Participants

Contact & Activities

Participating city

Hódmezővásárhely
49.000 inhabitants

Local contact

Kabinet iroda
Tímea Szarvas
Hódmezővásárhely Kossuth tér 1.
+36304644945

Participation 2017

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
Actions relative to the theme:
Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap
2017. szeptember 16-22.
„Sharing gets you further”
„Közös út, közös jövő”- tiszta, közösségi, és intelligens mobilitás
Idén szeptember 16. és 22. között tizenhatodik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, melynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés
népszerűsítése.
Az európai mozgalom mottójához kapcsolódva az ésszerű, jól szervezett és fenntartható közlekedést népszerűsítő rendezvénysorozat kerül megrendezésre Hódmezővásárhelyen.
Cél, hogy sokféle közlekedési lehetőséget megismerjenek a rendezvényeken résztvevők, így jól szervezhessék mindennapi mozgásukat, nem csak a pénztárcájukat kímélve ez által, hanem az egészségüket és a környezetet is védve.


A rendezvény beharangozásával kapcsoltban meghirdetésre kerül a már hagyományos fotópályázat, melynek címe:
- „A mi zöld városunk” témája: Vásárhelyre jellemző, tiszta, alternatív illetve fenntartható egyéni vagy közösségi közlekedési eszközök fotózása közlekedés közben. Ezzel szeretnénk a város lakosainak figyelmét ráirányítani a környezetkímélő közlekedés fontosságára. A fotókat két kategóriában díjaznánk, iskolás- felnőtt
Díjazás: vásárlási utalványokkal, bringás és túraboltos
- Ovisoknak rajzpályázatot hirdetünk „Szerintem így lenne jó…” címmel, melyben az ovisoknak azt kellene bemutatni rajzaikkal, hogyan képzelik el, milyen lenne az igazán környezetbarát közlekedés. Díjazás: az első 5 helyezett különböző értékű, sport-játékboltban levásárolható ajándékutalványban részesül.
-
Előzetesen regisztrálók pontgyűjtő füzetet kapnak, melybe legalább három különböző eseményről pecsétet gyűjtve sorsoláson vesznek részt, I díj egy kerékpár, II. díj egy pár futócipő, III. díj egy kerékpáros bukósisak.
A díjátadó és a tombolahúzás a rendezvénysorozat záróakkordjaként szeptember 22-én lesz.Szeptember 16. (szombat)
Nyitórendezvény- Kossuth tér
1. Megnyitó
2. „Lassan járj, tovább érsz”családi gyalogtúra a városban, különböző városrészekben QR-kód vadászat-nevezetes épületeken, fákon lesz található. Az interaktív városfelfedezés egy formabontó ötlet, amely ötvözi a tájékozódást és napjaink technikai újdonságát,a QR kódot.
3. Öko-Meseszínház- interaktív mesejáték gyerekek bevonásával meséli el az emberi tevékenység, a motorizált közlekedés természetre gyakorolt hatását. A varázslat a gyerekek közreműködésével szünteti meg a Föld nevű kincs megtalálását.
4. Ingyenes városnéző busz- idegenvezető segítségével lehet információkhoz jutni városunk nevezetességeivel kapcsolatban.
5. Tiszta hangok, ökodecibell… koncert szórakoztatja a közönséget
A rendezvény ideje alatt az Árkádos Kézműves Piac árusai tartanak kirakodó vásárt, valamint Öko-kézműveskedéssel lepjük meg az érdeklődőket.

Szeptember 17. (vasárnap) Kossuth tér
1. Kerékpáros túra a városban és a környéken (A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, kerékpáros egyesületek szervezésében.)
15-20 km-es kerékpártúra, mely során a város nevezetes helyeit, épületeit, Vásárhely környékének természeti értékeit érintik a túrázók, és meglepetés előadással is készülünk, ökológia és helytörténet témakörben.
2. Balett és Jazz tánc Stúdió táncbemutatója a Föld dobbanása c. előadással
3. Lélegezz! kamarakórus koncert

Szeptember 18. (hétfő) Európa park
1. Faültetés az Európa parkban-Zöld jövőrt!
Immár hagyományosnak mondható rendezvényünk a kicsi gyermekek figyelmét hívatott felhívni a fák fontosságára, idén az óvodák ültethetnek egy-egy fát a felnövekvő generáció egészségéhez így hozzájárulva.
2. Közlekedési Olimpia Ovisoknak- a Rendőrség, Tűzoltóság és a Mentősök bevonásával
Tanuljunk tisztán, kulturáltan, balesetmentesen közlekedni!
Szeptember 19. (kedd) Népművészeti Tájház előtti zöldövezet
1. Kerékpáros vidámpark-kerékpáros egyesület segítségével, vidám verseny és bemutató, ügyességi verseny, valamint kerékpáros tanácsadás, kerékpárok beállítása szakértőkkel
Melyiket válasszam? Kerékpár típusokról a szakemberektől (próba kerékpározási lehetőséget biztosítva)

Szeptember 20. (szerda) KIK

„Környezet és egészség – egészség és környezet” előadások ( környezet és egészség kölcsönhatása, levegő és víz tisztaság, a zaj, és fény hatása az egészségre a Környezeti Információs Központban az Egészségfejlesztési Irodával közösen


Szeptember 21. (csütörtök) Környezeti Információs Központban
Intelligens mobilitás a közlekedésben-érdekességek a fizika világából – előadás a KIK-ben - Nem csak a közlekedés jogi szabályainak megszegői járhatnak pórul. Sőt! A fizika törvényeire fittyet hányók súlyos balesetet is szenvedhetnek. Ezen jelenségek bemutatása kerül sor fizikai kísérletek formájában.
Legyél „ÖKO-centrikus!- a levegőbe kerülő szennyezőanyagok, nehézfémek kimutatása, kémiai kísérletek, és tanulságok. /Környezeti Információs Központban Szabóné Tanács Valéria szaktanácsadó/

Szeptember 22. (péntek) Népkert-rekortán futópálya
8. „Nem szégyen a futás!” – futóverseny
(Környezeti Információs Központ, Szent István Általános Iskola és a HFC szervezésében)
Immár hagyományos futóverseny, meghívott olimpikon vendéggel (Kazi Tamás), a rendezvénysorozat csúcsát jelentő Autómentes Napon. Díjazás: kupa, érem, oklevél, ajándéktárgyak, tombola sorsolás (aki a rendezvénysorozaton minimum 3 pecsétet begyűjtött)
A versenyeken ásványvíz, gyümölcs kerül kiosztásra.
- csapat és egyéni versenyek, több kategóriában (általános-közép-felnőtt)
közös futás a bajnokkal
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.
Zone opened to residents on Car-Free Day:
Szeptember 22. (péntek) Népkert-rekortán futópálya
8. „Nem szégyen a futás!” – futóverseny
(Környezeti Információs Központ, Szent István Általános Iskola és a HFC szervezésében)
Immár hagyományos futóverseny, meghívott olimpikon vendéggel (Kazi Tamás), a rendezvénysorozat csúcsát jelentő Autómentes Napon. Díjazás: kupa, érem, oklevél, ajándéktárgyak, tombola sorsolás (aki a rendezvénysorozaton minimum 3 pecsétet begyűjtött)
A versenyeken ásványvíz, gyümölcs kerül kiosztásra.
- csapat és egyéni versenyek, több kategóriában (általános-közép-felnőtt)
közös futás a bajnokkal