Participants

Contact & Activities

Participating city

Kállósemjén
3.700 inhabitants

Local contact

Önkormányzat
Pappné Szegedi Angéla
4324 Kállósemjén Kossuth út 112.
++36 202971197

Participation 2016

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
Actions relative to the theme:
Kállósemjén Nagyközség több éven keresztül szervezett programot az Európai Mobilitási Hét keretében megvalósuló Autómentes Napra. Az elmúlt esztendőben viszont egész hetes programot szerveztünk, hogy felhívjuk a településen élők figyelmét a fenntartható közlekedés fontosságára.
A változatos és színes program nagy népszerűségnek örvendett a lakosság, de főleg a gyerekek körében. Tanulságként azt vontuk le, hogy sajnos a középkorosztály berögződött rossz szokásait már nem, vagy csak nagyon nehezen képes levetkőzni, ezért ha gyökeres változást akarunk, azt a jövő generáció szemléletváltoztatásával lehet elérni. Ennek tükrében az idei egy hetes programmal is elsősorban a gyerekeket szeretnék megcélozni, nem feledkezve meg a legkisebbekről (óvodások) és természetesen az idősebb generációról sem.
Az egy hetes program keretében elsősorban tudás-élmény alapú programokat szeretnénk megvalósítani, hangsúlyozva a mozgás, az egészséges életmód fontosságát. Szeretnénk, ha minél több kisgyermekes család venne részt programjainkon, ezért igyekszünk olyan kínálatot teremteni, amely vonzó a számukra.
Terveink között szerepel Kangoo, Mediball, aerobic bemutató és edzés, gyalogos kincskereső- és kerékpáros teljesítmény túra, valamint futóverseny, közlekedésbiztonsági és bűnmegelőzési előadás is. A gyerekek körében szeretnénk egy olyan akciót szervezni, amelynek lényege, hogy legalább egy - és ha ráéreztek a kerékpározás ízére akár több – héten keresztül gyalog, vagy kerékpárral járjanak a suliban. Célunk, hogy kiszállítsuk a gyerekek szüleit az autóból” és gyalog vagy kerékpárral kísérjék gyermeküket a suliba. Mind emellett: aszfalt rajzverseny, „ 1 perc és nyersz” feladatok, totók és keresztrejtvények, népi játékok és számos szórakoztató program színesíti majd a hét eseményeit.
A mozgás fontossága mellett szeretnénk felhívni az egészséges táplálkozásra is a figyelmet, ezért egy „Autó nélkül! Piknik a szabadban” elnevezésű program keretében egy receptcserével egybekötött egészséges ételek kóstolója megvalósítása a cél.
Az elmúlt év folyamán sikerült olyan sportágakat bemutatni, amelyet eddig csak a médiából ismertünk, valamint olyan élménnyel gazdagodtak a Mátra-Segway által, amely szinte elérhetetlen a településen élő családok nagy részének. Ezt az irányvonalat ebben az évben is szeretnénk megtartani, és olyan tudás-élmény alapú programot összeállítani, amely számításaink szerint nagy népszerűségnek fog örvendeni: ládavasút, slackline; bagjump színesítené a programot, és természetesen teret szeretnénk adni a szórakozásnak is: egy modern tánc bemutató mellett egy koncertet is szeretnénk megvalósítani.

A legaktívabbakat és legügyesebbeket díjazni is szeretnénk, ösztönözve ezzel is a település lakosságát, hogy minél nagyobb arányban vegyenek részt a Mobilitási Hét programjain.
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.
Zone opened to residents on Car-Free Day:
Az Autómentes nap keretében a Petőfi-köz kerül lezárásra teljes terjedelmében a gépjármű forgalom elől
Implementing one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.
Permanent measures implemented this year:
New or improved bicycle facilities
  • Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)