Participants

Contact & Activities

Participating city

Bitola
74.550 inhabitants

Local contact

Municipal Council on Road Traffic Safety
Jasmina Bunevska Talevska, PhD
7000 Bitola
++389 75295814

Participation 2016

The participant is committed to:

Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.
Zone opened to residents on Car-Free Day:
11:00 -11:10ч.Настап на детскиот хор при Културно – едукативен центар „Имагинариум“
11.10-11.15 чПоздравен говор
11:15 -11:35 ч.Возење велосипеди по улиците на Битола (старт плоштад „Магнолија“ по Булевар 1 Мај до Црн мост и назад по „Булевар 1 Мај“ до плоштад „Магнолија“)
Учесници: Основни училишта, велосипедски друштва, здруженија на граѓани).
11:35-12:00Доделување на наградите на учениците од прво одделение – учесници на конкурсот „За да имаме чист воздух, ние децата возиме велосипед“ во организација на ЗГ „Биосфера“
Во одбележувањето на Европската недела на мобилност и 22 Септември – „Ден без автомобили“ се приклучи и Здружението „Битола на точак“ со свои активности.