Participants

Contact & Activities

Participating city

Eger
52.660 inhabitants

Local contact

Városüzemeltetési Iroda
Mészáros-Béres Noémi
Dobó tér 2.
3300 Eger
++36 36 523-744

Participation 2017

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
Actions relative to the theme:
2017. szeptember 16. és 22. között megrendezésre kerülő rendezvényen civil szervezetek és intézmények közreműködésével több korosztályt érintő változatos programokkal várják az érdeklődőket. A program keretében környezettudatos életmóddal, fenntartható fejlődéssel, mozgással, mozgásfejlesztéssel kapcsolatos játékos feladatokat, közlekedéssel kapcsolatos fotókat, fejtörőket oldhatnak meg a résztvevők, továbbá kerékpáros ügyességi versenyeken vehetnek részt, aszfaltrajz versenyen, átmozgató és jelképkereső feladatokban jeleskedhetnek. A tervek szerint az iskolások lefestenek egy autóbuszt, ami a fiatalok keze munkája nyomán hirdeti majd egész héten a Mobilitási Hét üzenetét. A közlekedés kialakulásáról, fejlődéséről, az alternatív és közösségi közlekedésről kiállítást tervezünk. A gyalogostúra, kerékpáros túra, valamint a kerékpáros felvonulás a gyaloglás és kerékpározás előnyeire, az egészséges életmódra, sportra, az alternatív közlekedésre hívja fel a figyelmet.
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.
Zone opened to residents on Car-Free Day:
Az Európai Autómentes Napon, 2017. szeptember 22-én Egerben, a Vallon u. egy szakaszán kerül sor a gépjármű közlekedés korlátozására. A társasházi lakókörnyezetben minél több állampolgárhoz és minél nagyobb hatásfokkal szeretnénk eljuttatni a rendezvény üzenetét. A Vallon u. ezen szakasza kétszer egy forgalmi sávos, kiemelt szegéllyel, aszfalt burkolattal rendelkező lakóút. Eger város északi részén, a város legnagyobb lélekszámú lakótelepén található, melyet kilenc és négyemeletes társasházak vesznek körül. A városlakók több mint 40 %-a ezen a városrészen él. Erről az útról közelíthető meg több társasház, gépjárműparkoló, általános iskola, élelmiszerüzlet, valamint egy közösségi tér, ahol a Generációk című szobor környezete megfelelő helyszín a rekreációra, kikapcsolódásra.
Implementing one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.
Permanent measures implemented this year:
New or improved bicycle facilities
  • Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
  • Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
  • Other: Köztéri kerékpáros pumpa kerül kihelyezésre.
Pedestrianisation
  • Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Traffic calming and access control scheme
  • New traffic regulations: traffic circulation and parking
Accessibilities
  • Lowering of pavements
  • Elaboration of sound devices in traffic lights
Mobility management
  • Development of travel plans / mobility plans in consultation with local stakeholders
  • Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas
More details on permanent measures:

A Baktai úton kerékpáros útvonal kijelölés valósul meg ebben az évben. A kerékpáros közlekedés ösztönzése érdekében 2 db köztéri kerékpáros pumpát helyezünk ki, valamint kerékpár támaszokat telepítünk a Bajcsy-Zs. utcában, a Dobó utcában és az iskolák környezetében. 2017 évben megvalósuló út felújítások során különös figyelmet fordítunk arra, hogy a felújított utakon, útszakaszokon könnyebb és zavartalanabb legyen a kerékpáros közlekedés. Több utcának is elkészültek a felújítási tervei, melyek a kerékpárút kialakítását is tartalmazzák (pl. Kertész u, Kistályai u, Sas u.). A Kertész u. és a Kossuth L. u. felújítási tervei rehabilitációs mérnök bevonásával készültek. A Tetemvár u. és a Cifrakapu u. kereszteződésében gyalogos átkelő kialakítására, Felnémeten a 25-ös főúton gyalogos és kerékpáros átvezetés kiépítésére kerül sor. 30-as közlekedési zóna kijelölése valósult meg a Tizeshonvéd, Hatvanasezred, Bartakovics és Csiky utcákban. A Csákány utcában akadálymentesített járdák kialakítására intézkedtünk. A városban található összes jelzőlámpával ellátott kijelölt gyalogos átkelőhely hangosításának megtervezése folyamatban van. A belterületi lépcsők felmérésre kerültek, kapaszkodó korlát kialakítása valósul meg a Gárdonyi utcában, a Bástya utcában, a Deák Ferenc utcában. A fenntartható városi mobilitási terv II. ütemterve jelenleg egyeztetési fázisban van, a lakosság, civil szervezetek véleményének figyelembe vételével fog elkészülni.