Participants

Contact & Activities

Participating city

Szarvas ()
15.683 inhabitants

Local contact

Osztályszerkezeten kívüli
Viktor Krivik
Szabadság út 36.
5540 Szarvas
++36 20/2762250

Participation 2015

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
Actions relative to the theme:
2015. szeptember 16 és 22. között Szarvas Város Önkormányzata civil szervezetek és intézmények közreműködésével, több korosztályt érintő, többek között környezetvédelemmel, környezetbarát közlekedési rendszerek használatával, egészséges életmóddal, biztonságos közlekedéssel kapcsolatos, környezettudatosságra nevelő programokkal várja az érdeklődőket. Célunk felhívni a figyelmet a környezetbarát közlekedési lehetőségekre, autó-motor helyett a kerékpározás, gyaloglás és egyéb közösségi közlekedési rendszerek használatára, különböző közlekedési módokkal kombinálva, egymáshoz illesztve.

I. nap.
A Mobilitási Hét első programja a „KRESZ Nap Kicsiknek” elnevezésű program. Szeptember 16. (Szerda) Megnyitó: Szarvas Város Polgármestere megnyitja a 2015-évi Európai Mobilitási Hetet, majd a rendőrség, polgárőrség munkatársainak irányításával KRESZ napot tartunk óvodások-kisiskolások részére, ahol játékos formában megismerkedhetnek a legkisebbek a közlekedési táblákkal, illetve a főbb közlekedési szabályokkal. (KRESZ tábla felismerés) Cél a közlekedésben való helyes részvétel elsajátítása, biztonság, idegenekkel szembeni viselkedés és a gyermekek biztonság érzetének segítése, erősítése. Nagyobbaknak KRESZ teszt és kerékpáros ügyességi verseny. Mindenkit aki részt vesz a programokon kerékpározáshoz kötődő ajándékkal jutalmazunk. A résztvevők óvodás és iskolások csoportonként 1 db KRESZ puzzle oktató ajándékot is kapnak.

II. nap.
Szarvas Város Óvodái és Bölcsődéje 2014. évben megpályázta és elnyerte a "Zöld Óvoda" címet, ennek apropóján 17-én (csütörtökön) első sorban óvodásoknak szervezünk programot, de minden érdeklődő bekapcsolódhat a rendezvénybe. Ismeretterjesztő, a környezettudatos fejlődését célzó látogatást teszünk a Körös Maros Nemzeti Parkba, ahol növény és állatismereti vetélkedővel-tudáspróbával hozzuk a gyermekeket még közelebb a természethez.

III. nap.
18-án (pénteken) „Bringás Reggeli” Aki autó helyett kerékpárral vagy gyalogosan indul a munkahelyére, azt egészségtudatos reggelivel és meleg teával várjuk a Fő téren, a kerékpárút mellett. A helyszínen „reggeli ébresztő” kívánságműsor Dankó Ervinnel (Rádió Szarvas) élő kapcsolással Závoda Ferenc A Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományörzö Egyesület elnöke várja a résztvevőket.
A bringás reggeli után „ugrálj-mozogj” címmel bemutató edzés a Fit-Life Team tagjaival a Fő téren. Az edzésbe bárki bekapcsolódtat, „itt kipróbálhatod az egyensúlyod, a kitartásod és fejlesztheted az erőnlétedet”, szóljon ez a nap a mozgásról!

IV. nap.
19-én (szombaton) a „VáltsVálasszVariálj!” szlogennel összhangban egy kombinált túrát szervezünk a Szarvasi MTTSZ Lövészklubbal partnerségben a Kardoskúti Fehér-tóhoz.

Bemutatjuk, hogy különböző közlekedési módokkal kombinálva, egymáshoz illesztve egy utazásláncolaton belül (gyalog – vonattal - kerékpárral) hogyan jutunk el kényelmesen (autó használat nélkül) pl: Szarvasról a Kardoskúti Fehér-tóhoz. Célunk ezzel a példával szemléltetni, mennyire egyszerű többféle közlekedési módot kombinálni akár a munkába járás, bevásárló célú utazás, kirándulások során is eredményesen.
Szarvasról a kerékpárokkal együtt utazunk Orosháza vasútállomására. Innen gyalogosan folytatjuk tovább utunkat a városból kivezető kerékpárútig, ahonnan kb. 14 km biciklizés után érkezünk meg a Kardoskúti Fehér-tóhoz. A Kardoskúti Fehér-tónál a Körös-Maros Nemzeti Park szervezésében számos színes program vár mindenkit.

V. nap.
Dr. Áder János Köztársasági Elnök 2015. április 28-i Szarvason a Tessedik Campuson tartott „klímaváltozásról és a környezeti fenntarthatóságról” szóló előadásán felhívta a figyelmet a klímaváltozásra és egyéb környezeti problémákra, a környezetszennyezésre. Ennek szellemében Szarvas Városa az „egy lépés a földért” felhívással környezetszépítő akcióval hívja fel az emberek figyelmét arra, hogy mindenki felelőssége környezetünk, vizeink és levegő tisztasága, és hogy minden ember tehet a klímaváltozás ellen. Ezért szeptember 20-án (vasárnap) városszépítésre, hulladékgyűjtésre hívjuk a város lakóit, egyesületeinket, iskoláink tanulóit a 4404-es úttal párhuzamos Orosházi kerékpárút és környezete, és a Sirató városrészre. Az akció célja a környezetszennyezés megállítása, az illegálisan lerakott szemét feltérképezése és felszámolása. 2015-ben Szarvas Városa is csatlakozott a kezdeményezéshez, mely arra irányul, hogy „klímánk védelme érdekében egységre és cselekvésre ösztönözzük világunk 2015 decemberében Párizsban összegyűlő vezetőit”. „Legyünk mi is az egymilliárd ember egyike, aki felemeli hangját a környezetszennyezés ellen”, ezért mindenki megkérünk, hogy regisztráljon az elobolygonk.hu honlapon, csatlakozzon a felhíváshoz, és minden nap tegyen valamit a környezetünkért.
VI. nap.
21- én „Közlekedés és közbiztonsági nap”
Kérdezz-felelek első sorban nyugdíjasok, nyugdíjas egyesületek részére. Előadás és kötetlen beszélgetés a KRESZ változásokról, a biztonságos kerékpáros közlekedésről, közlekedési balesetek és a bűncselekmények megelőzéséről, főként az idősebb korú lakosoknak szánt, az áldozattá válást megelőző, bűnmegelőzési tanácsokkal, a Szarvasi Rendőrkapitányság munkatársainak irányításával.
VII. nap.
22-én (Kedd) „Autómentes napot” tartunk, az autómentes nap idején lezárjuk a Fő teret a Bethlen Gábor utca és az Árpád utca között reggel 6 és délután 17 óra között, így próbáljuk felhívni az emberek figyelmét a gépkocsin kívüli közlekedési eszközök, a lehetséges kerülőutak, kerékpárutak, gyalogjárdák használatára. A korlátozás ideje alatt a gépjárművek (a közösségi közlekedést biztosító buszjáratok kivételével) párhuzamos terelő utakon haladhatnak.
Az autómentes napon „Bringás vért az életért” címmel a Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezetével véradást szervezünk, és egészségügyi bemutatót tarunk. A kerekpárral vagy gyalogosan érkező véradók között kerékpárt sorsolunk.

Az Autómentes napon a tervek szerint a helyi járatokat igénybevevők reggel 6 és este 18 óra között díjfizetés nélkül utazhatnak. Egy helyi kerékpárüzlet jóvoltából ezen a napon a kerékpárral érkezők kerékpárját díjfizetés nélkül átvizsgálják, műszaki állapotát felmérik.
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.
Zone opened to residents on Car-Free Day:
Az Autómentes Nap idején lezárjuk a Fő teret a Bethlen Gábor utca és az Árpád utca között reggel 6 és délután 17 óra között, így próbáljuk felhívni az emberek figyelmét a gépkocsin kívüli közlekedési eszközök, a lehetséges kerülőutak, kerékpárutak, gyalogjárdák használatára. A korlátozás ideje alatt a gépjárművek (a közösségi közlekedést biztosító buszjáratok kivételével) párhuzamos terelő utakon haladhatnak.
Implementing one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.
Permanent measures implemented this year:
New or improved bicycle facilities
 • Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
 • Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
 • Other: A 44-es számú főúttal párhuzamos kerékpárút fizikailag történő elhatárolása a parkolóktól, ezáltal a kerékpárút biztonságosabbá tétele.
Pedestrianisation
 • Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
 • Other: A Vasút utcában 4 kereszteződésben 8 db új gyalogátkelőhely (kereszteződésenként 2db) létesítése, vakok és gyengénlátók számára kialakított vezetősávval illetve vizuális szintezéssel ellátva.
Public transport services
 • The development of accessible transport services for all
 • Other: Akadálymentesített buszvárók kiépítése.
Accessibilities
 • Create the tactile pavements
 • Lowering of pavements
 • Enlargement of pavements
 • Removal of architectonic barriers
 • Other: Gyalogosoknak fenntartott terület kiszélesítése, térburkolása, akadálymentesítése mozgáskorlátozottak, vakok és gyengénlátók számára.
More details on permanent measures:

I. A 44-es számú főúttal párhuzamos kerékpárút fizikailag történő elhatárolása a járműparkolótól, ezáltal a kerékpárút biztonságosabbá tétele.
II. A Vasút utcában 4db kereszteződésben 8 db új gyalogátkelőhely (kereszteződésenként 2db) létesítése, vakok és gyengénlátók számára kialakított taktilis vezetősávval illetve vizuális szinezéssel ellátva került kiépítésre. A gyalogátkelőhelyek mindkét oldalán az útügyi műszaki előírásoknak megfelelően kialakított fogadóperonokkal.
III. A Szabadság utca déli oldalán lévő gyalogosoknak fenntartott terület kiszélesítése (átlagosan 40 cm-rel), térburkolása, akadálymentesítése mozgáskorlátozottak, vakok és gyengénlátók számára 1105 fm hosszan.
IV. Kerékpártárolók létestése a Szabadság utcai lakóközösségek részére.
V. A Vasút utcában lévő gyalogosoknak fenntartott terület térburkolása- akadálymentesítése mozgáskorlátozottak, vakok és gyengénlátók számára 110 fm hosszan.
VI. Vasút utcai Református Templom előtti „mini tér” kialakítása, teljes körű akadálymentesítése.
VII. A 2014-15. évben kadálymentesített buszvárók kiépítése.