Participating towns and cities

GreeceDrama, Greece

Population:
59.000 inhabitants
Department:
Directory of Programming, Organising and Information
Contact:
Aikaterini Iosifidou
Vermiou 2 & 1st Iouliou Str. Corner, Zip Code 66133, Drama
(++30) 2521350665
Drama already registered 8x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014

Participation 2017

Activities within the week Activities within the week

Drama organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2017, taking into account the annual theme.

All week
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ
EYΡΩΠAΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
16-22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Μέσα από μια “δραστήρια” συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους συλλόγους, ο Δήμος Δράμας με την υποστήριξη και την καθοδήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετέχοντας στην καμπάνια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας με στόχο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, παροτρύνει τους πολίτες σ' έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, με κεντρικό σύνθημα για το 2017 «Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα». Για να βοηθήσει την πόλη μας να γίνει περισσότερο καθαρή, ασφαλέστερη, λιγότερο συνωστισμένη, βελτιώνοντας την υγεία μας, ο Δήμος Δράμας καλεί όλους τους Δραμινούς να συμμετέχουν στις παρακάτω εκδηλώσεις:

16/09/17 Σάββατο
09:00-21:00: “Οδικό Ταξίδι στο Παρελθόν”- Δημοτικός Κήπος απέναντι από τη Λέσχη Αξιωματικών.
Έκθεση στο Δημοτικό Κήπο της Δράμας ποδηλάτων – μηχανών – αυτοκινήτων του παρελθόντος, ευγενική χορηγία ιδιωτών και σχετικών επιχειρήσεων, για γνωριμία & αναπόληση του τρόπου μετακίνησης στο παρελθόν.
11:00-13:00: “Μπορείς να με πιάσεις;” – Γρασίδια της Αγίας Βαρβάρας.
O Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων & φίλων ατόμων με αυτισμό Ν. Δράμας “Αλκυόνη” καλεί όλους τους μικρούς μας φίλους για να παίξουνε μαζί κυνηγητό!
18:00-20:00: Ημερίδα με θέμα “Ασφαλές – Προσβάσιμο – Βιώσιμο Περιβάλλον και Υγεία” - Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Ισόγειο Δημαρχείου.
Εισηγήσεις από: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ιατρικό Σύλλογο, Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, Σύλλογο Διαβητικών Ν. Δράμας, Περιφερειακό Τμήμα Ερυθρού Σταυρού Δράμας, Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, Σωματείο ΑμεΑ Ν.Δράμας και Αντιπροσώπου της Εταιρείας Langmatz.

19:00 - 21:00: “Modern Music Academy” – Άγαλμα Ελευθερίας Δημοτικού Κήπου.
Μουσική παράσταση με συγκροτήματα της ακαδημίας σε ρυθμούς ποπ, ροκ και τζαζ.

17/09/17 Κυριακή
09:00-21:00: “Οδικό Ταξίδι στο Παρελθόν”- Δημοτικός Κήπος απέναντι από τη Λέσχη Αξιωματικών.
Έκθεση στο Δημοτικό Κήπο της Δράμας ποδηλάτων – μηχανών – αυτοκινήτων του παρελθόντος, ευγενική χορηγία ιδιωτών και σχετικών επιχειρήσεων, για γνωριμία & αναπόληση του τρόπου μετακίνησης στο παρελθόν.
10:00-13:00: “Ποδηλασία – Οινογνωσία . Το τερπνόν μετά του ωφελίμου” – Πλατεία Ελευθερίας.
Ποδηλατοβόλτα σε συνεργασία με την “Πρωτοβουλία Πεζών - Ποδηλατών Δράμας” και τον “Ποδηλατικό Όμιλο Δαίδαλος Δράμας” με αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας και διαδρομή: Εθνικής Αμύνης-1ης Ιουλίου-Χρυσοβέργη-Επαρχιακή οδό Δράμας-Νικήσιανης - Μικροχώρι. Επίσκεψη και ξενάγηση στο οινοποιείο “Τέχνη Οίνου-Τέχνη Αλυπίας” που βρίσκεται στο Μικροχώρι Δράμας και επιστροφή .
Η εκδήλωση θα υποστηριχθεί υγειονομικά από την Ελληνική Διασωστική Εθελοντική ομάδα ( ΕΔΕΟ ).
11:00-13:00: Ενημέρωση οδηγών από τη Σχολή Οδηγών “LDRAMA” - Δημοτικός Κήπος απέναντι από τη Λέσχη Αξιωματικών.
Θα ενημερωθούν οι πολίτες - οδηγοί από τη Σχολή Οδηγών “L DRAMA” για τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης της ηχορύπανσης και σε θέματα οικολογικής οδήγησης. Υπεύθυνοι: Δόβρος Γεώργιος, Καψιμάνης Γεώργιος, Παναγιωτίδης Πέτρος, Παπαδόπουλος Αναστάσιος, Σπανδωνίδης Αναστάσιος.
18:00-20:00: “Φτιάξτο μόνος σου, μπορείς!”- Δημοτικός Κήπος απέναντι από την Λέσχη Αξιωματικών.
Θα γίνει επίδειξη από επιχειρηματία – ειδικό στην συντήρηση & επισκευή ποδηλάτων (THE BIKES STORE - Βερβέρογλου Ζ. Βασιλική).
18:00–20:10: Ημερίδα με θέμα “Οδική Ασφάλεια & Νέες Δυνατότητες Μετακίνησης” - Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Ισόγειο Δημαρχείου.
Εισηγήσεις από: Αποφοίτους του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Δράμας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), Πανελλήνιο Σύλλογο Μηχανικών Οχημάτων, Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και ιδιώτη Μηχανολόγο Μηχανικό.
18/09/17 Δευτέρα
9:00-12:00: Ποδηλατοβόλτα Δημοτικού Σχολείου Καλού Αγρού.
Με αφετηρία το Δημοτικό Σχολείο θα ακολουθηθεί μικρή διαδρομή εντός του Καλού Αγρού, μετάβαση στον Νικοτσάρα με μικρή στάση για ξεκούραση και επιστροφή πάλι στο Δημοτικό Σχολείο. Καλούνται να συμμετέχουν και όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
19/09/17 Τρίτη
09:00-11:00: “Έχεις έμπνευση; … Πάρε λευκό μπλουζάκι και έλα!” - Εθνικό Στάδιο Δράμας.
Το Κέντρο Νεότητας “Γ. Παρασίδης” με μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και όσα ακόμα παιδιά ενδιαφέρονται θα ζωγραφίσουν τα λευκά μπλουζάκια τους έχοντας ως θέμα την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, με τον ευφάνταστο τρόπο που μόνο τα παιδιά διαθέτουν.
Παράλληλα τα παιδιά του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας θα αθληθούν διασκεδάζοντας υπό την προτροπή & καθοδήγηση ειδικού εκπαιδευτή Γ. Κεφαλαδέλη.
11:00-13:00: Διαδραστικά παιχνίδια “ βρες πόσο” & ζωγραφική - Δημοτικό Σχολείο Κυργίων Δράση από το Δ.Ε.Υ.Ψ.Υ. Οικοτροφείο “Πηγή”.
18:00-20:00: “Μαθαίνω τα μνημεία περπατώντας”- Πλατεία Ελευθερίας.
Περιηγηθείτε στη διαδρομή του Έργου ALECTOR της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε., στα επιλεγμένα μνημεία της διαδρομής “Άρωμα Ταμπάκου”. Μια μορφή συνεργατικής κινητικότητας είναι και το περπάτημα και με γνώμονα αυτό θα γνωρίσουμε μνημεία της πόλης μας ξεκινώντας από την Πλατεία Ελευθερίας και συνεχίζοντας την περιήγηση μας στο ευρύτερο Ιστορικό Κέντρο της πόλης.
19:00-20:30: “Ελάτε να χορέψουμε και να ζωγραφίσουμε”- οδός 19ης Μαϊου & Λεωφ. Αγίας Σοφίας.
- “STREET DANCE” Αποκλεισμός από την χρήση τροχοφόρων των 19ης Μαΐου & Λεωφ. Αγίας Σοφίας και διάθεση του δημόσιου χώρου για επίδειξη μοντέρνων χορών (salsa, tango argentino, street dance ) του Συλλόγου Προστασίας και Προώθησης της Πολιτιστικής Έκφρασης.
- “Χρωματίζουμε την κίνηση – Βιώνουμε διαδραστικά τη δυσκολία μετακίνησης με αναπηρικό αμαξίδιο”.
Δράση του Συλλόγου Παραπληγικών Ν. Δράμας με τη στήριξη του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Δράμας.
20/09/17 Τετάρτη
09:30-11:30: “European Mobility Week Picnic για όλες τις ηλικίες” – οδός Χελμού.
Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του Δήμου Δράμας θα πραγματοποιήσει δεκατιανό πικ-νικ στην οδό Χελμού και ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Δράμας θα μετρήσει τις τιμές σακχάρου & πίεσης στους ωφελούμενους του ΚΗΦΗ και στους εκπαιδευτικούς του 15ου Δημοτικού Σχολείου.
Επίσης οι μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, εκμεταλλευόμενοι το κλείσιμο της οδού Χελμού θα χαρούν το διάλειμμά τους εκτός σχολείου και θα ενημερωθούν για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής από το τμήμα Τροχαίας Δράμας ενώ παράλληλα με τον Καθηγητή Εικαστικών κ. Γ. Κολυβά θα φιλοτεχνήσουν έργο με θέμα Ε.Ε.Κ.
10:00-13:00:
 “VideoΜάθηση” – Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Ισόγειο Δημαρχείου.
Μαθαίνω για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα. Επίσκεψη μαθητών σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, όπου θα προβάλλονται videos που θα αφορούν τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα (εφαρμογές, οφέλη κ.α.) και στη μόνιμη έκθεση με θέμα «το παρελθόν συναντά το παρόν και το μέλλον των μέσων μετακίνησης» που θα λειτουργεί στο φουαγέ του Δημαρχείου.
 “Τηλεκπαίδευση με τηλεδιαχείριση αυτοκινήτου” – Δυτική είσοδος Δημαρχείου.
Παράλληλα από το 3ο Εσπερινό ΕΠ.Α.Λ. Ν.Φιλαδέλφειας - 5ο Ε.Κ. Ν.Φιλαδέλφειας & Ε.Κ. Δράμας – 1o ΕΠ.Α.Λ . Δράμας, θα πραγματοποιηθεί καινοτόμο εργαστήριο τηλεκπαίδευσης.
11:00-13.00 και 17:00-22:00: Δωρεάν Αντιρρυπαντικός Έλεγχος από Ιδιωτικό Κτέο Δράμας - Αφοί Σταματιάδη - Δυτική είσοδος του Δημαρχείου .
18:00-21:00: “Η Παράδοση συναντά το Δημόσιο χώρο” – οδός Χελμού.
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της πόλης, συμμετέχουν σε μια δράση χορού, κίνησης και διασκέδασης που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Ανάπλασης, δίπλα στο Άγαλμα της Νίκης της Δράμας, στην οδό Χελμού, η οποία θα παραμείνει κλειστή για όλα τα οχήματα στο μεγαλύτερο μήκος της (από την οδό Βεργίνας έως την οδό Νικομηδείας) και θα παραδοθεί σε χρήση των χορευτών-θεατών. Στόχος είναι η διάδοση του μηνύματος προς τον δραμινό λαό, της σπουδαιότητας της εναλλακτικής χρήσης του δημόσιου χώρου για εκπαίδευση, ανάπτυξη πολιτιστικής μνήμης και ενίσχυση της αστικής κινητικότητας.
Οι ομάδες των χορευτών θα ξεκινήσουν από την πλατεία Ελευθερίας της Δράμας στις 18:00 σε πομπή προς την περιοχή της Ανάπλασης, όπου θα καταλήξουν στις 18:30.
Συμμετέχουν οι Σύλλογοι:
 ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΕΑ “ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ”
 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
 ΕΝΩΣΗ ΧΟΡΕΥΤΩΝ Ν.ΔΡΑΜΑΣ “Ο ΠΥΡΡΙΧΙΟΣ”
 ΕΞΟΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
 ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
 ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΔΡΑΜΑΣ
 ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ KAI ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
 ΠΑΜΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΔΡΑΜΑΣ “Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ”
 ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Ν.ΔΡΑΜΑΣ
 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΟΤΑΜΩΝ ΔΡΑΜΑΣ “Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ”
 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΚΡΙΤΕΣ Ν.ΚΡΩΜΗΣ
 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ “ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ”
 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ “ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ”
 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΕΡΟΥ “Η ΡΩΜΑΝΙΑ”
 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ “Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ”
 ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΑΚΡΙΤΕΣ ΠΡΑΣΙΝΑΔΑΣ”
 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΙΤΩΝ ”Ο ΕΒΡΟΣ”
 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ Ν.ΔΡΑΜΑΣ “ Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ”
 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ “ OI KOMNHNOI”
Η εκδήλωση θα υποστηριχθεί υγειονομικά από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Περιφερειακό Τμήμα Δράμας και θα κλείσει με βεγγαλικά.
18:00-18:30: “Προστατεύω το περιβάλλον και θωρακίζω τον εαυτό μου- χρησιμοποιώ το ποδήλατο” – Πλατεία Ελευθερίας.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί οικογενειακή ποδηλατοβόλτα με την συμμετοχή όλων των δημοτών και η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι: Πλατεία Ελευθερίας - Εθνικής Αμύνης -Κάβδα - Ηπείρου - Διοικητηρίου - Βεργίνας - Χελμού.
21/09/17 Πέμπτη
10:00-14:00: Δωρεάν Αντιρρυπαντικός Έλεγχος από Ιδιωτικό Κτέο Δράμας Αφοί Σταματιάδη - Δυτική είσοδος του Δημαρχείου.
10:00-14:00: Επίδειξη “e-cart ” - Δυτική είσοδος Δημαρχείου.
Παρουσίαση ηλεκτρικού οχήματος Ελληνικής κατασκευής από τους φοιτητές του ΤΕΙ Μηχανολογίας Οχημάτων, Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Υπεύθυνος: Θεόδωρος Κοσμάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής.
11:00-13.00: “Kάνε check-up με ένα check-in στην Πλατεία Ελευθερίας”.
 Στο πυροβολείο της Πλατείας Ελευθερίας θα πραγματοποιηθούν δωρεάν μετρήσεις πίεσης - ζαχάρου από το Σύλλογο Διαβητικών Ν. Δράμας και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για όλους τους δημότες.
 Επίσης ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας θα ενημερώσει τους δημότες για τον παιδικό καρκίνο και θα λαμβάνει με ασφαλή τρόπο δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου) για δωρεά μυελού των οστών.
18:00-20:00: “Το ΚΔΑΠ μεΑ «Το χαμόγελό μας» χρωματίζει τον Κ.Ο.Κ.” – οδός Χελμού 14
Το ΚΔΑΠ μεΑ ανοίγει τις πόρτες του στα παιδιά της πόλης που παρέα με παιδιά μεΑ θα ενημερωθούν από την σχολή οδηγών Γεωργιάδη για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και θα χρωματίσουν τον Κ.Ο.Κ.
22/09/17 Παρασκευή
“Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο”
08:00 -15:00: “Αυτοκίνητο…Άστο για σήμερα…”
Προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών προς και από τα σχολεία χωρίς τη χρήση Ι.Χ., σε συνεργασία με τη Α΄ βάθμια & Β΄ βάθμια Εκπαίδευση και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.
11:00-12:00: “Παρ΄ άλογο; Δεν νομίζω! – Παρέλαση αλόγων από το Σύλλογο Βώλακα “Δημιουργώ και Προσφέρω”-οδός Βελισσαρίου.
Η παρέλαση θα ξεκινήσει από το στρατόπεδο Παπαργύρη στη Λεωφ. Στρατού και θα συνεχιστεί στις οδούς Γ. Παπανδρέου - Βεργίνας - Λεωφ. Αγ. Σοφίας - 19ης Μαΐου-Σταύρου - Εθνικής Αμύνης – Ζερβού με σκοπό την ενημέρωση για την ιπποθεραπεία. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι με πλούσια εδέσματα επί της οδού Βελισαρίου (πρώην Στρατολογία) μετά το τέλος της παρέλασης.
11:00-13.00 & 17:00-21:00: Δωρεάν Αντιρρυπαντικός Έλεγχος από Ιδιωτικό Κτέο Δράμας - Αφοί Σταματιάδη - Δυτική είσοδος του Δημαρχείου .
18.00-22.00: “Fast truck αλλαγή χρήσης της Οδού Παπανδρέου σε Πεζόδρομο”
Στην αποκλεισμένη για όλα τα οχήματα οδό Παπανδρέου (από την οδό Βεργίνας έως την οδό Κάσσου) θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω:

 18:00-18:30: Έναρξη των εκδηλώσεων με την Μουσική Μπάντα του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Δράμας.
 18:00-19:00:
- Η Ένωση Κυριών Δράμας με την χρήση του καινοτόμου mobile school, μια τροχήλατη κατασκευή με μαυροπίνακες πάνω στους οποίους τοποθετούνται εκπαιδευτικά πάνελ, θα ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μας φίλους σε θέματα που αφορούν την Ε.Ε.Κ.
- Ζωγραφική προσώπου με θέμα το ποδήλατο από το Δ. Δράμας.
 18:30-19:00: Επίδειξη Tae kwon do και Aerodance Δράση του Αθλητικό Σύλλογο ΖΕΝ Δράμας.
 19:00-19:30: Επίδειξη Judo
Δράση του Α.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ Δράμα 1986.
 19:30-20:00: Επίδειξη Ελληνορωμαϊκής πάλης, Παγκρατίου BOXING και KICK BOXING Δράση του Αθλητικού Ομίλου Μαχητών Δράμας
 20:00-20:30: Επίδειξη Rollers
 20:30-21:00: Κλείσιμο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας με επίδειξη μόδας αθλητικών ειδών και αξεσουάρ ποδήλατου, με τη συμμετοχή του Ομίλου Ποδηλατών Δράμας- το τμήμα ρυθμικής κολύμβησης του “ΔΡΑΜΑ 1986” και την ευγενική χορηγία της επιχείρησης THE BIKES STORE - Βερβέρογλου Ζ. Βασιλική.
Η εκδήλωση θα υποστηριχθεί υγειονομικά από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Περιφερειακό Τμήμα Δράμας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
16/09/2017 έως 22/09/2017
Εργάσιμες ημέρες και ώρες 08:00-14:00
“Ποδήλατο και ζωή! Μια δοκιμή θα σε πείσει”: Δωρεάν κυκλική παροχή και χρήση των δύο κοινόχρηστων ποδηλάτων προς τους πολίτες για μια βόλτα από το Δημαρχείο στον ποδηλατόδρομο της οδού Χελμού. Εύκολη, ασφαλής, γρήγορη και φιλική προς το περιβάλλον και την υγεία μετακίνηση.
19/09/2017 έως 22/09/2017
Εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:00-15:00
Παρουσίαση μόνιμης έκθεσης με θέμα «το παρελθόν συναντά το παρόν και το μέλλον των μέσων μετακίνησης» που θα λειτουργεί στο φουαγέ του Δημαρχείου, και θα αφορά στην εξέλιξη των μέσων μεταφοράς και την προβολή των φιλικών προς το περιβάλλον μεταφορικών μέσων.
16/09/2017 έως 22/09/2017 “Ε.Ε.Κ. … από ψηλά”
Η Δράμα με τα μάτια έμπειρου χειριστή – εκπαιδευτή αλεξιπτώτου πλαγιάς, με εναέρια προβολή της Ε.Ε.Κ. και ευχάριστη θέαση και τέρψη από τους πολίτες. (Σπυρόγλου Δημήτριος τηλ :6977911404)
16/09/2017 έως 22/09/2017
Τρίτη - Πέμπτη στις 10:00-13:00 και Παρασκευή στις 19:00-20:00: θα πραγματοποιηθούν μετρήσεις επιπέδου θορύβου περιβάλλοντος σε κεντρικά σημεία του πολεοδομικού ιστού της πόλης της Δράμας από το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Δράμας.
Θα περιλαμβάνει:
- μια πρώτη προσέγγιση στα επίπεδα θορύβου που δημιουργούνται από την καθημερινή μετακίνηση στην πόλη.
- συγκριτική μέτρηση επιπέδων θορύβου στην αποκλεισμένη κεντρική οδό Γ. Παπανδρέου από οχήματα.
- δημιουργία ειδικής Διαδικτυακής GIS εφαρμογής με αποτύπωση των ηχομετρήσεων-επιπέδων θορύβου στο κέντρο του πολεοδομικού ιστού της Δράμας. URL: tinyurl.com/yawq2mpq
Υπεύθυνοι: Μαλκάκης Βαγγέλης Αγγελόπουλος Άγγελος, Βασιλειάδου Νανά, Μπαρούτη Βασιλική.
16/09/2017 έως 22/09/2017
Εργάσιμες ημέρες και ώρες 08:00-20:00 “Κερδίζω μαθαίνοντας”
Ενημέρωση για την Ε.Ε.Κ. στο πρατήριο βενζίνης BP επι της οδού 1ης Ιουλίου. Προβολή της Ε.Ε.Κ. και των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο των παραπάνω, με ταυτόχρονη ενημέρωση των οδηγών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ρύπων.
16/09/2017 έως 22/09/2017
Εργάσιμες ημέρες και ώρες 08:00-20:00
Διαβούλευση σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
Ο Δήμος Δράμας, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Έρευνα του εφικτού ανάπτυξης αποτελεσματικών πολιτικών κινητοποίησης των αστικών κοινωνιών απέναντι στις σημερινές προκλήσεις ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος. Ερευνητική συνεργασία ΕΜΠ και Δήμου Δράμας για δοκιμαστικές εφαρμογές στα όριά του» δημιούργησε υλικό για τη συλλογή των απόψεων των Φορέων, Συλλόγων, Οργανώσεων, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης της Δράμας, σχετικά με τις μετακινήσεις τους στην πόλη:
• Πλατφόρμα crowdsourcing www.sumpdrama.eu/, όπου μπορούν όλοι να γράψουν τις δικές τους προτάσεις για το αύριο της πόλης για θέματα μετακινήσεων, αστικού περιβάλλοντος, πρασίνου, προσβασιμότητας κ.λπ. Οι 6 καλύτερες ιδέες που θα ψηφιστούν από τους συμμετέχοντες θα κερδίσουν ειδικά δώρα.
Οι οδηγίες χρήσης βρίσκονται στο link: www.sumpdrama.eu/howto.pdf
• Online ερωτηματολόγιο για την πόλη της Δράμας αλλά και για το πάρκο Αγ. Βαρβάρας: goo.gl/forms/E2WKlDWccdTzmPUJ2,
στο οποίο καλούνται κάτοικοι και επισκέπτες της Δράμας να απαντήσουν σε σύντομες ερωτήσεις σχετικά με τις μετακινήσεις της πόλης, ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες τους.
• Online ερωτηματολόγιο για τις μετακινήσεις μαθητών από και προς τα σχολεία της πόλης της Δράμας: goo.gl/forms/lZIhrjpZvk7yUgS62,
όπου καλούνται γονείς μαθητών να το συμπληρώσουν. Το συγκεκριμένο θα μοιραστεί και σε έντυπη μορφή (επισυναπτόμενο) στα σχολεία της πόλης για να το συμπληρώσουν οι γονείς.
• Διαφημιστικό poster (επισυναπτόμενο) για τις δράσεις του προγράμματος, όπου παρουσιάζονται όλα τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την συλλογή στοιχείων για την πόλη.
Σας καλούμε ακόμη να γίνετε παρατηρητές – μελετητές της πόλης σας και να φτιάξετε δικούς σας εύκολους χάρτες όπου θα σημειώσετε προβλήματα και θα προτείνετε λύσεις, ή να καταγράψετε καθημερινές σας διαδρομές με τα πόδια ή το ποδήλατο, ή ακόμη να μετρήσετε τους ήχους σε κομβικά σημεία της πόλης.
Συμμετέχοντας στις δράσεις για την κινητικότητα συμβάλλετε ενεργά στην διαμόρφωση ενός καλύτερου «αύριο» για τη Δράμα.
Διαβουλεύσου μαζί μας και περίγραψέ μας την πόλη που ονειρεύεσαι.
Σε ειδικό πίνακα, μονίμως εγκατεστημένο στο φουαγέ του Δημαρχείου Δράμας, οι πολίτες μπορούν να περιγράψουν φραστικά ή εικαστικά την Δράμα που ονειρεύονται να ζήσουν.
Καλούμε όλους σας να ενώσετε μαζί μας τη φωνή σας και τις δυνάμεις σας προκειμένου να επιτύχουμε την αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς μας, επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς καθώς και το συνδυασμό αυτών σε κάθε διαδρομή.
Βιώσιμη κινητικότητα σημαίνει βιώσιμη πόλη, σημαίνει εξάλειψη των διακρίσεων στους πολίτες και στον χώρο. Η ευαισθητοποίηση για τη βιώσιμη κινητικότητα συμπορεύεται με την ευαισθητοποίηση στα κοινωνικά προβλήματα. «Ανθεκτική» πόλη είναι η πόλη που έχει ζωντανούς πολίτες και ζωτικούς χώρους. Η συμμετοχή σας θα προβάλει την ταυτότητα της πόλης μας και θα συμβάλει στην ανάδειξη της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργώντας μια βάση για άμεσες και μελλοντικές περιβαλλοντικές δράσεις.

Permanent measures Permanent measures

Drama implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

Car-free day Car-free day

Drama carries out a Car-Free Day 2017 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
22/09/17 Παρασκευή
“Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο”
08:00 -15:00: “Αυτοκίνητο…Άστο για σήμερα…”
Προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών προς και από τα σχολεία χωρίς τη χρήση Ι.Χ., σε συνεργασία με τη Α΄ βάθμια & Β΄ βάθμια Εκπαίδευση και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.
11:00-12:00: “Παρ΄ άλογο; Δεν νομίζω! – Παρέλαση αλόγων από το Σύλλογο Βώλακα “Δημιουργώ και Προσφέρω”-οδός Βελισσαρίου.
Η παρέλαση θα ξεκινήσει από το στρατόπεδο Παπαργύρη στη Λεωφ. Στρατού και θα συνεχιστεί στις οδούς Γ. Παπανδρέου - Βεργίνας - Λεωφ. Αγ. Σοφίας - 19ης Μαΐου-Σταύρου - Εθνικής Αμύνης – Ζερβού με σκοπό την ενημέρωση για την ιπποθεραπεία. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι με πλούσια εδέσματα επί της οδού Βελισαρίου (πρώην Στρατολογία) μετά το τέλος της παρέλασης.
11:00-13.00 & 17:00-21:00: Δωρεάν Αντιρρυπαντικός Έλεγχος από Ιδιωτικό Κτέο Δράμας - Αφοί Σταματιάδη - Δυτική είσοδος του Δημαρχείου .
18.00-22.00: “Fast truck αλλαγή χρήσης της Οδού Παπανδρέου σε Πεζόδρομο”
Στην αποκλεισμένη για όλα τα οχήματα οδό Παπανδρέου (από την οδό Βεργίνας έως την οδό Κάσσου) θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω:

 18:00-18:30: Έναρξη των εκδηλώσεων με την Μουσική Μπάντα του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Δράμας.
 18:00-19:00:
- Η Ένωση Κυριών Δράμας με την χρήση του καινοτόμου mobile school, μια τροχήλατη κατασκευή με μαυροπίνακες πάνω στους οποίους τοποθετούνται εκπαιδευτικά πάνελ, θα ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μας φίλους σε θέματα που αφορούν την Ε.Ε.Κ.
- Ζωγραφική προσώπου με θέμα το ποδήλατο από το Δ. Δράμας.
 18:30-19:00: Επίδειξη Tae kwon do και Aerodance Δράση του Αθλητικό Σύλλογο ΖΕΝ Δράμας.
 19:00-19:30: Επίδειξη Judo
Δράση του Α.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ Δράμα 1986.
 19:30-20:00: Επίδειξη Ελληνορωμαϊκής πάλης, Παγκρατίου BOXING και KICK BOXING Δράση του Αθλητικού Ομίλου Μαχητών Δράμας
 20:00-20:30: Επίδειξη Rollers
 20:30-21:00: Κλείσιμο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας με επίδειξη μόδας αθλητικών ειδών και αξεσουάρ ποδήλατου, με τη συμμετοχή του Ομίλου Ποδηλατών Δράμας- το τμήμα ρυθμικής κολύμβησης του “ΔΡΑΜΑ 1986” και την ευγενική χορηγία της επιχείρησης THE BIKES STORE - Βερβέρογλου Ζ. Βασιλική.
Η εκδήλωση θα υποστηριχθεί υγειονομικά από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Περιφερειακό Τμήμα Δράμας.