Participating towns and cities

GreeceSparta, Greece

Population:
15.828 inhabitants
Department:
Department of Planning and Organisation / Municipality of Sparta
Contact:
Theodoros Tsintolas
Evaggelistrias 83-91
Sparta
+30 273 102 22 26
Sparta already registered 7x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015

Participation 2016

Activities within the week Activities within the week

Sparta organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2016, taking into account the annual theme.

All week
Δράσεις που προτίθεται να υλοποιήσει ο Δήμος Σπάρτης:
1.Κατασκευή μόνιμων θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων
2.Διαγράμμιση για πεζούς στο τμήμα του δρόμου από εκκλησία Αγίου Νικολάου έως εργοστάσιο ΣΠΕΣ(περιοχή Χαρίσιον Σπάρτης)
3. Μέτρα για ασφαλή κυκλοφορία μαθητών κοντά σε σχολεία (πχ τοποθέτηση "μάτια γάτας", χάραξη διαβάσεων με σχέδιο που θα αποφασιστεί , κατόπιν ψηφοφορίας από τους μαθητές της Αθμιας και Βθμιας Εκπαίδευσης της Σπάρτης για το σχέδιο που θα αποτελέσει το σήμα κατατεθέν των σχολικών διαβάσεων κα)
4. πεζοδρομήσεις κεντρικών δρόμων της πόλης και πραγματοποίηση εκδηλώσεων(αθλητικών, πολιτιστικών)κατά τη διάρκεια της εβδομάδας
5.Διοργάνωση ξεναγήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους της πόλης

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016
09.30π.μ -13.00π.μ : Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
Ομιλία σε μαθητές και μαθήτριες της Γ' τάξης Δημοτικού: «Μαθαίνω τα σήματα και τα μέτρα ασφαλείας για οδηγούς και επιβάτες ».
Συμμετοχή Δημοτικής Αστυνομίας, Τροχαίας Σπάρτης και Λέσχης Αυτοκινήτων Σπάρτης.


Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016
18.30 – 21.00 Σκακιστικοί Αγώνες για μικρούς και μεγάλους στη συμβολή των οδών Λυκούργου και Παλαιολόγου, σε συνεργασία με το Σκακιστικό Σύλλογο Σπάρτης.
Θα δοθεί αγώνας Σιμουλτανε από την Μαρία Πετσετίδη, που σε αντίστοιχο αγώνα το 1996 είχε νικήσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ, από τον Γιώργο Κωστιάνη και Βασίλη Δημητρόπουλο.
Δηλώσεις συμμετοχής στην κ. Μαρία Πετσετίδη 6974858312. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016
10.00 - 14.00π.μ
«Περπατώ και γνωρίζω την Ιστορία της Πόλης». Ανοιχτά από τις 10.00 -14.00 το Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας Σπάρτης, το Μανουσάκειο Μουσείο, η Κουμαντάρειο Πινακοθήκη-Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης και το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού.

12.00 π.μ - 14.00 π.μ
• Βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών και παραπληγικών από τα μέλη του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας. Σημείο συνάντησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.



Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016
17.30μ.μ - 19.30μ.μ : Αγώνες Μπάσκετ από μικρούς αθλητές στη συμβολή των οδών Λυκούργου και Παλαιολόγου - Συμμετέχουν οι Αθλητικοί Σύλλογοι της πόλης.(Αναβλήθηκαν λόγω καιρού)

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016
09.30π.μ -13.00π.μ : Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
Ομιλία σε μαθητές και μαθήτριες της Γ' τάξης Δημοτικού: «Μαθαίνω τα σήματα και τα μέτρα ασφαλείας για οδηγούς και επιβάτες ».
Συμμετοχή Δημοτικής Αστυνομίας, Τροχαίας Σπάρτης και Λέσχης Αυτοκινήτων Σπάρτης.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016
09.00π.μ-12.00π.μ
Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης -στην Αίθουσα Ψηφιδωτού της Ευρώπης- στην Αρχαία Σπάρτη από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Διαδρομή για μαθητές και μαθήτριες της Ε' τάξης Δημοτικού.

Απόγευμα:
20.30μ.μ -10.30μ.μ
Χορεύουμε σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς παρέα με την μπάντα Grupo Buenaventura στη συμβολή των οδών Λυκούργου και Παλαιολόγου.
Συμμετέχουν Χορευτικοί Σύλλογοι της Πόλης.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 «Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο»-στη δουλειά...στο σχολείο...στη βόλτα....

09.00π.μ-12.00π.μ
Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης -στην Αίθουσα Ψηφιδωτού της Ευρώπης- στην Αρχαία Σπάρτη από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Μια διαδρομή για μαθητές και μαθήτριες της Ε' τάξης Δημοτικού.

Απόγευμα 17.00: Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, ομιλία από τον Παναγιώτη Καρούνο για τη συμπεριφορά του ποδηλάτη στο δρόμο-- Μεγάλη Ποδηλατοπορεία σε σημαντικά σημεία της πόλης

20.00: Προβολή ταινίας στο Μανουσάκειο Μουσείο
Έργα και δράσεις Βιώσιμης Κινητικότητας
Την τελευταία χρονιά, ο Δήμος υλοποίησε δύο σημαντικά έργα μέσα στην πόλη της Σπάρτης που προωθούν την ιδέα της βιώσιμης κινητικότητας. Το πρώτο είναι η ανάπλαση της Πλατείας Δούκα, το οποίο περιλαμβάνει πλακοστρώσεις, ανακατασκευή πεζοδρομίων, ράμπες ΑΜΕΑ, και χωροθέτηση χώρων στάθμευσης γύρω από το χώρο της πλατείας, ενώ το δεύτερο αφορά τη διαγράμμιση οδών σε κομβικά σημεία της πόλης (θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, σημεία ασφαλής διάβασης πεζών κα ρυθμίσεις).

Permanent measures Permanent measures

Sparta implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Την τελευταία χρονιά, ο Δήμος υλοποίησε δύο σημαντικά έργα μέσα στην πόλη της Σπάρτης που προωθούν την ιδέα της βιώσιμης κινητικότητας. Το πρώτο είναι η ανάπλαση της Πλατείας Δούκα, το οποίο περιλαμβά
Traffic calming and access control scheme
Speed reduction programmes in zones near schools
Μέτρα για ασφαλή κυκλοφορία μαθητών κοντά σε σχολεία (πχ τοποθέτηση

Car-free day Car-free day

Sparta carries out a Car-Free Day 2016 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Πέμπτη 22-09-2016, (Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο) και από ώρα 07:00 έως την 24:00 :
ολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας, στάσης και στάθμευσης των πάσης φύσεως οχημάτων, επί των οδών:
α) Κ. Παλαιολόγου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας αυτής και στο τμήμα που περικλείεται μεταξύ της καθέτου: Βρασίδου και της καθέτου : Ευαγγελιστρίας
β) Λυκούργου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας αυτής και στο τμήμα που περικλείεται μεταξύ των καθέτων: Αγίου Νίκωνος και Γκορτσολόγου στο ρεύμα ανόδου και Αγησιλάου στο ρεύμα καθόδου προς Κ. Πλατεία
Για τα οχήματα «ΤΑΞΙ» των οποίων η πιάτσα βρίσκεται στην οδό Λυκούργου, αυτή θα μεταφερθεί ακριβώς απέναντι στο ρεύμα ανόδου της Λυκούργου.
Για τα οχήματα «ΤΑΞΙ» των οποίων η πιάτσα βρίσκεται στην οδό Κ Παλαιολόγου, αυτή θα μεταφερθεί ακριβώς πίσω κατά 1 οικοδομικό τετράγωνο (γωνία Κ. Παλαιολόγου και Ευαγγελιστρίας, επί της οδού Κ. Παλαιολόγου) .
Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα προσεγγίζουν την πόλη μέχρι το όριο της οδού Αρχιδάμου (στροφή δεξιά η αριστερά)

Κατά τη διάρκεια εφαρμογής των ανωτέρω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται από τις παράλληλες οδούς σύμφωνα με την ισχύουσα σήμανση.
Μετά το πέρας ισχύος των ανωτέρω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων η κυκλοφορία οχημάτων, η στάση και στάθμευση θα επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση που ισχύει πριν την εφαρμογή της παρούσας.