Participating towns and cities

Croatia Zagreb (City of Zagreb) , Croatia

Website:
Population:
779.145 inhabitants
Department:
City Office for Economy, Environmental Sustainability and Strategic Planning
Contact:
Nina Mia Čikeš
Trg Stjepana Radića 1
10000 Zagreb
(++385) 1 658 5925

Participation 2016

Activities within the week Activities within the week

Zagreb (City of Zagreb) organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2016, taking into account the annual theme.

All week
Petak, 16.09.

STRUČNI SKUP „UČINKOVITE KOMBINACIJE ODRŽIVE MOBILNOSTI“
Mjesto: Zagreb, Avenija Dubrovnik 44
Vrijeme: 9.00 – 12.45
• 9:00 - Preventivno- edukativni program KLIK- Navika odgovornog ponašanja“ teorijski dio- učenici Škole za medicinske sestre, HAK
• 9:45 - Preventivno- edukativni program KLIK- Navika odgovornog ponašanja“ Vježbe na simulatorima sudara i prevrtanja- učenici Škole za medicinske sestre, HAK
• 10:10 - Uvodne napomene
• 10:15 - Izvješće o razinama rizika na državnoj cesti D30 Velika Gorica- Sisak utvrđenim prema EuroRAP/iRAP RPS metodologiji, FPZ
• 10:30 - Kako sigurnije preko željezničko- cestovnih prijelaza!, HŽ infrastruktura
• 10:45 - Nova sigurnosna tehnološka rješenja na željezničko- cestovnim prijelazima u naseljenim mjestima, ALTpro d.o.o.
• 11:00 - Održiva urbana mobilnost CIVINET Slovenija - Hrvatska - Jugoistočna Europa, ODRAZ
• 11:15 - E-mobilnost + obnovljivi izvori energije, Grad Zagreb
• 11:30 - CivitasDyn@mo –Koprivnica, Savez za Željeznicu
• 12:00 - SocialCar- EU projekt koji urbanu mobilnost čini pametnijom, Grad Zagreb – Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada
• 12:15 - Studija prometnog razvitka Karlovačke županije, Promet plus d.o.o.

Organizator: HAK

PROMOCIJA INTEGRIRANOG PRIJEVOZA: AUTOMOBIL + BICIKL + VLAK
ulaz u Glavni kolodvor Zagreb
09:00-13:00 sati
Uz već postojeću suradnju nextbike sustava javnih bicikala i HŽ Putničkog prijevoza, ove godine bit će predstavljena i suradnja Spin City & nextbike kao primjer dobre prakse u dopuni javnom gradskom prijevozu. Nextbike i Spin City hostese informirat će građane o načinu korištenja novih oblika prijevoza u gradu (sustav javnih bicikala i car sharing i njihovom praktičnom kombiniranju s vlakom). Korištenje javnog gradskog prijevoza s naglaskom na kombiniranje vlaka i bicikla (nextbike Train&Bike opcija koja omogućuje 150 minuta besplatne vožnje nextbike biciklima za sve postojeće korisnike) s novom car sharing uslugom. U promotivnoj akciji od 16-22.09. građani će se putem promotivnog koda moći registrirati za Spin City + nextbike paket za samo za samo 99 kuna! Svi zainteresirani će pritom moći besplatno isprobati automobile i bicikle, dobiti prigodne poklone i edukativno-promotivne brošure. Uoči promocije, nextbike će poslati priopćenje za medije sa statistikama korištenja sustava i planom razvoja mreže u Zagrebu i drugim gradovima kao i novim uslugama poput najma dječjih, tandem i električnih bicikala.
Organizator: Spin City car sharing, nextbike sustav javnih bicikala i HŽ Putnički prijevoz
EDUKATIVNO PROMOTIVNI PROGRAM „MOBILNOST KAO TEMELJNO LJUDSKO PRAVO“
Cvjetni trg
- 10,00 – 13,00 sati INFO štand sa promotivnim materijalima;
- simulacija kretanja slijepe osobe uz pomoć psa vodiča kroz stazu s preprekama

Organizator: Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet

„MOBILNIJI UZ POMAGALA“
Kupalište za osobe s invaliditetom na Jarunu
10:00 – 12:00 sati
Predstavljanje pomagala za osobe s invaliditetom.
Organizator: Društvo distrofičara Zagreb



Subota, 17.09.


HŽ PUTNIČKI PRIJEVOZ – BESPLATAN PRIJEVOZ BICIKLA
Svim putnicima koji putuju s biciklima omogućuje se kupnja prijevozne karte za vlak (jednosmjerne ili povratne) po popustu 50% od RPC-a, uz besplatan prijevoz bicikla u svim putničkim gradsko-prigradskim vlakovima u kojima postoji mogućnost za prijevoz bicikala, www.hzpp.hr/prijevoz-bicikala?m=338&mp=335, u granicama Zagrebačke županije, na relacijama: (Novoselec) - Dugo Selo – Savski Marof – Harmica; ( Žeinci)- Zaprešić – Zagreb GK i natrag; Turopolje – Zagreb – Turopolje; (Domagović) -Jastrebarsko – Zagreb i natrag.


EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI U TEHNIČKOM MUZEJU 'NIKOLA TESLA'
• 12.00 do 13.00 sati – predavanje Ispitivanje kvalitete zraka pokretnim ekološkim laboratorijem (PEL), Dvokut-ECRO d.o.o. (Gordan Golja), dvorište Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“
Cilj predavanja je educirati djecu i mlade o važnosti zaštite okoliša i prirodne sredine te promicanje ekoloških spoznaja kroz podizanje njihove ekološke svijesti. Edukacijski program školske djece o zaštiti zraka koncipiran je kroz predavanja i prezentacijska mjerenja pokretnim ekološkim laboratorijem za učenike osnovnih i srednjih škola.

VRATA ŠIROM OTVORENA
sjeverni dio Trga Francuske Republike
od 10 do 14 sati
Črnomerečki Centar za kulturu i film Augusta Cesarca i ove se godine već tradicionalno uključuje u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti događanjem pod nazivom VRATA ŠIROM OTVORENA tijekom kojeg će se građani različitih dobnih skupina moći upoznati s radom i programima Centra, kao i uključiti se u mnogobrojne radionice. Sudjelovanje u svim programima je besplatno. Detaljan program događanja moći ćete pronaći na www.centarcesarec.hr ili www.facebook.com/CentarAugustCesarec.


Nedjelja, 18.09.


HŽ PUTNIČKI PRIJEVOZ – BESPLATAN PRIJEVOZ BICIKLA
Svim putnicima koji putuju s biciklima omogućuje se kupnja prijevozne karte za vlak (jednosmjerne ili povratne) po popustu 50% od RPC-a, uz besplatan prijevoz bicikla u svim putničkim gradsko-prigradskim vlakovima u kojima postoji mogućnost za prijevoz bicikala, www.hzpp.hr/prijevoz-bicikala?m=338&mp=335, u granicama Zagrebačke županije, na relacijama: (Novoselec) - Dugo Selo – Savski Marof – Harmica; ( Žeinci)- Zaprešić – Zagreb GK i natrag; Turopolje – Zagreb – Turopolje; (Domagović) -Jastrebarsko – Zagreb i natrag.


VIKENDOM NA MEDVEDNICU
9,00 sati hodanje na Medvednicu - okupljanje kod crkve u Šestinama
Organizatori: Gradski ured za zdravstvo, Društvo športske rekreacije „Aktivan život“

AKCIJA "GRAD I ULICE ZA LJUDE"
Masarykova ulica
15,00 – 20,00 sati
Zatvaranje Masarykove ulice za promet uz program za građane i posebno djecu koji uključuje nastupe zabavljača i glazbenika, poligon za vožnju bicikla za najmlađe, oslikavanje ulice u suradnji s udrugom "Pimp my pump", sportski program za djecu u suradnji s "Malim sportašima", turnir u bridžu u suradnji s bridž klubom dr. Jurica Tomljenović iz Zagreba, radionicu hula-hoopa u suradnji s udrugom "Happy Hoop" te ostale prigodne aktivnosti, a "Mali plac s tavana" i lokali koji se nalaze u neposrednoj blizini ulice će nuditi popuste na njihove usluge. Akcija ukazuje na potrebu širenja gradske pješačke zone, čime bi se bitno podigla razina kvalitete života građana, smanjila buka i zagađenje te poboljšao pristup lokalima i trgovinama, čime širenje pješačke zone dobiva i ekonomski aspekt.
Organizatori: Udruga "Sindikat biciklista"

Ponedjeljak, 19.09.

„GDJE TRAMVAJI SPAVAJU“
spremište tramvaja Trešnjevka , spremište Dubrava
9.00 do 10.00 sati.
Posjet djece DV "Bajka" spremištu tramvaja na lokaciji Remiza Trešnjevka i posjet djece DV Ivana Brlić Mažuranić spremištu tramvaja na lokaciji Dubrava.

MALA SPORTSKA VJEŽBAONICA
Park između Avenije M. Držića 10 – Dječja knjižnica M. Držić i Ulice grada Vukovara 239 „OZANA“
u 10, 00 udruga „OZANA“ organizira susret i malu sportsku vježbaonicu s predstavnicima Gradske četvrti Trnje u obližnjem parku. Susret i vježbaonica će se dogoditi radi iniciranja projekta uređenja te neiskorištene i zapuštene zelene površine i opremanja spravama za vježbanje na otvorenom za odrasle i spravama za igranje za djecu.
ŠKOLA TRČANJA ZA ODRASLE
18:30 sati Trčanje na Savskom nasipu kod Boćarskog doma
Organizatori: Gradski ured za zdravstvo, Društvo športske rekreacije „Aktivan život“

KAMPANJA "BICIKLOM NA POSAO"
“Bike2Work" - Druga nacionalna kampanja "Biciklom na posao" dio je europskog projekta i konzorcija od 11 europskih zemalja, a cilj joj je potaknuti zaposlenike na korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva na posao. Također, potiču se poslodavci da njihove tvrtke, kompanije i organizacije postanu "bike-friendly" te time olakšaju svojim zaposlenicima dolazak na posao biciklom. Bicikliranjem na posao povećava se radna učinkovitost, zdravstveno stanje zaposlenika, smanjuju se gužve u gradovima i prostor potreban za parkiranje automobila, manje je buke, štedi se energija i novac te vrijeme. Kampanja počinje 19. rujna, u Europskom tjednu mobilnosti, a završava 30. rujna. Na kraju kampanje, sudionicima koji su najčešće koristili bicikl kao prijevozno sredstvo, ali i organizacijama koje su imale najveći broj takvih zaposlenika, podijelit će se raznovrsne nagrade. Za sudjelovanje u akciji potrebno je registrirati se i svoju organizaciju na www.biciklomnaposao.hr, a sudjelovati mogu građani i organizacije iz cijele Hrvatske.
Organizatori: Udruga "Sindikat biciklista", Gradski ured za zdravstvo
KAMPANJA 'MOBILNOST OSOBA S INVALIDITETOM'
Petrinjska – Amruševa
10,00 sati
Na raskrižju Petrinjska – Amruševa policijski službenici PU zagrebačke i predstavnika Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara, te Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „ZAMISLI“, organiziraju zajedničko obraćanje medijima u cilju preventivnog djelovanja na vozače i prenošenja poruke građanima o važnosti podizanja svijesti o potrebi nesmetane mobilnosti osoba s invaliditetom.

Mjere se provode sa ciljem omogućavanja mobilnosti osobama s invaliditetom, te ukazivanje na važnost mogućnosti pristupa osobi s invaliditetom parkirališnom prostoru, institucijama i drugim objektima.

Organizator: Policijska uprava zagrebačka, Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara-HUPT, te Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „ZAMISLI“

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI U TEHNIČKOM MUZEJU
Tehnički muzej, Savska 18
09:00 – 11:00
Okrugli stol o temi Europska direktiva o pristupačnosti ( European Accessibility Act - EAA)
Organizator: Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske

Utorak, 20.09.

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI U TEHNIČKOM MUZEJU 'NIKOLA TESLA'

• 10.00 sati posjet djece i odgojitelja iz DV "Trešnjevke" Tehničkom muzeju
• 10.00 do 11.30 sati – radionica Meteorološka postaja Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“, Državni hidrometeorološki zavod, dvorište Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“. Primjereno za djecu od vrtićke dobi do uzrasta srednje škole.
• 12.00 do 13.00 sati – predavanje Od pješaka do rakete, (Neda Staklarević, Ante Radonić), stalni postav Prometna sredstva Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“. Primjereno za djecu osnovne i srednje škole. Vodstvom kroz stalni postav Prometna sredstva posjetitelje će se upoznati s razvojem prometnih sredstava i značajnih izuma koji su obilježili povijesni aspekt tog razvoja. Primjereno za djecu osnovne i srednje škole.
• 12.00 do 14.00 sati – predavanje Ispitivanje kvalitete zraka pokretnim ekološkim laboratorijem (PEL), Dvokut-ECRO d.o.o. (Gordan Golja), dvorište Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“
• Cilj predavanja je educirati djecu i mlade o važnosti zaštite okoliša i prirodne sredine te promicanje ekoloških spoznaja kroz podizanje njihove ekološke svijesti. Edukacijski program školske djece o zaštiti zraka koncipiran je kroz predavanja i prezentacijska mjerenja pokretnim ekološkim laboratorijem za učenike osnovnih i srednjih škola.

GRAD MLADIH - VRTIĆ U PRIRODI
10.00 sati - u okviru programa Vrtić u prirodi u suradnji s PU Zagrebačkom predstavljanje policijskog službenika kao prijatelja-pomagača, a u razgovoru sa djecom prezentira se što to policija zapravo radi. Policajac djecu potiče na razgovor o policiji (izgled, prepoznatljivost, vrste vozila i sl.), predstavljajući djeci policijskog službenika koji radi u biciklističkim ophodnjama.


RADIONICA O TRICIKLU ZA STARIJE OSOBE
DOM Sindikata biciklista, Ribnjak 3
18h
Starije i teže pokretne osobe često predstavljaju ugroženu i marginaliziranu skupinu društava, pogotovo u vidu njihove mobilnosti te ih se često percipira kao neaktivni dio društva i ne uključuje u društvene procese iako se radi o sposobnim pojedincima sa korisnim iskustvima i znanjima. Nametnuta pasivizacija rezultira time da starije i teško pokretne osobe ne sudjeluju u održavanju i stvaranju svoje okoline, njihov glas i njihove potrebe se ne čuju i nisu uvažene prilikom planiranja urbane mobilnosti, što u konačnici rezultira neprilagođenošću prometne infrastrukture njihovim potrebama. Istovremeno osobe iz ove populacije izložene su puno većim zdravstvenim rizicima, a tjelesna aktivnost važan je čimbenik za njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Cilj projekta "Tricikl za starije i teško pokretne osobe" je unaprijediti kvalitetu života spomenute demografske skupine u odnosu na njihovu mobilnost. U sklopu Europskog tjedna mobilnosti, održat će se jedna u nizu radionica.
Organizatori: Udruga "Sindikat biciklista", Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom
„STAZA ZDRAVLJA“ – NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO „DR. ANDRIJA ŠTAMPAR“
Park Bundek
10.00 – 13.00

• zdravstveno savjetovanje o primjerenoj tjelesnoj aktivnosti, vježbanju u svakodnevici, načinima motivacije za provođenje redovite tjelesne aktivnosti, potrebi i ispravnim načinima zaštite od sunca prilikom tjelesne aktivnosti na otvorenom, vježbanju na radnom mjestu.
• Specifična savjetovanja o primjerenom unosu soli i tekućine te prilagodbi tjelesne aktivnosti individualnom zdravstvenom stanju i primjerenoj prehrani.
• Besplatno mjerenje tlaka i razine glukoze u krvi te liječnički savjeti o načinima unaprjeđenja zdravlja
• Šetnja „Stazom zdravlja“, prikaz vježbi istezanja i vježbi umjerenog intenziteta prikladnih za svakodnevno izvođenje te pokazne vježbe vezane za tjelesnu aktivnost na radnom mjestu.
• Podjela edukacijskih materijala (brošure i letci).

Organizator: Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“


ŠETNJA ŠUMSKOM STAZOM BLIZNEC
Šumska staza Bliznec
11,00 - 12,30 sati

Nordijsko hodanje, šetnja, rekreacija, zdravstvena mjerenja (tlak, kolesterol, gustoća kostiju, glukoza u krvi, vaganja na analitičkoj vagi, savjetovanje o prehrani). 30 minuta edukacije o pokretu i vježbanje za sve prisutne a posebno za osobe koje imaju neka ograničenja u kretanju.

Organizator: Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom, Udruga za prevenciju prekomjerne težine, Zaklada Hrvatska kuća srca, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom


ŠKOLA TRČANJA ZA ODRASLE
18:30 sati Trčanje u Maksimiru –okupljanje na pozornici iza restorana Maksimir na glavnom ulazu
Organizatori: Gradski ured za zdravstvo, Društvo športske rekreacije „Aktivan život“

ŠKOLICA SIGURNOG BICIKLIRANJA
Osnovna škola August Harambašić
14h
Školica sigurnog bicikliranja je edukacija za djecu o prometnim pravilima i znakovima, ponašanju u prometu i mala škola sigurnog bicikliranja. Ove aktivnosti provode se u sklopu projekta udruge Sindkat biciklista "Biciklom u vrtić i školu", koji je u 2015. godini bio financiran od strane Grada Zagreba. Edukacija u sklopu Europskog tjedna mobilnosti je namijenjena djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole August Harambašić, a sastoji se od teorijskog dijela interaktivnog tipa i od praktičnog dijela, gdje se na postavljenom poligonu djecu poučava prometnim pravilima, znakovima, signalizaciji, ponašanju u prometu i sigurnoj vožnji bicikla. U suradnji s Nextbike sustavom javnih bicikala, za edukaciju će se koristiti i 10 Nextbike dječjih bicikala.
Organizatori: Udruga "Sindikat biciklista", Gradski ured za zdravstvo
OSOBE S INVALIDITETOM I MOBILNI RESURSI GRADA

Paviljon u parku Zrinjevac
od 11h do 15h
Intervencijom u prostor te okruglim stolom želi se ukazati na često nepovoljan položaja osoba s invaliditetom u javnom prostoru, a posebno javnom prijevozu.

Organizator: Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli

Srijeda, 21.09.


ŠKOLA U PRIRODI
Dom Crvenog križa na Sljemenu
10.00 sati - u okviru Programa škole u prirodi Policijska uprava Zagrebačka organizirala bi nastavni sat na temu ETM-a „Škola u prirodi – Sigurnost u biciklističkom prometu“, uz razgovor s nazočnim učenicima iz OŠ Braće Radić, OŠ Trnjanska, i OŠ Tina Ujevića prezentiralo bi se kako policijske biciklističke ophodnje pomažu osobito u urbanim sredinama s naglaskom da se potakne svijest kod mladih o potrebi akcije protiv zagađenja uzrokovanog povećanjem motororiziranog prometa, a u cilju promicanja energetski učinkovitih oblika prijevoza.

VRTIĆ NA TRAČNICAMA – 'MOJA PRVA VOŽNJA VLAKOM'
9.30 sati - Hrvatske željeznice - vožnja vlakom djece i odgojitelja iz DV "Sesvete" od Sesveta do Glavnog kolodvora i nazad, uz kreativnu radionicu i razgovor s djelatnicima HŽ-a.
9.30 sati - Hrvatske željeznice -vožnja vlakom djece i odgojitelja iz DV "Gajnice" od Gajnica do glavog kolodvora i nazad, uz kreativnu radionicu i razgovor s djelatnicima HŽ-a


EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI U TEHNIČKOM MUZEJU 'NIKOLA TESLA'

• 9.00 do 17.00 sati, Dan Otvorenih vrata – besplatan ulaz za pojedince u postav Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“ (bez Planetarija)

• 9.30 do 10.30 sati – predavanje Sve se vraća, sve se plaća, Državni hidrometeorološki zavod, kino dvorana Tehničkoga muzeja „Nikola Tesla“.
Na predavanju će posjetitelji naučiti zbog kojih ljudskih aktivnosti je došlo do stvaranja ozonske rupe, koje su posljedice po prirodu i utjecaj na zdravlje te što se poduzima kako bi se ozonska rupa smanjila. Primjereno za učenike osnovne i srednje škole.

• 10.30 do 12.00 sati – edukativna igraonica Koristim bicikl, tramvaj ili vlak jer je tako čišći zrak, udruga HUM za popularizaciju znanosti, stalni postav u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“. Na edukativnoj igraonici sudionici će krenuti u potragu za blagom Tehničkoga muzeja „Nikola Tesla“ i pri tome naučiti koje su prednosti korištenja bicikala i javnog prijevoza u cilju smanjenja emisija štetnih plinova te očuvanja okoliša i prirode. Primjereno za djecu nižih razreda osnovne škole.

• 11.00 do 12.00 sati – predavanje Vodik kao pokretač čiste europske mobilnosti (Ankica Đukić), kino dvorana i dvorište Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“.
Prvi hrvatski bicikl na vodik izrađen je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a izradila ga je doc. dr. sc. Ankica Đukić. Bicikl na vodik je električni bicikl koji električnu struju potrebnu za pogon elektromotora dobiva iz gorivnoga članka (engl. fuel cell). Prednosti proizvodnje električne energije s vodikom kao gorivom i gorivnim člancima kao sustavom za pretvorbu u električnu energiju za potrebe potrošača proizlaze iz mogućnosti proizvodnje vodika elektrolizom vode, pri čemu se potrebna električna energija može dobiti iz obnovljivih izvora energije. Time se izbjegava korištenje fosilnih goriva, odnosno eliminiraju se kako zavisnost od uvoza tako i emisije CO2 i drugih štetnih plinova. Nakon predavanja predviđena je demonstracijska vožnja prvim hrvatskim biciklom na vodik. Primjereno za učenike viših razreda osnovne škole i srednje škole.

• 12.00 do 13.00 sati – radionica Crtež zupčanikom (Katarina Ivanišin Kardum, Anita Adamić), stalni postav Prometna sredstva Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“.
U gotovo svim predmetima koji se kreću nalaze se zupčanici, pa tako i u automobilima. Uz pomoć modela zupčanika, učesnici će spoznati koncept prenošenja pokreta s jednog kotača na drugi, a zatim će izrađivati crteže – mustre, pomoću zupčanika različitih veličina. Primjereno za djecu starije vrtićke dobi i nižih razreda osnovne škole.

• 12.00 do 14.00 sati – predavanje Ispitivanje kvalitete zraka pokretnim ekološkim laboratorijem (PEL), Dvokut-ECRO d.o.o. (Gordan Golja), dvorište Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“
Cilj predavanja je educirati djecu i mlade o važnosti zaštite okoliša i prirodne sredine te promicanje ekoloških spoznaja kroz podizanje njihove ekološke svijesti. Edukacijski program školske djece o zaštiti zraka koncipiran je kroz predavanja i prezentacijska mjerenja pokretnim ekološkim laboratorijem za učenike osnovnih i srednjih škola.

• 13.00 do 15.00 sati – predavanje i radionice: Ionizirajuće zračenje i radioaktivni otpad, Fond za financiranje razgradnje NEK (Želimir Veinović), Info kutak o radioaktivnom otpadu - stalni postav Tehničkoga muzeja „Nikola Tesla“
U teorijskom (predavačkom) dijelu, bit će govora općenito o radioaktivnim materijalima, izloženosti ionizirajućem zračenju u Hrvatskoj, nastanku i gospodarenju radioaktivnim otpadom (RAO), RAO nastalom u Hrvatskoj i hrvatskom programu gospodarenja s njim. Demonstrirat će se detekcija i mjerenje ionizirajućeg zračenja u okolišu i na radioaktivnim izvorima (materijalima). Prezentirat će se izvori iz svakodnevnog života i prirodnoradioaktivni materijali (uzorci uranove rude, fosfogips i pepeo iz termoelektrane).
Demonstrirati će se zaštita od ,  i  zračenja različitim štitovima, luminiscencija uranovih minerala i materijali za izradu inženjerskih barijera. Primjereno za učenike završnih razreda osnovne škole i srednje škole.

• 13.30 do 15.30 sati – predstavljanje projekta „Learning E-mobility (LEMO) i električnog automobila SMART, Škola za cestovni promet, Zagreb (Tomislav Ćurković), kino dvorana i dvorište Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“. Primjereno za učenike završnih razreda osnovne škole i srednje škole.
Škola za cestovni promet iz Zagreba već je prethodnim projektom Europe Electric Car (Leonardo da Vinci Partnership, 2012-2014) započela usklađivanje s novim tehnologijama u prometu razvojem kompetencija učenika i nastavnika strukovnih škola kroz edukaciju i trening o električnim automobilima. Osim toga, uspostavljena je suradnja s proizvođačima i drugim dionicima koji su izravno ili neizravno uključeni u razvoj električnih vozila i prateće infrastrukture. Ovaj projekt logičan je nastavak s posebnim naglaskom na ekološkom aspektu koncepta e-mobilnosti korištenjem električne energije iz obnovljivih izvora. Primjereno za učenike završnih razreda osnovne škole i srednje škole.

• 19.00 do 19.45 sati – predavanje Privatne rakete i svemirski brodovi, (Ante Radonić), kino dvorana Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“
Upoznat ćemo se sa sadašnjom situacijom u privatnoj svemirskoj industriji - Koja je tvrtka danas najuspješnija u razvoju svemirske tehnologije? Kakve su perspektive privatnih svemirskih tvrtki? Tko će prevoziti astronaute u orbitu oko Zemlje? Kakvi su planovi u bližoj budućnosti?

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA ALZHEIMEROVE BOLESTI
11.00-12.00 sati „Šetnja za sjećanje“ / Memory walk /: Europski trg-Hrvatsko narodno kazalište-Europski trg (Tradicionalno organizirana šetnja s ciljem senzibiliziranja javnosti na Alzheimerovu bolest)
Organizatori: Gradski ured za zdravstvo, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest

ŠKOLA TRČANJA ZA ODRASLE
18:30 sati Trčanje na Savskom nasipu kod Boćarskog doma
Organizatori: Gradski ured za zdravstvo, Društvo športske rekreacije „Aktivan život“

BICIKLISTIČKO PUTOPISNO PREDAVANJE
DOM Sindikata biciklista, Ribnjak 3
19h
U "Domu održive mobilnosti", odnosno DOM Sindikata biciklista na adresi Ribnjak 3, već se drugu godinu za redom održavaju putopisna predavanja o biciklističkim i cikloturističkim putovanjima, kako bi se prenijela znanja i iskustva te prednosti i ljepote ovakvog načina kretanja na većim udaljenostima kroz različite države, ali i kontinente. U sklopu Europskog tjedna mobilnosti, predavanje će se posvetiti putovanju biciklom od Zagreba, preko Beča, u kojem se održavao ovogodišnji "Cyclocamp", festival uradi-sam biciklističke kulture, i Bratislave, gdje se održala velika kritična masa, biciklistička vožnja kroz grad kojom se želi prikazati brojnost građana koji bicikl koriste kao prijevozno sredstvo, sve do Budimpešte i pete međunarodne znanstvene konferencije o odrastu (engl. degrowth) za ekološku održivost i društvenu pravednost, koja je poduhvat organizacija iz nekoliko zemalja Europe: Instituta za političku ekologiju (Hrvatska), Focusa (Slovenija), Cargonomije (Mađarska), Sveučilišta Corvinus (Mađarska), Instituta Greendependent (Mađarska), ESSRG (Mađarska) i Research and Degrowth (Španjolska).
Organizator predavanja: Udruga "Sindikat biciklista"

KAKO SE KREĆEMO SVOJIM KVARTOM?
Mjesni odbor CVJETNI TRG, Prolaz sestara Baković 3/1, Zagreb od 18:00 do 20:00 sati.
- susret i razgovor s građanima Gradske četvrti Donji grad i dodjela nagrada foto natječaja "Kretanje mojim gradom"
Pješice, biciklom, javnim prijevozom, taksijem, osobnim automobilom…? Što ometa naše kretanje, na koje prepreke nailazimo u susjedstvu? Što možemo poboljšati? Što želimo poručiti? Ovakva ćemo pitanja otvoriti na trećem susretu građana i predstavnika gradske uprave i samouprave, koji organiziramo u okviru projekta "Dijalog o mobilnosti u Zagrebu". Susret će se održati prostoru Odgovore očekujemo od predstavnika gradske uprave i samouprave te drugih nadležnih organizacija.
Objavit će se i pobjednici tradicionalnog foto natječaja "Kretanje mojim gradom".

Organizator: ODRAZ-Održivi razvoj zajednice

ŠKOLA BICIKLIRANJA 18+
Prostorije Boćarskog doma, Prisavlje 2 i parkiralište (poligon autoškola) na Prisavlju
od 17,00 do 19,30 sati
Besplatna edukacija odraslih biciklista za sigurno sudjelovanje u gradskom prometu. Tijekom edukacije sudionici će biti upoznati o pravilima sudjelovanja i ponašanja u prometu, prometnim znakovima, sigurnom načinu sudjelovanja u gradskom prometu, značaju i potrebi korištenja biciklističke infrastrukture, sustavom javnih bicikala i osnovama pružanja prve medicinske pomoći.
Sudionicima će biti omogućen i praktični trening sigurne vožnje na poligonu.
17,00 do 18,15 sati
• Stanje sigurnosti biciklističkog prometa/biciklista i razlozi stradavanja (Udruga Sigurnost u prometu)
• Referentne odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama za bicikliste (Udruga Sigurnost u prometu)
• Poznavanje prometnih propisa – obveze i način kretanja i sudjelovanja biciklista u gradskom prometu (Autoškola "Megastart")
• Siguran način sudjelovanja biciklista u gradskom prometu (FPZ/Udruga SUP)
• Prezentacija sustava javnih bicikala (NEXTBIKE sustav javnih bicikala)
18,30 do 19,30 sati
Osnove pružanja prve medicinske pomoći (HCK – CK Grada Zagreba)
Trening sigurne vožnje – poligon "Kockica", Prisavlje (Autoškola "Megastart")
Podjela priznanja i poklon paketa svim polaznicima

Organizatori: Udruga Sigurnost u prometu i Nextbike Sustav javnih bicikala
Partneri: Fakultet prometnih znanosti, Crveni križ Zagreb, autoškola "Megastart", Zagrebačka pivovara

RADIONICA „STRATEŠKO RAZVOJNO PLANIRANJE I ODRŽIVA MOBILNOST“
ZgForum, Gajeva 27

• 9:45-10:00 Okupljanje sudionika uz kavu dobrodošlice
• 10:00-10:05 Pozdrav sudionicima i uvod u radionicu; Predstavnik Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada
• 10:05-10:25 Pilot projekt implementacije IPP-a – pripremne aktivnosti; IPZP d.o.o. – direktor Damir Kapuđija
• 10:25-10:45 Mobilnost u strategiji razvoja urbane aglomeracije Zagreb; dr. sc. Stjepan Kelčec Suhovec
• 10:45-11:05 Prijava projekta AUP-a Grada Zagreba i okolnih područja za sufinanciranje od strane EU fondova; Elipsa d.o.o. – direktor Zdenko Lanović
• 11:05-11:25 EU Projekt SocialCar; Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada - Matija Vuger
• 11:25-11:45 Karakteristike prometnog toka registrirane automatski brojačima prometa; Peek promet d.o.o. – direktor Bojan Radošević
• 11:45-12:05 Planiranje i održivi razvoj biciklističke infrastrukture u funkciji sigurnosti prometa vozača bicikla u Gradu Zagrebu; Fakultet prometnih znanosti - dr. sc. Rajko Horvat
• 12:05-13:00 Diskusija i zaključci;

Organizator: Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada u suradnji sa Sektorom za promet Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet


Četvrtak, 22.09.

POLICIJSKI SLUŽEBNICI NA BICIKLIMA
Centar grada
08,00-20,00 sati

Policijski službenici PU zagrebačke koji obavljaju poslove nadzora i upravljanja prometom u „centru grada“ službu će obavljati na biciklima, odnosno, u naravi će izbjegavati ulazak vozila prometne policije u centar grada.
Cilj je doprinos Policijske uprave zagrebačke u globalnom poticanju građana i zaposlenika na korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva u gradu, kao i ukazivanje na činjenicu da se vožnjom bicikla smanjuju gužve i onečišćenost zraka u gradovima i poboljšava se opće zdravstveno stanje osobe.

Organizator: Policijska uprava zagrebačka

VRTIĆ NA TRAČNICAMA – PRVA VOŽNJA DJECE VRTIĆKE DOBI NISKOPODNIM TRAMVAJEM
okretište Črnomerec i okretište Dubec
9.00 sati – dolazak niskopodnog tramvaja na okretište Črnomerec gdje će ga čekati oko 35 djece i 2 odgojitelja iz DV „Petar Pan“ koji odlaze tramvajem do okretišta u Dupcu (predviđen dolazak u Dubec 9.50 sati). U blizini okretišta Dubec nalazi se DV „Sunce“ do kojeg će se prošetati djeca koja su stigla tramvajem iz DV „Petra Pana“. U vrtiću „Sunce“ biti će pola sata do jedan sat zajedničko druženje djece i odgojitelja dječjih vrtića „Sunce“ i „Petar Pan“.
9.00 sati – dolazak niskopodnog tramvaja na okretište Boronga gdje će ga čekati oko 35 djece i 2 odgojitelja iz DV „Duga“ koji odlaze tramvajem do okretišta Prečko (predviđen dolazak 10.00 sati). U blizini okretišta Prečko nalazi se DV „Prečko“do kojeg će se prošetati djeca koja su stigla tramvajem iz DV "Duga". U vrtiću „Prečko“ biti će pola sata do jedan sat zajedničko druženje djece i odgojitelja DV „Duga“ i DV „Prečko




EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI U TEHNIČKOM MUZEJU 'NIKOLA TESLA'

10.00 do 11.30 sati – radionica Meteorološka postaja Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“, Državni hidrometeorološki zavod, dvorište Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“. Primjereno za djecu od vrtićke dobi do uzrasta srednje škole.
10.30 do 11.00 sati – predstavljanje parnih strojeva: Punom parom, (Katarina Ivanišin Kardum), Odjel transformacije energije u stalnom postavu Tehničkog muzeja Nikola Tesla.
Punom parom je pilot projekt pokretanja novoobnovljenih funkcionalnih parnih strojeva Odjela transformacije energije. Projekt uključuje vodstvo tijekom kojega će se strojevi pokrenuti za javnost kako bi ih posjetitelji mogli doživjeti i upoznati ih u njihovoj cjelovitosti. Primjereno za učenike viših razreda osnovne škole i srednje škole.
12.00 do 14.00 sati – predavanje Ispitivanje kvalitete zraka pokretnim ekološkim laboratorijem (PEL), Dvokut-ECRO d.o.o. (Gordan Golja), dvorište Tehničkog muzeja Nikola Tesla
Cilj predavanja je educirati djecu i mlade o važnosti zaštite okoliša i prirodne sredine te promicanje ekoloških spoznaja kroz podizanje njihove ekološke svijesti. Edukacijski program školske djece o zaštiti zraka koncipiran je kroz predavanja i prezentacijska mjerenja pokretnim ekološkim laboratorijem za učenike osnovnih i srednjih škola.

KAMPANJA SDDH „ZA POKRET“
Cvjetni trg, Zagreb
11,00 – 13,00 sati
Na glavnim trgovima gradova: Bjelovar, Čakovec, Daruvar, Karlovac, Kaštel Novi, Koprivnica, Križevci, Krapina, Kutina, Osijek, Požega, Pula, Rijeka, Samobor, Sisak, Slatina, Slavonski Brod, Split, Trogir, Varaždin, Vinkovci, Virovitica, Zadar i Zlatar od 11,00 do 14,00 sati.
Predstavljanje uređaja za iskašljavanje s ciljem uvrštavanja istog na listu Ortopedskih i drugih pomagala HZZO-a.
Organizator: Savez društava distrofičara Hrvatske i udruge članice


POSJET CENTRU ZA REHABILITACIJU 'SILVER'

Centar za rehabilitaciju "Silver", Štefanovec 34
8,30 do 10,30 sati
Posjet djece predškolske dobi Centru za rehabilitaciju Silver,
10,30 do 12.00 sati
Posjet korisnika terapijsko-rehabilitacijskog programa KOCKA Centru za rehabilitaciju Silver.

Posjet obuhvaća prezentacija programa koji se odnose na orijentaciju i mobilitet slijepih i slabovidnih osoba. Simulaciju kretanja uz pomoć psa vodiča, simulaciju kretanja pomoću tehnike bijelog štapa i prolazak staze s preprekama.

Organizatori: Centar za rehabilitaciju "Silver", Dječji vrtići Grada Zagreba, Psihijatrijska bolnica "Sveti Ivan" - Zagreb





ŠKOLICA SIGURNOG BICIKLIRANJA
Osnovna škola August Harambašić
14h
Školica sigurnog bicikliranja je edukacija za djecu o prometnim pravilima i znakovima, ponašanju u prometu i mala škola sigurnog bicikliranja. Ove aktivnosti provode se u sklopu projekta udruge Sindkat biciklista "Biciklom u vrtić i školu", koji je u 2015. godini bio financiran od strane Grada Zagreba. Edukacija u sklopu Europskog tjedna mobilnosti je namijenjena djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole August Harambašić, a sastoji se od teorijskog dijela interaktivnog tipa i od praktičnog dijela, gdje se na postavljenom poligonu djecu poučava prometnim pravilima, znakovima, signalizaciji, ponašanju u prometu i sigurnoj vožnji bicikla. U suradnji s Nextbike sustavom javnih bicikala, za edukaciju će se koristiti i 10 Nextbike dječjih bicikala.
Organizatori: Udruga "Sindikat biciklista", Gradski ured za zdravstvo

„IGRE MOBILNOSTI“
Cvjetni trg
11:00–15:00 sati

Igre mobilnosti namijenjene su zagrebačkim građanima (osobito mladima školskog uzrasta), a izvodit će se na improviziranom poligonu i sastojati se u svladavanju svakodnevnih zapreka u invalidskim kolicima te orijentiranja u prostoru pomoću bijelog štapa u simuliranoj sljepoći.
Cilj igara mobilnosti je upoznavanje građanstva s problematikom mobilnosti osoba s invaliditetom radi boljeg razumijevanja.

Organizator: Društvo tjelesnih invalida

ŠKOLA TRČANJA ZA ODRASLE
18:30 sati Trčanje u Maksimiru –okupljanje na pozornici iza restorana Maksimir na glavnom ulazu
Organizatori: Gradski ured za zdravstvo, Društvo športske rekreacije „Aktivan život“

Napomena: Škola trčanja za odrasle biti će organizirana po grupama - prema trenutnoj tjelesnoj spremi sudionika. Na treninzima škole trčanja građani će moći naučiti osnove trčanja. Svaki trening se sastoji od tri dijela - zagrijavanje, trkački dio treninga te istezanje na kraju.

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI U TEHNIČKOM MUZEJU 'NIKOLA TESLA'

• 10.00 do 11.30 sati – radionica Meteorološka postaja Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“, Državni hidrometeorološki zavod, dvorište Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“. Primjereno za djecu od vrtićke dobi do uzrasta srednje škole.
• 10.30 do 11.00 sati – predstavljanje parnih strojeva: Punom parom, (Katarina Ivanišin Kardum), Odjel transformacije energije u stalnom postavu Tehničkog muzeja Nikola Tesla.
• Punom parom je pilot projekt pokretanja novoobnovljenih funkcionalnih parnih strojeva Odjela transformacije energije. Projekt uključuje vodstvo tijekom kojega će se strojevi pokrenuti za javnost kako bi ih posjetitelji mogli doživjeti i upoznati ih u njihovoj cjelovitosti. Primjereno za učenike viših razreda osnovne škole i srednje škole.
• 12.00 do 14.00 sati – predavanje Ispitivanje kvalitete zraka pokretnim ekološkim laboratorijem (PEL), Dvokut-ECRO d.o.o. (Gordan Golja), dvorište Tehničkog muzeja Nikola Tesla
• Cilj predavanja je educirati djecu i mlade o važnosti zaštite okoliša i prirodne sredine te promicanje ekoloških spoznaja kroz podizanje njihove ekološke svijesti. Edukacijski program školske djece o zaštiti zraka koncipiran je kroz predavanja i prezentacijska mjerenja pokretnim ekološkim laboratorijem za učenike osnovnih i srednjih škola.

“ZAGREBAČKA ŽBICA”
Cvjetni Trg
Tradicionalna vožnja biciklima kroz šire središte grada. Nextbike osigurava besplatan najam nextbike bicikala za sve punoljetne osobe koje nemaju vlastiti bicikl i djecu uz pratnju roditelja.
Organizator: Udruga Moj bicikl
DAN INKLUZIVNE ZAJEDNICE SOPNICA – JELKOVEC
14:00 – 16:00
Promotivne aktivnosti u naselju Sopnica – Jelkovec kao „Naselju po mjeri čovjeka“ u koje su uključeni SOIH sa članicama, Grad Zagreb, romska zajednica, osnovna i srednja škola, dječji vrtić i dr.
Organizator: Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom

OSTALE AKTIVNOSTI I KAMPANJE
MOBILNOST U GRADU KROZ OBJEKTIV MLADIH!
Raspisivanje natječaja kroz Klub za mlade Zagreb za najbolje fotografije oko održivih i alternativnih oblika gradskoga prijevoza koji bi grad prikazali na drugačiji, inovativniji način te senzibilizirali zajednicu oko održivih i alternativnih oblika prijevoza
Mjesto održavanja: Klub za mlade Zagreb
Vrijeme održavanja: 16.9. - 23.9.2016.
Organizator: Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli

EUROPSKI DAN BEZ SMRTI NA CESTAMA
Europska komisija zaključila je da se 21. rujna proglasi Europskim danom bez smrti na cestama, te preporučila državama članica da vlada, jedinice lokalne uprave, organizacije civilnog društva i drugi relevantni subjekti za sigurnost cestovnog prometa, a u okviru obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, toga dana (Road Safety Day) provedu odgovarajuće aktivnosti (kampanja, radionice, konferencije i dr.) u cilju promocije kulture cestovne sigurnosti.
Aktivnost Udruge Sigurnost u prometu i partnera ŠKOLA BICIKLIRANJA 18+, kao i brojne druge aktivnosti koje su dio ovogodišnjeg programa obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti predstavljaju doprinos obilježavanju EDWARD-a.
Više informacija na htpp://roadssafetydays.eu/about-project-edward-and-road-safety-days
POJAČANI NADZOR KORIŠTENJA PARKIRALIŠNIH MJESTA REZERVIRANIH ZA OSOBE S INVALIDITETOM

područje grada Zagreba
svaki dan od 08-20 sati

Policijski službenici PU zagrebačke u suradnji sa „Zagrebparkingom“ će svakodnevno provoditi akcije kojima će vozače motornih vozila navesti na nekorištenje parkirališnih prostora namijenjenih osobama sa znakom pristupačnosti.

Organizator: Policijska uprava zagrebačka

Permanent measures Permanent measures

Zagreb (City of Zagreb) implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Develop public bicycle hiring and sharing systems
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
Create or enlarge pedestrian streets
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Extension or creation of new greenways
Public transport services
Improvement and extension of the public transport network (creation of HOV lanes for public transport modes, new stops, new lines, reserved areas etc)
Use of ecological vehicles for public transport fleets
The development of accessible transport services for all
Traffic calming and access control scheme
Speed reduction programmes in zones near schools
Reduction of outside parking zones
New traffic regulations: traffic circulation and parking
Accessibilities
Create the tactile pavements
Create wheelchair ramps
Lowering of pavements
Enlargement of pavements
Elaboration of sound devices in traffic lights
Removal of architectonic barriers
Launch of accessibility plans
Create useful tool for people with reduced mobility
New forms of vehicle use and ownership
Responsible car-use (eco-driving etc)
Use of clean vehicles
Mobility management
Launch of awareness-raising campaigns
Elaboration of educational materials
Development of systems and equipment for measuring air quality in public places
Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas

Car-free day Car-free day

Zagreb (City of Zagreb) carries out a Car-Free Day 2016 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
ZABRANA PROMETA MOTORNIM VOZILIMA U UŽEM SREDIŠTU GRADA
Područje omeđeno Gundulićevom, Mesničkom, Gornjim gradom, Jurišićevom, Palmotićevom, Boškovićevom i Hebrangovom.
08,00 - 22,00 sata