Participants

Contact & Activities

Participating city

Hódmezővásárhely
49.000 inhabitants

Local contact

Kabinet iroda
Tímea Szarvas
Hódmezővásárhely Kossuth tér 1.
+36304644945

Participation 2016

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
Actions relative to the theme:
Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap 2016. szeptember 16-22.
„Smart and sustainable mobility – an investment for Europe”
„Okos és fenntartható mobilitás (közlekedés) – befektetés Európának”

Az európai mozgalom mottójához kapcsolódva az ésszerű, jól szervezett és fenntartható közlekedést népszerűsítő rendezvénysorozat kerül megrendezésre Hódmezővásárhelyen. Cél, hogy sokféle közlekedési lehetőséget megismerjenek a rendezvényeken résztvevők, így jól szervezhessék mindennapi mozgásukat, nem csak a pénztárcájukat kímélve ez által, hanem az egészségüket és a környezetet is óvva.
A rendezvény beharangozásával kapcsoltan meghirdetésre kerül egy fotópályázat „Autó- sok-k!” címmel, melyben a város autókkal, autós forgalommal leginkább érintett helyeit kell felkeresni, bemutatni fotók segítségével, felhívva a figyelmet az autós közlekedés problémáira. Díjazás (sorsolásos): I. díj kerékpáros bukósisak, II. díj kerék gumijavító készlet, II. díj prizmakészlet
Ovisoknak rajzpályázatot hirdetünk „Szerintem így lenne jó…” címmel, melyben az ovisoknak azt kellene bemutatni rajzaikkal, hogyan képzelik el, milyen lenne az igazán környezetbarát közlekedés. Díjazás: I. díj kerékpáros bukósisak, II. díj kerékpáros kiskosár III. díj bringacsengő
Előzetesen regisztrálók pontgyűjtő füzetet kapnak, melybe legalább három különböző eseményről pecsétet gyűjtve sorsoláson vesznek részt: I díj egy kerékpár, II. díj egy pár futócipő, III. díj egy kerékpáros bukósisak.

Szeptember 16. (péntek)
Nyitórendezvény
1.Európa parkban faültetés
Zöld város titka-légszennyezés stop!
Tedd tisztábbá környezeted! Regisztrálj és gyere el a fáért, amit elültethetsz az Európa parkban. Saját nevedre kiállított tulajdonlap igazolja.
fa vásárlása
tulajdonlap nyomtatása
2.Közlekedési olimpia/ közlekedj okosan ovisoknak a Kossuth téren
Játékos rendőrségi tájékoztató a biztonságos közlekedésről, ismerkedés a rendőrautóval, eszközökkel, ügyességi KRESZ-pálya építése, ovis műanyagmotor verseny.
A versenyen elméleti és gyakorlati közlekedési tudásukról adnak számot az óvodások.
Négy, különböző, akadályokkal nehezített ügyességi pályán kell végighaladniuk a gyerekeknek, és képes-színezős feladatsor kitöltésével bizonyíthatják tudásukat.
Költségek:
Közlekedési pálya
Jutalom: minden résztvevő óvoda egy csoportja láthatósági mellényt kap
láthatósági mellény 12 óvodai csoport
színező nyomtatása

3.Szeptember 17. (szombat)
Kerékpáros túra a városban és a környéken (A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, kerékpáros egyesületek szervezésében.)
Helyszínek: minden helyszínen helytörténeti, helyi természeti értékekre vonatkozó kvízjáték,kerékpáros kresz és túrafelszerelési kisokos várja a látogatókat.
15-20 km-es kerékpártúra, mely során a város nevezetes helyeit, épületeit, Vásárhely környékének természeti értékeit érintik a túrázók.
Szeptember 18. (vasárnap)
4.Vasárnapi kocsikázás
Lovas kocsis kirándulás a városban, mely bemutatja a város nevezetes, szép fáit, a városon belüli természeti értékeket.
Előzetes jelentkezés alapján óvodai, iskolai és felnőtt csoportokat várunk.
5.Szeptember 19. (hétfő)
Kerek- duatlon a Kossuth téren iskolásoknak (Környezeti Információs Központ, Triatlon egyesület szervezésében)
Roller és kerékpáros verseny a Kossuth téren és a sétálóutcán, három kört kell megtenni: kerékpár – roller – kerékpár váltásban.
Három korosztály: alsós, felsős, középiskolás váltócsapatok indulhatnak. Kerékpárboltok, szervizek kitelepülésével lehetőség lesz tanácsadásra, alkatrészvásárlásra.
Szeptember 20. (kedd)
6. A fizika törvényei a közlekedésben, a mozgás fizikája – előadás a KIK-ben diákoknak
Egy piszkos ügy… - a levegőbe kerülő szennyezőanyagok, nehézfémek kimutatása, kémiai kísérletek a Környezeti Információs Központban (Szabóné Tanács Valéria, Béleczkiné Tatár Katalin) ( Környezeti Információs Központ szervezése, meghívott előadó)
Nem csak a közlekedés jogi szabályainak megszegői járhatnak pórul. Sőt! A fizika törvényeire fittyet hányók súlyos balesetet is szenvedhetnek. Ezen jelenségek bemutatása kerül sor fizikai kísérletek formájában.
Szeptember 21. (szerda)
7.„Indulj el egy úton…” – előadás a KIK-ben a közlekedéssel összefüggő egészségügyi problémákról (EVP-EFI szervezésében)
Az ésszerű, jól átgondolt közlekedés nem csak a pénztárcánkat kíméli, de segít egészségünk megőrzésében, fittségünk növelésében. Ha erre nem figyelünk, egészségügyi problémák léphetnek fel. Előadás, tájékoztatás légúti betegségekről, a mozgásszegény életmód miatti elhízás következményeiről, mozgásszervi problémákról, a zajszennyezés miatti halláskárosodásról. Egészségügyi mérés, tanácsadás (vérnyomás, testsúly, testzsír stb.)

Szeptember 22. (csütörtök)
8. „Nem szégyen a futás!” – futóverseny a Kossuth téren iskolásoknak
(Környezeti Információs Központ, EVP-EFI, Szent István Általános Iskola szervezésében)
Immár hagyományos futóverseny, meghívott olimpikon vendéggel (Kazi Tamás) a Kossuth téren, a rendezvénysorozat csúcsát jelentő Autómentes Napon.
A versenyeken ásványvíz, gyümölcs kerül kiosztásra.
csapat és egyéni versenyek
közös futás a bajnokkal

Kísérő akciók (ötletek)
Kerékpárral közlekedőknek kupon, mely egy gombóc fagyira jogosít egy fagyizóban.
A kerékpárral suliba érkezőknek valamilyen kisebb kerékpáros ajándék (pl. küllőprizma)
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.
Zone opened to residents on Car-Free Day:
Szeptember 22. (csütörtök)
8. „Nem szégyen a futás!” – futóverseny a Kossuth téren iskolásoknak
(Környezeti Információs Központ, EVP-EFI, Szent István Általános Iskola szervezésében)
Immár hagyományos futóverseny, meghívott olimpikon vendéggel (Kazi Tamás) a Kossuth téren, a rendezvénysorozat csúcsát jelentő Autómentes Napon.
A versenyeken ásványvíz, gyümölcs kerül kiosztásra.
csapat és egyéni versenyek
közös futás a bajnokkal


Kísérő akciók (ötletek)
Kerékpárral közlekedőknek kupon, mely egy gombóc fagyira jogosít egy fagyizóban.
A kerékpárral suliba érkezőknek valamilyen kisebb kerékpáros ajándék (pl. küllőprizma)