLOTURIZAM“ putovanje kroz Zagreb i njegovu okolicu - Nextbike

Organizatori: Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada i Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet

EDUKACIJA VOZAČA TRAMVAJA I AUTOBUSA „ZAJEDNO DO IZJEDNAČAVANJA MOGUĆNOSTI“
ZET, Tramvajski pogon Trešnjevka, Ozaljska 105
12:30-13:30 sati

Edukacije vozača tramvaja i autobusa „Zajedno do izjednačavanja mogućnosti“ o komunikaciji s osobama s invaliditetom u javnom gradskom prijevozu u suradnji sa Zagrebačkim električnim tramvajem.
Organizator: Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, ZET

„STAZA ZDRAVLJA“ - NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO „DR. ANDRIJA ŠTAMPAR“
Park Bundek
10.00 -13.00
• Savjetovanje građana o mogućnostima i metodama unaprjeđenja zdravlja s naglaskom na savjetovanje o tjelesnoj aktivnosti primjerenoj dobi, zdravstvenom stanju, tjelesnoj konstituciji i osobnosti.
• Specifična savjetovanja o primjerenom unosu soli i tekućine.
• Besplatno mjerenje tlaka i razine glukoze u krvi.
• Prikaz vježbi istezanja i vježbi umjerenog intenziteta prikladnih za svakodnevno izvođenje na „Stazi zdravlja“.
• Savjetovanje građana o zdravlju na radnom mjestu i prikaz vježbi na radnom mjestu (mogućnosti provođenja tjelesne aktivnosti, vježbe razgibavanja na radnom mjestu, vježbe istezanja, vježbe za šaku te vježbe usredotočenog disanja).
• Podjela edukacijskih materijala (brošure, letci).

„VINTAGE ZAGREB“
Cesarčeva ulica
19,00 – 23,00h
"Vintage festival je jedinstveni spoj 1940-ih, 50-ih i 60-ih godina muzike, mode, filma, umjetnosti, plesa i dizajna koji će se održati od 05. do 19. rujna 2015. godine, svakim danom od 19.00 do 23.00 sata. Vintage Zagreb će predstaviti glazbene izvođače, izložbe old timera, motora i bicikala, plesne radionice, tečajeve šminkanja i frizure, usluge brijačnice, prodavanje gramofonskih ploča te mnoge druge aktivnosti onoga doba. Zabavni program upotpunit će i photo booth (kućica za slikanje), hoola hoop natjecanje te bogati gastro kutak.
Organizator: Pepermint d.o.o.
18.09.2015. PETAK

'GDJE TRAMVAJI SPAVAJU?'
spremište Trešnjevka , spremište Dubrava
9.00 do 10.00 sati

Posjet djece DV "Bajka" spremištu tramvaja na lokaciji Remiza Trešnjevka i posjet djece DV Ivana Brlić Mažuranić spremištu tramvaja na lokaciji Dubrava u sklopu programa „Gdje tramvaji spavaju“.
Organizator: Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, ZET
POSJET DJECE VRTIĆKE DOBI I KORISNIKA DOMA ZA STARIIJE OSOBE CENTRU ZA REHABILITACIJU 'SILVER'
Centar za rehabilitaciju 'Silver', Štefanovec 34
• 9.00 do 12.00
Posjet djece iz dječjeg vrtića „Radost“ Centru za rehabilitaciju „Silver“ uz prezentaciju programa koji se odnose na orijentaciju i mobilitet u prostoru slijepih i slabovidnih osoba. Simulacija kretanja uz pomoć psa vodiča – prolazak staze s preprekama, simulacija kretanja slijepe osobe pomoću tehnike štapa.
• 11.00 do 13,00 sati
Posjet korisnika Doma Dubrava Centru za rehabilitaciju Silver.

Organizatori: Centar za rehabilitaciju „Silver“, Dom za starije osobe Dubrava, DV Radost

ŠTO ONEČIŠĆUJE ZRAK?

OŠ Retkovec, Aleja javora 2

Posjet djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ OŠ Retkovec i edukacija učenika uz podjelu prikladnog edukativnog materijala (brošure, peludni kalendar i herbarizirani primjerci biljke ambrozije).

• značaj zraka za sve nas
• tipovi kemijskog i biološkog onečišćenja zraka (utjecaj prometa i pelud kao alergen)
• utjecaj buke na zdravlje i okoliš
• poznavanje i prepoznavanje alergene biljke ambrozije
• mali kviz znanja

Organizator: Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport
KVART U POKRETU
• hodanje uz potok Črnomerec: planinarska grupa Osnovne škole Pavleka Miškine uz pridružene učenike drugih razreda
• 9:30 – 10:30 – nordijsko hodanje po Šestinjaku – korisnici Doma za starije osobe Sveti Josip Zagreb
• „Jao, jao, boli“ – mali tečaj prve pomoći – OŠ Nad lipom, Ulica nad lipom 13
Organizatori: Gradska četvrt Črnomerec, OŠ Nad lipom, OŠ Pavleka Miškine, Dom za starije osobe Sveti Josip
EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI U TEHNIČKOM MUZEJU
Tehnički muzej, Savska cesta 18
• 10.30 do 12.00 sati – radionica Izaberi, promjeni, kombiniraj – svoj prijevoz, Udruga HUM (Hrvatske urbane mreže – udruga za popularizaciju znanosti) (Krešimir Čanić), prostor odjela Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost u Tehničkom muzeju .
Za učenike OŠ; na radionici će djeca izraditi model automobila, te će im se objasniti prednosti korištenja javnog prijevoza, bicikala, električnih automobila u cilju smanjenja emisija štetnih plinova te očuvanja okoliša i prirode.

• 12.00 do 14.00 sati – predavanje Ispitivanje kvalitete zraka pokretnim ekološkim laboratorijem (PEL), Dvokut-ECRO d.o.o. (Gordan Golja), dvorište Tehničkog muzeja
Cilj predavanja je educirati djecu i mlade o važnosti zaštite okoliša i prirodne sredine te promicanje ekoloških spoznaja kroz podizanje njihove ekološke svijesti. Edukacijski program školske djece o zaštiti zraka koncipiran je kroz predavanja i prezentacijska mjerenja pokretnim ekološkim laboratorijem za učenike osnovnih i srednjih škola.

URBANA PLEMENA – MLADI ČRNOMERCA ŽELE TO OVAKO
Ilica 227
Radionice u sklopu projekta Urbana plemena – Mladi Črnomerca žele to ovako:
• 10:00 – 11:15 sati, Radionica SMART ciljevi
• 11:30 – 13:00 sati, Radionica izrade konkretnog i provedivog plana aktivnosti

Organizator: Centar za kulturu i film 'August Cesarec'

PREDSTAVLJANJE PROJEKTA 'OČUVAJMO BIORAZNOLIKOST I OKOLIŠ GRADA'
Teatar EXIT, Ilica 208
(filmovi, prezentacije, radionice, izložba pod motom PRAVO NA ZDRAV OKOLIŠ)
• 18:00-20:00 sati (Projekt se ostvaruje u suradnji s OŠ Kustošija, Drugom ekonomskom školom i OŠ Sesvetska Sopnica)
• Info štand Centra za kulturu i film Augusta Cesarca
Organizator: Centar za kulturu i film 'August Cesarec'

HŽ PUTNIČKI PRIJEVOZ I NEXTBIKE INFO PUNKT

ulaz u Glavni kolodvor / nextbike stanica na izlazu iz Importanne centra
16:00-19:00 sati

Kako funkcionira sustav javnih gradskih bicikala te koje su prednosti korištenja. Promocija ekološki prihvatljive mobilnosti građana, poticanje na korištenje javnog gradskog prijevoza s naglaskom na kombiniranje vlaka i bicikla (nextbike Train&Bike opcija). Besplatna edukacija i registracija građana u sustav javnih bicikala i besplatno testiranje bicikala. Uz promo pult posjetitelji će dobiti male poklone te edukativno-promotivne brošure nextbike-a i HŽ Putničkog prijevoza.
EDUKACIJA VOZAČA TRAMVAJA I AUTOBUSA „ZAJEDNO DO IZJEDNAČAVANJA MOGUĆNOSTI“
ZET, Autobusni pogon Podsused, Samoborska bb
12:30-13:30 sati

Edukacije vozača tramvaja i autobusa „Zajedno do izjednačavanja mogućnosti“ o komunikaciji s osobama s invaliditetom u javnom gradskom prijevozu u suradnji sa Zagrebačkim električnim tramvajem.
Organizator: Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, ZET
„MOBILNIJI UZ POMAGALA“
Kupalište za osobe s invaliditetom na Jarunu
10,00 sati

Predstavljanje pomagala za osobe s invaliditetom.

Organizator: Društvo distrofičara Zagreb – DDZ

KUMICE S DOLCA
Tržnica Dolac, kod spomenika kumici
08.00 – 13.00 sati
U okviru projekta Zagrebački vremeplov, od proljeća do jeseni, petkom i subotom kod spomenika kumici na tržnici Dolac, proizvođači s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja grada Zagreba, odjeveni u narodne nošnje prodaju isključivo proizvode s domaćih okućnica: sezonsko voće, povrće,med... oživljavajući sjećanje na tisuće žena - kumica, koje su kroz stoljeća hranile Zagrepčane.
Uključenje projekta „Kumice s Dolca“ u Europski tjedan mobilnosti ima za cilj potaknuti građane na konzumiranje zdrave hrane s domaćih okućnica koja osigurava vitalnost.
Organizator: Turistička zajednica grada Zagreba

PLESNE VEČERI NA ZRINJEVCU
Park Zrinjevac
20.00 - 22.30 sati
Projekt Plesne večeri na Zrinjevcu u okviru projekta Zagrebački vremeplov oživljava duh zagrebačkih plesnjaka i prikazuje kako se nekada zabavljalo i družilo.
Uključenje projekta u Europski tjedan mobilnosti potiče građane da provode više vremena u druženju na otvorenom uz ples, a 18. rujna posjetitelji će moći zaplesati uz STEVE MORGAN BAND koji će izvoditi glazbu u čast Elvisa Presleyja.
Organizator: Turistička zajednica grada Zagreba

DAN SPORTA I POVIJESTI NA SPORTSKO REKREACIJSKOM CENTRU SOPOT
Sportsko rekreacijskom centru Sopot, Milovana Kovačevića 18
10,00 – 14,00 sati

Gradski ured za branitelje u suradnji sa Zajednicom udruga HVIDR-a Grada Zagreba provesti će dan sporta i povijesti na Sportsko rekreacijskom centru Sopot, pod nazivom „Hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi – djeci Grada Zagreba'.

Organizator: Gradski ured za branitelje, Zajednica udruga HVIDR-a Grada Zagreba

„OPEN RAMP DAY SESSIONS“
Trg Europe
16-23h
Mini rampa za vožnju bmx-om, skateom ili rolama uz stručno vodstvo SK „Shpaolin“ uz natjecanja.
Organizator: Skate klub Shpaolin iz Zagreba, partneri DVD Prepuštovec, Udruga Moj bicikl i AdriaMedia d.o.o.
„STORYBOOK LIFESTYLE TEATAR“
Trg Europe
16 – 23h
Storybook Lifestyle Teatar je manifestacija namijenjena promicanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva na različitim područjima i za različite uzraste.
Prostor za predstavljanje svojeg umjetničkog rada na manifestaciji će dobiti i već poznata imena iz svijeta kazališta, plesne i performerske umjetnosti, ali i oni koji su u taj svijet svojim radom tek zakoračili (izlaganje radova mladih umjetnika), te oni koji svijet umjetnosti približavaju svim zainteresiranima putem radionica, raznih edukacija, ali i cjelovitog obrazovnog programa.
Organizator: AdraMedia d.o.o., partner DVD Prepuštovec, Udruga Moj bicikl i Adria Media d.o.o.
„VINTAGE ZAGREB“
Cesarčeva ulica
19,00 – 23,00h
"Vintage festival je jedinstveni spoj 1940-ih, 50-ih i 60-ih godina muzike, mode, filma, umjetnosti, plesa i dizajna koji će se održati od 05. do 19. rujna 2015. godine, svakim danom od 19.00 do 23.00 sata. Vintage Zagreb će predstaviti glazbene izvođače, izložbe old timera, motora i bicikala, plesne radionice, tečajeve šminkanja i frizure, usluge brijačnice, prodavanje gramofonskih ploča te mnoge druge aktivnosti onoga doba. Zabavni program upotpunit će i photo booth (kućica za slikanje), hoola hoop natjecanje te bogati gastro kutak.
Organizator: Pepermint d.o.o.
19.09.2015. SUBOTA

BESPLATNE SPORTSKO-REKREATIVNE RADIONICE „POKRET ZA RADOST“
Kampus Kineziološkog fakulteta, Horvaćanski zavoj 15
9,30 – 19,00 sati
Jednodnevno zabavno sportsko-obrazovno događanje „Pokret za radost“ s besplatnim sadržajima namijenjenim građanima i usmjerenima poticanju kretanja i rekreacije na otvorenome, kao što su radionice za tjelovježbu i ples, predstavljanja različitih sportova i programa vježbanja te mjerenje tjelesne spreme. Tom će se prigodom na trima različitim podijima (borilačkim i plesnim te podiju za fitness) predstaviti čak 27 različitih sportsko-rekreativnih aktivnosti u vidu besplatnih radionica. Predbilježite se na www.rekreacija.hr/radionice.
Organizator: Coca – Cola HBC Hrvatska d.o.o., Rekreacija.hr
EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI U TEHNIČKOM MUZEJU
Tehnički muzej, Savska cesta 18
• 12.00 do 13.00 sati – predavanje Ispitivanje kvalitete zraka pokretnim ekološkim laboratorijem (PEL), Dvokut-ECRO d.o.o. (Gordan Golja), dvorište Tehničkog muzeja
Cilj predavanja je educirati djecu i mlade o važnosti zaštite okoliša i prirodne sredine te promicanje ekoloških spoznaja kroz podizanje njihove ekološke svijesti. Edukacijski program školske djece o zaštiti zraka koncipiran je kroz predavanja i prezentacijska mjerenja pokretnim ekološkim laboratorijem za učenike osnovnih i srednjih škola.


OTVORENJE IZLOŽBE PROJEKTA OČUVAJMO BIORAZNOLIKOST I OKOLIŠ GRADA pod motom 'Pravo na zdrav okoliš'
Područni ured Črnomerec, Trg Francuske Republike 15
10:00 sati
Organizator: Centar za kulturu i film 'August Cesarec'

IZVEDBA DJEČJEG MJUZIKLA 'PROŽDRLICA'
Teatar EXIT, Ilica 208
11:00 sati
Mjuzikl je ostvaren u suradnji s OŠ Pavleka Miškine
Organizator: Centar za kulturu i film 'August Cesarec'

ULICE GRAĐANIMA
(Čanićeva ulica, Trg Francuske Republike i Trg dr. Franje Tuđmana)
Zatvaranje Čanićeve za promet motoriziranih vozila
Program događanja:
• „NAŠI POTOCI“ – učenici OŠ Nad lipom, hodanje uz Potok Črnomerec
• 10:00 – 12:00 – MJERENJE TLAKA I ŠESERA U KRVI – Reljkovićeva ulica, Trg dr. Franje Tuđmana, Udruga za prevenciju prekomjerne težine i Društvo za sportsku rekreaciju Črnomerec
• 10:30 – 11:00 – KUD KUSTOŠIJA
• 11:00 – 12:00 - Taekwondo klub „ČIGRA“ –demonstracija taedwondo-a
• 12:00 – 12:30 – HSPD SLJEME ŠESTINE – nastup mješovitog zbora
• štand – prezentacija rada DV Petar Pan
• „VJEŽBAJMO ZAJEDNO“ –zajednička vježba roditelja, djece i odgajatelja DV Petar Pan„VESELA IGRA UZ PJESMU I PLES“ – djeca, roditelji i odgajatelji DV Petar PanKlub umirovljenika Bijenik - Lukšić i Klub umirovljenika Mikulići - štand – izložba zajedničkih radova
• 9:30 – 11:00 – Udruga FALA- predstavljanje mini ponija Miška (mogućnost jahanja)
• OŠ IVANA CANKARA – izložba radova likovne radionice viši razredi s profesoricama
• ŠKOLA ZA MEDICINSKE SESTRE- prezentacija dvaju učenika o temi Europskog tjedna mobilnosti
• ŠKOLA ZA MODU I DIZAJN – modna revija u prijepodnevnim satima, 2 puta od 5 do 10 minuta i izložba radova učenika škole
• IZVIĐAČKI ODRED „EUCALYPTUS“ – štand u Čanićevoj ulici
• DRUŠTVO ZA SPORTSKU REKREACIJU „ČRNOMEREC“ – cjelodnevne sportske aktivnosti

Organizator: Gradska četvrt Črnomerec

RADIONICE NA OTVORENOM
Trg Francuske Republike (Keglić)
10:00 – 14:00 sati
• Radionica KAMERA OBSCURA
• Bubnjarska radionica
• Lutkarska radionica
• Likovna radionica
• Mađioničar Japa
• Street art haiku
• Radionica Čudo reciklaže
• Info štand Centra za kulturu i film Augusta Cesarca
• Info punkt Centra za socijalnu skrb Zagreb
Programi su sufinancirani sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.
Organizator: Centar za kulturu i film 'August Cesarec'
„ZAGREBAČKA BICIKLIJADA“
Mjesto: Trg Europe – Prepuštovec
Vrijeme: podjela startnih brojeva od 8h; start biciklijade u 10h na trgu Europe; vožnja se odvija u organiziranoj koloni do Prepuštovca gdje je okrijepa uz bogati sportsko-kulturni program i brojne nagrade; povratak individualan u bilo koje vrijeme ili organiziran u 18h
U Prepuštovcu učesnike biciklijade očekuju glazba„Kraljeva ulice“ i nagrade sponzora.
Organizator: KUD Prepuštevec, partner Udruga Moj bicikl i AdriaMedia d.o.o.

„OPEN RAMP DAY SESSIONS“
Trg Europe
08,00 -23,00 sati
Mini rampa za vožnju bmx-om, skateom ili rolama uz stručno vodstvo SK „Shpaolin“ uz natjecanja.
Organizator: Skate klub Shpaolin iz Zagreba, partneri DVD Prepuštovec, Udruga Moj bicikl i AdriaMedia d.o.o.
„STORYBOOK LIFESTYLE TEATAR“
Trg Europe
08 – 23h
Storybook Lifestyle Teatar je manifestacija namijenjena promicanju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva na različitim područjima i za različite uzraste.
Prostor za predstavljanje svojeg umjetničkog rada na manifestaciji će dobiti i već poznata imena iz svijeta kazališta, plesne i performerske umjetnosti, ali i oni koji su u taj svijet svojim radom tek zakoračili (izlaganje radova mladih umjetnika), te oni koji svijet umjetnosti približavaju svim zainteresiranima putem radionica, raznih edukacija, ali i cjelovitog obrazovnog programa.
Organizator: AdraMedia d.o.o., partner DVD Prepuštovec, Udruga Moj bicikl i Adria Media d.o.o.
„VINTAGE ZAGREB“
Cesarčeva ulica
19,00 – 23,00h
"Vintage festival je jedinstveni spoj 1940-ih, 50-ih i 60-ih godina muzike, mode, filma, umjetnosti, plesa i dizajna koji će se održati od 05. do 19. rujna 2015. godine, svakim danom od 19.00 do 23.00 sata. Vintage Zagreb će predstaviti glazbene izvođače, izložbe old timera, motora i bicikala, plesne radionice, tečajeve šminkanja i frizure, usluge brijačnice, prodavanje gramofonskih ploča te mnoge druge aktivnosti onoga doba. Zabavni program upotpunit će i photo booth (kućica za slikanje), hoola hoop natjecanje te bogati gastro kutak.
Organizator: Pepermint d.o.o.

KUMICE S DOLCA
Tržnica Dolac, kod spomenika kumici
08.00 – 13.00 sati
U okviru projekta Zagrebački vremeplov, od proljeća do jeseni, petkom i subotom kod spomenika kumici na tržnici Dolac, proizvođači s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja grada Zagreba, odjeveni u narodne nošnje prodaju isključivo proizvode s domaćih okućnica: sezonsko voće, povrće,med... oživljavajući sjećanje na tisuće žena - kumica, koje su kroz stoljeća hranile Zagrepčane.
Uključenje projekta „Kumice s Dolca“ u Europski tjedan mobilnosti ima za cilj potaknuti građane na konzumiranje zdrave hrane s domaćih okućnica koja osigurava vitalnost.
Organizator: Turistička zajednica grada Zagreba

PROMENADNI KONCERTI NA ZRINJEVCU
Park Zrinjevac
11.00 – 13.00 sati
Projekt „Promenadni koncerti na Zrinjevcu“ odvest će Vas u svijet glazbe i običaja minulih vremena.
Uključenje projekta u Europski tjedan mobilnosti ima za cilj potaknuti građane da se druže i borave na otvorenom, što doprinosi boljem općem raspoloženju i mobilnosti.
Nastupaju THE SWINGERS & ROBERT MAREKOVIĆ, a posjetitelji se parkom Zrinjevac mogu provozati i kočijom.
Ne propustite doći na Zrinjevac i zaplesati uz stare hitove!
Organizator: Turistička zajednica grada Zagreba

20.09.2015. NEDJELJA
Projekt ŠKOLA TRČANJA ZA ODRASLE
okupljanje kod crkve u Šestinama
9,00 h
Hodanje na Medvednicu
Organizatori: Gradski ured za zdravstvo, Društvo sportske rekreacije „Aktivan život“
“SUSJED SUSJEDU”
Tomašićeva ulica
10 - 22 sati – zatvoren promet kroz Tomašićevu ulicu
Druženje susjeda iz Tomašićeve ulice na ulici uz bogat program. Ulica kao igraonica za velike i male, za sve željne dobre zabave i druženja (roštilj, igra školice, ples i zabava)
Organizator: Udruga Moj bicikl i susjedi, partner Zagreb Cycle Unit, AdriaMedia d.o.o.
„REGGAE PLESNJAK“
Mjesto: Tomašićeva ulica ( zatvoreni promet)
Vrijeme: 16-20 h
Podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke, kroz alternativnu glazbu – MEFFA, GWAN DANCE SCHOOL, SAPLEO - uživajte u plesu na ulici.

Organizator: Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, partner Udruga za razvoj audio vizualne umjetnosti „REGGAE“

AKCIJA „GRAD I ULICE ZA LJUDE“
Varšavska ulica
Od 15 - 18 sati.
Zatvaranje Varšavske ulice za promet uz program za građane i posebno djecu koji uključuje nastup dječjeg zbora, oslikavanje ulice i natjecanje na biciklima za djecu i obitelji. Projekt širenja gradske pješačke zone i ukazivanja na potrebu planiranja Grada za ljude, a ne automobile.
Organizatori: Udruga „Sindikat biciklista“, Gradski ured za zdravstvo

„ IZLET U PARK ŠUMU MEDVEDNICA“ – polazak u 10:00 sati sa izvora Stopuščak – Mikulići – pješačenje do Planinarskog doma „Risnjak“

PJEŠAČENJE U SAMOBORSKO GORJE, Izviđački odred „EUCALYPTUS“


21.09.2015. PONEDJELJAK
"IGRE MOBILNOSTI"
Cvjetni trg
11,00 -15,00 sati.
Igre mobilnosti namijenjene su građanstvu, a izvodit će se na improviziranom poligonu u svladavanju svakodnevnih prepreka u invalidskim kolicima i orijetiranjem u prostoru pomoću bijelog štapa u simuliranoj sljepoći.
Cilj igara mobilnosti je upoznavanje građanstva s problematikom mobilnosti osoba s invaliditetom radi boljeg razumijevanja.
Organizator: Društvo tjelesnih invalida
PREDSTAVLJANJE MREŽE ZA ODRŽIVU URBANU MOBILNOST CIVINET SLOVENIJA -HRVATSKA I DODJELA NAGRADA U SKLOPU FOTO NATJEČAJA „KRETANJE MOJIM GRADOM“
HKD Napredak, Bogovićeva 1, Zagreb
15:00 do 16:30 sati
Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska okuplja gradove i druge dionike koji se u dvije susjedne države bave održivim planiranjem i upravljanjem prometom. Cilj mreže je prijenos znanja i dobre prakse te osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti prometne održivosti. Mreža okuplja preko 60 članova i jedna je od najbrojnijih te najbrže rastuća europska mreža CIVINET. Svoje projekte i aktivnosti predstavit će i neki od članova mreže.
Objavit će se i pobjednici tradicionalnog foto natječaja "Kretanje mojim gradom". Na kraju pozivamo na druženje uz piće i osvježenje.
Organizator: ODRAZ- Održivi razvoj zajednice

DAN INKLUZIVNE ZAJEDNICE SOPNICA - JELKOVEC
10:00 do 13:00 sati
Promotivne aktivnosti u naselju Sopnica - Jelkovec kao „Naselju po mjeri čovjeka“ u koje su uključeni SOIH sa članicama, Grad Zagreb, romska zajednica, osnovna i srednja škola,dječji vrtić i dr.
Organizator: Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom
Projekt ŠKOLA TRČANJA ZA ODRASLE
okupljanje na pozornici iza restorana Maksimir na glavnom ulazu
19,00 sati Trčanje u Maksimiru
Škola trčanja za odrasle bit će organizirana po grupama – prema trenutnoj tjelesnoj spremi sudionika. Na treninzima škole trčanja građani će moći naučiti osnove trčanja. Svaki trening se sastoji od 3 dijela – zagrijavanje, trkački dio treninga te istezanje na kraju.
Organizatori: Gradski ured za zdravstvo, Društvo sportske rekreacije „Aktivan život“
UČIMO ODMALENA
• obilazak Poučne staze u šumi na Šestinskom dolu – 1. i 3. razredi Osnovne škole Pavleka Miškine
• Veselo na Jelenovac – hodanje učenika OŠ Nad lipom
Organizatori: OŠ Pavleka Miškine, OŠ Nad lipom

22.09.2015. UTORAK

POKRETANJE SVEHRVATSKE KAMPANJE ZA PRILAGOĐENI PRIJEVOZ ZA OSOBE S INVALIDITETOM U RH
Cvjetni trg
11,00 do 14,00 sati
Na Cvjetnom trgu dijelit će se letci o potrebi uvođenja prilagođenog prijevoza građanima i upriličiti susret s ministrom pomorstva prometa i infrastrukture Sinišom Hajdaš Dončić. Udruge na lokalnoj i regionalnoj razini uručit će pisma pokretanja inicijative gradonačelnicima i županima.
Organizator: Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske

KAMPANJA „ZA POKRET“
Cvjetni trg
11,00 -14,00 sati.
Na glavnim trgovima gradova: Zagreb, Bjelovar, Čakovec, Daruvar, Donja Stubica, Karlovac, Kaštel Novi, Koprivnica, Križevci, Krapina, Kutina, Osijek, Požega, Pula, Rijeka, Samobor, Sisak, Slatina, Slavonski Brod, Split, Trogir, Varaždin, Vinkovci, Virovitica, Zadar, Zlatar i Županja od 11,00 – 14,00 sati
Predstavljanje uređaja za iskašljavanje s ciljem uvrštavanja istog na listu Ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a.
Organizator: Savez društava distrofičara Hrvatske i udruge članice.

„ZAGREBAČKA ŽBICA“
Mjesto: Cvjetni trg /Preradovićeva
Vrijeme: start točno u 18 h
„Zagrebačka Žbica“ je tradicionalna vožnja biciklima kroz grad koja se već 15-tu godinu dešava zadnjeg dana ETM-a na DAN BEZ AUTOMOBILA. Pozvani su svi da se pridruže vožnji biciklima koja će započeti na Cvjetnom trgu (Preradovićeva) točno u 18 sati, a završiti na Trnjanskom nasipu uz druženje pored inastalacije „Dynamo ja volim“. Svojom vožnjom promoviramo toleranciju u prometu kao i sigurnu vožnju te poštivanje prometnih propisa.

Organizator: Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo i Udruga Moj bicikl, partner AdriaMedia d.o.o.


EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI U TEHNIČKOM MUZEJU
Tehnički muzej, Savska cesta 18

• 10.00 do 10.30 sati – predstavljanje parnih strojeva: Punom parom, Odjel transformacije energije u stalnom postavu Tehničkog muzeja.
Punom parom je pilot projekt pokretanja novoobnovljenih funkcionalnih parnih strojeva Odjela transformacije energije. Projekt uključuje vodstvo tijekom kojega će se strojevi pokrenuti za javnost kako bi ih posjetitelji mogli doživjeti i upoznati ih u njihovoj cjelovitosti.

• 10.30 do 12.00 sati – radionica Meteorološka postaja Tehničkog muzeja , Državni hidrometeorološki zavod, dvorište Tehničkog muzeja

• 12.00 do 14.00 sati – predavanje Ispitivanje kvalitete zraka pokretnim ekološkim laboratorijem (PEL), Dvokut-ECRO d.o.o., dvorište Tehničkog muzeja
Cilj predavanja je educirati djecu i mlade o važnosti zaštite okoliša i prirodne sredine te promicanje ekoloških spoznaja kroz podizanje njihove ekološke svijesti. Edukacijski program školske djece o zaštiti zraka koncipiran je kroz predavanja i prezentacijska mjerenja pokretnim ekološkim laboratorijem za učenike osnovnih i srednjih škola.

STRUČNI SKUP 'UČINKOVITE KOMBINACIJE ODRŽIVE MOBILNOSTI'
Hrvatski autoklub, Avenija Dubrovnik 44
10,00 – 12,40

• Evolucija mobilnosti u Europi do 2025, HAK
• Biciklistički promet – pristupačna opcija mobilnosti, FPZ
• PUZ – Sigurnost prometa u 2015., MUP PUZ
• Prikazivači preostalog vremena na semaforiziranim raskrižjima, ARZ d.d.
• Aktivni inovativni sigurnosni sustavi u vozilima
• Mobilnost starijih osoba, HAK
• Srednjoeuropski zeleni koridori, Grad Zagreb
• Integrirani javni prijevoz: koraci od teorije prema praksi, Nextbike i HŽ Putnički prijevoz
• Integracija i planiranje multimodalnog sustava 'Park&Ride', HAK

BICIKLISTIČKA UTRKA NA KUSTOŠIJI
- 10:00 – 14:00 - biciklistička utrka u Kustošiji – organizatori Društvo kustošijanaca i Biciklistička udruga „PERFA“na relaciji Trg siječanjskih žrtava 1945., Ulica Nikole Tavelića, Gosposvedska ulica, Ulica Nikole Zrinskog – sudjeluju učenici OŠ P.Miškine, OŠ Medvedgrad, OŠ Ivana Cankara, OŠ Kustošija i OŠ Nad lipom

Projekt (I LOVE TO RIDE)
prostorije Udruge „Sindikat biciklista“
19,00 sati
Radionica o teretnim biciklima. Udruga Hajtás Pajtás iz Budimpešte predstavlja svoj projekt Cyclelogistics kao primjer, kako organizirati dostavu robe teretnim biciklima i konkretnim primjerima za održivo planiranje dostavnog prometa.

Organizatori: Gradski ured za zdravstvo, Udruga „Sindikat biciklista“

RADIONICA O URBANOM BICIKLISTIČKOM PROMETU
Klub Močvara
19,00 sati

Zadnji dan ljeta, odnosno Međunarodni dan bez automobila (22.9.) provedite u Močvari u društvu biciklistica i biciklističkih aktivista. Na panelu/raspravi ćemo razgovarati o upotrebi biciklističkih staza u Zagrebu i konceptu gradskih bicikala.

Organizatori: Klub Močvara, Udruga „Sindikat biciklista“

ŠKOLA TRČANJA ZA ODRASLE
Savski nasipu kod Boćarskog doma
19,00 sati
Škola trčanja za odrasle bit će organizirana po grupama – prema trenutnoj tjelesnoj spremi sudionika. Na treninzima škole trčanja građani će moći naučiti osnove trčanja. Svaki trening se sastoji od 3 dijela – zagrijavanje, trkački dio treninga te istezanje na kraju.
Organizatori: Gradski ured za zdravstvo, Društvo sportske rekreacije „Aktivan život“

OSTALE AKTIVNOSTI:
12. 9. 2015.

4. DUKATOVA BICIKLISTIČKA UTRKA 'ZDRAVA NAVIKA'
Jarun
Dukat d.d. četvrtu godinu za redom organizira Dukatovu biciklističku utrku Zdrava navika, s ciljem promicanja biciklizma kao ekološki prihvatljivog načina prijevoza te brige o zdravlju i zdravim životnim navikama. Utrka je natjecateljsko – rekreativnog karaktera, a namijenjena je biciklistima svih uzrasta.

Organizator: Dukat d.d.


DAN BEZ POKRETNIH STEPENICA
City Centar One trgovački centri u Zagrebu i Splitu
10 – 14 sati
U okviru projekta Pokret za radost, Coca-Cola u Hrvatskoj u suradnji s trgovačkim centrom City Centar One obilježava Dan bez pokretnih stepenica. Na trima lokacijama City Centra One u Zagrebu i Splitu zaustavit će se pokretne stepenice, a stručni tim kineziologa zainteresiranima će mjeriti tjelesnu spremu te im ponuditi preporuke za aktivnosti kojima bi mogli poboljšati svoje stanje. Posjetitelji koji se odluče na mjerenje dobit će i simboličnu nagradu, a svi koji se odluče za zatvoreno stubište dobit će i spoznaju da su učinili nešto dobro za svoje zdravlje!
Organizator: Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o.

16. – 18. 9. 2015.

EKOTEHNO – 8. MEĐUNARODNI SAJAM EKOTEHNOLOGIJA, ZAŠTITE OKOLIŠA I KOMUNALNE OPREME
Zagrebački velesajam, Avenija Dubrovnik 15
Sajam ima ulogu jačanja svijesti o potrebi ekološkog pristupa svim aspektima gospodarskog razvoja. Sajam nudi upoznavanje i prezentacije novih tehnologija za održivi razvoj te razmjenu stručnih i znanstvenih iskustava s područja prevencije onečišćenja, komunalnog gospodarstva, urbanog uređenja, zaštite okoliša i života u njemu.

Organizator: Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Zagrebački velesajam

14. – 15. 9. 2015.

ŠKOLA BICIKLIRANJA 18+
Mjesto održavanja: Prostorije AK Siget, ulica Siget 17
Vrijeme održavanja: od 17:00 do 19:30 sati.

Dvodnevna edukacija u trajanju od 2 sata o pravilima ponašanja u prometu, prometnim znakovima, pružanju prve medicinske pomoći i prilagođavanju bicikla svojim potrebama. Edukacija je u potpunosti besplatna. Škola bicikliranja održat će se u prostorijama AK Siget, a korisnici će uz vrijedno znanje dobiti i prigodne darove.

Program:
ponedjeljak, 14. 9. 2015.
• Stanje sigurnosti biciklističkog prometa/biciklista
• Referentne odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama za bicikliste (Udruga Sigurnost u prometu)
• Poznavanje prometnih propisa – obveze i način kretanja i sudjelovanja biciklista u prometu (AK Siget i Udruga Moj bicikl)
• Sigurno sudjelovanje biciklista u gradskom prometu (Udruga Moj bicikl)
• Prezentacija Sustava javnih bicikala (Nextbike sustav javnih bicikala)

utorak, 15. 9. 2015.
• Odabir, kupnja, održavanje i servisiranje bicikla (Udruga Moj bicikl)
• Osnove pružanja prve medicinske pomoći (HCK – CK Grada Zagreba)
• Poligon „Kockica“, Prisavlje
• Podjela diploma i poklon paketa svim polaznicima na poligonu

Suorganizatori: Udruga Sigurnost u prometu, Nextbike Sustav javnih bicikala, Autoklub Siget, Moj bicikl, Crveni križ Zagreb te Zagrebačka pivovara.

ANKETIRANJE GRAĐANA NA TEMU PLANA ODRŽIVE MOBILNOSTI U SKLOPU EU PROJEKTA CH4LLENGE koje će se provoditi 17. 9. 2015. od 10,00 – 13,00 sati na radionici „Strateško razvojno planiranje i održiva mobilnost“ u ZgForumu, Gajeva 27, na otvaranju ETM-a, te pri održavanju „Zagrebačke žbice“.
Organizator: Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada

HŽ Putnički prijevoz
Svi putnici s biciklima na svim relacijama u RH na vlakovima koji imaju mogućnost prijevoza bicikala će u tom tjednu imati 50% popusta na prijevoznu kartu, a prijevoz njihovih bicikala bit će besplatan.

Projekt BICIKLOM NA POSAO (Bike2work)
14. 9. - 20. 9. 2015.
Unutar projekta bike2work organizira se natjecanje tvrtki i njihovih zaposlenika na području grada Zagreba.
Organizatori: Gradski ured za zdravstvo, Udruga „Sindikat biciklista“

Permanent measures Permanent measures

Zagreb (City of Zagreb) implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Develop public bicycle hiring and sharing systems
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
Create or enlarge pedestrian streets
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Extension or creation of new greenways
Public transport services
Improvement and extension of the public transport network (creation of HOV lanes for public transport modes, new stops, new lines, reserved areas etc)
Improvement and extension of the public transport services (express services, increase frequency etc)
Use of ecological vehicles for public transport fleets
The development of accessible transport services for all
Traffic calming and access control scheme
Speed reduction programmes in zones near schools
New traffic regulations: traffic circulation and parking
Accessibilities
Create the tactile pavements
Create wheelchair ramps
Lowering of pavements
Enlargement of pavements
Elaboration of sound devices in traffic lights
Removal of architectonic barriers
Launch of accessibility plans
Create useful tool for people with reduced mobility
New forms of vehicle use and ownership
Responsible car-use (eco-driving etc)
Use of clean vehicles
Mobility management
Create/establish mobility centers and on-line information services (eg travel planner)
Launch of awareness-raising campaigns
Elaboration of educational materials
Development of systems and equipment for measuring air quality in public places
Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas

Car-free day Car-free day

Zagreb (City of Zagreb) carries out a Car-Free Day 2015 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
ZABRANA PROMETA MOTORNIM VOZILIMA U UŽEM SREDIŠTU GRADA
Područje omeđeno Gundulićevom, Mesničkom, Gornjim gradom, Jurišićevom, Palmotićevom, Boškovićevom i Hebrangovom.
08,00 - 22,00 sata