Participating towns and cities

HungaryKecskemét, Hungary

Website:
Population:
112.071 inhabitants
Department:
Közszolgáltatás-szervezési és Környezetvédelmi Osztály
Contact:
Réka Béres
Kossuth Tér 1.
6000 Kecskemét
(++36) 76/513-581

Participation 2016

Activities within the week Activities within the week

Kecskemét organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2016, taking into account the annual theme.

All week
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a 2016. június 30-i ülésén a 158/2016. (VI. 30.) számú határozatával úgy döntött, hogy a 2016. évben az Európai Mobilitási Hét alkalmával ismét egyhetes rendezvénysorozatot szervez. Az esemény hivatalos időintervallumához (szeptember 16-22.) igazodva az alábbiak szerint tervezzük megvalósítani a programelemeket.

A programsorozat első elemeként 2016. szeptember 16., 19. és 20. napjain (péntek, hétfő és kedd) egy „Bringatanoda Roadshow” elnevezésű iskolai, kerékpározást népszerűsítő programsorozatot tervezünk megvalósítani. A programsorozat keretében a kecskeméti általános iskolai nevelés-oktatás 5-8. évfolyamos korosztályai számára (naponta 2-3. köznevelési intézményhez kitelepülve, az intézmények jelentkezései alapján) a kerékpáros közlekedésbiztonságról és a kerékpárhasználat szabályairól szóló elméleti bevezetőt követően a diákok a kerékpáros közlekedéshez szükséges ügyességfejlesztő akadálypályán tehetik próbára tudásukat és fejleszthetik gyakorlati ismereteiket. A program keretében lehetőség nyílik „görgőverseny”-en részt venni (fém vázszerkezet részét képező görgőkre elhelyezett kerékpáron kellene egyhelyben tekerni, amely során a leadott teljesítményt, a sebességet és az egységnyi idő alatt „megtett” távolságot egy számítógépes program értékeli).

2016. szeptember 17. napján (Szombaton) a Szabadság térről indulva (regisztrációt követően) városismereti kerékpártúrát szervezünk a Kecskeméti Első Sor Sportegyesület vezetésével.

A programsorozat következő elemeként 2016. szeptember 19-22. (hétfőtől csütörtökig) időszakban a Kecskeméti Rendőrkapitányság Megelőzési és Áldozatvédelmi Alosztálya és a Közlekedésrendészeti Osztálya közreműködésével a kecskeméti általános iskolák 1-4. évfolyamai számára tematikus, interaktív közlekedésbiztonsági, valamint közlekedésbiztonsághoz kapcsolódó bűnmegelőzési foglalkozást szervezünk, amely során a résztvevők az életkori sajátosságukhoz igazodóan, pedagógiai szempontok figyelembe vételével felépített, játékos foglalkozásokat tartanak a balesetmegelőzési előadók.

A foglalkozások a fenti említett időszakban, naponta 8-12 óra között, óránkénti rotációban, egyidejűleg kettő csoportfoglalkozás valósul meg külön teremben, csoportonként 30 fős létszámmal.

A fent említett programokkal részben egyidejűleg, 2016. szeptember 19-24. (hétfőtől szombatig) időszakban ismét veterán kerékpár kiállítást szervezünk Papp Zoltán kecskeméti veterán kerékpárgyűjtő gyűjteményéből. A veterán kerékpárok egy része a gyűjtő nagyapjának, annak a nagykőrösi Papp Sándornak a keze munkáját dicséri, aki a Millenium idején már egyedi, méretre szabott kerékpárokat készített, az 1920-as években pedig már sorozatban gyártotta a kerékpárokat Papp Sándor és Fia cégnéven. A családi vállalkozás 1925-ben fióküzletet nyitott Kecskeméten, majd ifj. Papp Sándor 1933-ban a családi vállalkozásból kiválva az Arany János utcában önálló kereskedést nyitott, amelyet 1951-ig, az államosításig vezetett.
A kiállításon a kerékpárokon kívül egyéb, a fent említett időkből fennmaradt relikviák is bemutatásra kerülnek. A kiállítás továbbá kiegészül egy budapesti illetőségű gyűjtő (Dr. Podrán Erzsébet) korabeli kerékpárokat ábrázoló képeslap-gyűjteményével.

A közlekedésbiztonsági, valamint közlekedésbiztonsághoz kapcsolódó bűnmegelőzési foglalkozásokat, a veterán kerékpár és képeslap kiállítást azonos helyszínen, a Hírös Agóra-Ifjúsági Otthon épületében valósítjuk meg.

2016. szeptember 21-én 08.30-13.00 óra közötti időben a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében KRESZ-SZAFARI közlekedésbiztonsági akadályverseny kerül megrendezésre a Kecskeméti Vadaskert területén.
A versenyre egyszerre nyolc negyedikes általános iskolai osztályt várunk, akik a vadaskert nyolc helyszínén kialakított, közlekedésbiztonsággal összefüggő feladatok megoldásával versengenek egymással, miközben megismerkedhetnek az állatok olyan jellemző tulajdonságaival, melyek szorosan kapcsolódnak a közlekedésbiztonsághoz is (pl. szurikáta – figyelem, kenguru – gyermekbiztonsági rendszerek, teknős béka – bukósisak nyújtotta védelem, lajhár, csiga – lassan járj tovább érsz, kígyó – bölcsesség, mókus – előrelátás, stb.)
A versenyfeladatok között lesz a gyalogos és kerékpáros észlelhetőségével összefüggő feladat, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. által biztosított közösségi közlekedést propagáló program, kerékpáros ügyességi akadálypálya, a biztonsági öv, a gyermek biztonsági rendszerek használatával összefüggő feladat, közúti jelzőtáblák ismeretén alapuló feladat. A feladatok mindegyike korosztályhoz illeszkedő, színes, játékos, nem nélkülözi a gyermekek aktív részvételét. A helyszíneken 20 percet töltenek a csapatok, majd 5 perces átállás után a következő akadálynál folytatják a versengést. A program 08.30 órakor megnyitóval kezdődik, eredményhirdetéssel, díjátadóval zárul.

2016. szeptember 21-én és 2016. szeptember 22-én 09.30-12.30 óra között, a Knorr Bremse Fékrendszerek Kft-vel több éve fennálló együttműködés keretein belül, a Féken Tartott Lendület program kapcsán, mely szorosan kapcsolódik az Európai Mobilitási Hét célkitűzéseihez is, a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola, valamint a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakközépiskola és Szakiskola 40-40 diákja számára biztosít lehetőséget a mogyoródi Hungaroring látogatására. A programon a fiatalok vezetéstechnikai tanpályán, motoros földpályán és aszfalt pályán, valamint az off-road pályán, a gyakorlatban ismerkedhetnek a legalapvetőbb közlekedésbiztonsági, taktikai, technikai elemekkel, miközben betekintést nyerhetnek a Hungarorig életébe, történeti érdekességeibe. A programon való részvétel és az utazás a résztvevők számára térítésmentes.


A rendezvénysorozat fő programelemét az idei évben is az Európai Autómentes Nap (2016. szeptember 18., vasárnap) alkotja.

A rendezvény napján többek közt környezetvédelemmel, egészséges életmóddal, közlekedéssel kapcsolatos programok, csoportfoglalkozások, előadások, tudásfelmérő tesztek, bemutatók, játékos oktatások, kézműves foglalkozások, kerékpár szerviz, veterán és egyedi kerékpárok kiállítása, EU Információs sátor, egyedi építésű, alternatív meghajtású járművek, valamint hibrid- és elektromos meghajtású személygépjárművek kiállítása várja az érdeklődőket.

A Kossuth téri rendezvény szabadon választható programjaival egyidejűleg, 2016. szeptember 18. napján a Kecskeméti Első Sor Sportegyesület önkormányzatunk közreműködésével, de fizikailag önállóan, saját felelősségére, a közútkezelői előírásoknak megfelelően az elmúlt év sikereire figyelemmel 2016-ban is megszervezi a Batthyány utca közúti szakaszán (Dobó körúti körforgalomtól a Lestár tér irányába) a „Kecskeméti Kétkarikás” elnevezésű kerékpárversenyt.

Az egyesület elképzelése szerint, az összességében 4-5 óra időtartamú kerékpáros versenyt az alábbi kettő futamból állna.

1. Egyéni időfutam kicsiknek és nagyoknak: Mindenki megadott időközönként egyesével indulna, korra és nemre való tekintet nélkül teljesítheti a lezárt időfutam pályát. Nem igényelne különösebb fizikai felkészülést és bármilyen, de jó műszaki állapotban lévő kerékpárral teljesíthető. A nyertes az lenne, aki a legrövidebb idő alatt teljesíti a kijelölt útvonalat.

2. Sprintverseny profiknak: A fentiektől eltérően itt egyszerre négy versenyző indulna, amelynek lebonyolítása egyenes kieséses rendszerben történne (az utolsók kiesnek, az első továbbjut). Ez a "selejtező" pedig egy nagydöntővel végződne. A program az általános versenyidőszak után történne, ezért a legjobb magyarországi kerékpárosok is részt tudnának venni.

A Kossuth téri rendezvény napján 16.30 órai indulással kerékpáros felvonulást szervezünk rendőri biztosítás mellett szakaszos, dinamikus útlezárással, valamint a betorkolló utak zárásával.

A felvonulás a Kossuth térről indul a Kápolna utca – Irinyi út – Március 15. utca – Nyíri út – Csabay Géza körút – Tatár sor – Jász utca - Nyíri út - Kőhíd utca – Reile Géza utca – Burga utca – Batthyány utca útvonalon, majd a Lestár téren keresztül a Kossuth téren ér véget.

A kerékpáros felvonulást követően a regisztrált résztvevők között értékes ajándékokat (kerékpár és kerékpár szaküzletben felhasználható vásárlási utalványok) sorsolunk ki.

2016. szeptember 18. napján (vasárnap) 07.00 órától 18.00 óráig az alábbi közterületek kerülnek lezárásra:

- Deák Ferenc tér (Alföld áruház felőli oldala)
- Lechner Ödön utca
- Luther köz
- Arany János utca
- Kisfaludy utca
- Festő utca
- Lestár téri parkolók (zsákparkoló)
- Kossuth téri parkolók (Lordok Háza előtt)
- Batthyány utca (Dobó körúti körforgalomtól a Katona József tér irányába)
- Katona József tér
- Trombita utca

Permanent measures Permanent measures

Kecskemét implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Accessibilities
Create the tactile pavements
Further info
A KÖZOP-5.5.0-11-2012-0022 azonosító számú „Kecskemét város közösségi közlekedés fejlesztése, átalakítása-zéró emissziós zóna megteremtése soros hibridhajtású alacsonypadlós autóbuszok beszerzésével” című projekt keretében megvalósult kerékpárutak:
A projekt KÖZOP elszámolható költsége: 7.306.596.112,- Ft
Támogatás: 6.897.832.247,- Ft
Támogatási intenzitás: 94,35 %

Kecskemét, Georg Knorr út mentén gyalog-kerékpárút építése

A gyalog-kerékpárút a Georg Knorr út mentén helyezkedik el, a Georg Knorr út az 5. sz. főúthoz csatlakozik. A gyalog-kerékpárút útburkolat hossza 396,00 méter.
Tervezett burkolatszélesség 2,75 méter kétoldali kerti szegély között.
A burkolatszél mellett mindkét oldalon 0,5 méter széles földpadka épül.
A burkolat nyomvonala mellett jelenleg baloldalon már fasor van telepítve. Jobboldalon a szikkasztó árok van. Egyéb növényzet nem kerül elhelyezésre.
A gyalog-kerékpárút tervezett pályaszerkezete az alábbi:
5 cm AC-11 aszfaltburkolat
20 cm M 50 szórt alap
20 cm homokos kavics fagyvédő réteg
Tömörített altalaj

beruházás költsége: nettó 28.100.720,- Ft + Áfa

A forgalombehelyezési engedély jogerőre emelkedés: 2016. január 29.


Kecskemét, az 54-es útról leágazó Daimler út folytatásában gyalog-kerékpárgút építése

A Déli Iparterület dinamikus fejlődése miatt, különös tekintettel Kecskemét város közösségi közlekedés forgalmának kiszolgálására, a terület fejlesztéséhez szükséges a Kecskemét 54. számú, a Déli Iparterületet kiszolgáló út (54. számú út, az M5 autópálya és a Daimler közötti szakasz) négysávúsítása, körforgalmi csomópont; 54-es útról leágazó Daimler út folytatása.
A projekt keretében megvalósult az 54-es útról leágazó Daimler út folytatásában gyalogút építése. A beruházás a térségbe épülő üzemek biztonságos megközelítését is szolgálja.
A kerékpárút 2100 m2.

beruházás költsége: nettó 51.140.792,- Ft + Áfa

A forgalombehelyezési engedély jogerőre emelkedés: 2016. január 19.

Car-free day Car-free day

Kecskemét carries out a Car-Free Day 2016 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
2016. szeptember 18. napján (vasárnap) 07.00 órától 18.00 óráig az alábbi közterületek kerülnek lezárásra:

- Deák Ferenc tér (Alföld áruház felőli oldala)
- Lechner Ödön utca
- Luther köz
- Arany János utca
- Kisfaludy utca
- Festő utca
- Lestár téri parkolók (zsákparkoló)
- Kossuth téri parkolók (Lordok Háza előtt)
- Batthyány utca (Dobó körúti körforgalomtól a Katona József tér irányába)
- Katona József tér
- Trombita utca