Participating towns and cities

HungaryKállósemjén, Hungary

Population:
3.700 inhabitants
Department:
Önkormányzat
Contact:
Pappné Szegedi Angéla
4324 Kállósemjén Kossuth út 112.
4324
(++36) 202971197
Kállósemjén already registered 10x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2023 2022 2019 2018 2017 2016 2015 2012 2011 2010

Participation 2017

Activities within the week Activities within the week

Kállósemjén organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2017, taking into account the annual theme.

All week
A XXI. században az élet minden területén az emberi kényelmet szolgáló technikai eszközök garmadája áll rendelkezésre. Ezek sok esetben valóban elkényelmesedetté teszik használóikat. Még a gyalog vagy kerékpárral is könnyen megközelíthető helyekre is sokszor inkább autóval- s mindezek közül a legrosszabb eset, amikor egy ember egyedül utazik autóval!- vagy egyéb gépjárművel igyekszünk eljutni. A nagyvárosok lakóinak jelentős része egy néhány perces séta helyett is gondolkodás nélkül választja a metrót, villamost, autóbuszt. Bár Kállósemjén nagyközség nem városias típusú település, de ennek ellenére nálunk is megfigyelhetők ezek a jelenségek. Mindezt viszont nem írhatjuk egyszerűen a lustaság, az elkényelmesedettség számlájára, inkább a „szokás hatalma” jelző illene rá.
A „Mobilitási hét” programsorozaton való részvételünkkel az a célunk, hogy felhívjuk a helyi lakosság figyelmét arra, hogy ki lehet alakítani olcsóbb, kellemesebb és egészségesebb közlekedési szokásokat is.
A fentiekben vázolt célkitűzéseket csak úgy érhetjük el, ha a rendelkezésre álló hét nap során figyelemfelkeltésre alkalmas tartalmas programokkal tudjuk népszerűsíteni a mobilitást, a mozgás örömét.
Kállósemjén Nagyközség Önkormányzata harmadik ízben szervez egész hetes programsorozatot a Mobilitási hét keretein belül. Célunk az, hogy programjainkba a település valamennyi korosztályát bevonjuk, az óvodásoktól kezdve a középkorosztályon keresztül, egészen a nyugdíjasokig. A hét folyamán hangsúlyozni kívánjuk a környezettudatos közlekedés fontosságát, népszerűsíteni szeretnénk a tiszta, közösségi és intelligens mobilitás fontosságát, s bízunk benne, hogy a mobilitási hét végére jó néhány embernél érünk el szemléletváltást, s még többen közlekednek kerékpárral vagy éppen gyalog, mint eddig.
Szombat:
A rendezvény nyitónapját, egy olyan eseménnyel szeretnénk kezdeni, amely reméljük, hogy nem csak egyszeri alkalom lesz, hanem sikerül vele hagyományt is teremteni. A nap fő attrakciója az a verseny lesz, amelyre csak olyan közlekedési eszközzel lehet nevezni, amely emberi erő által kerül meghajtásra. A győztes az a csapat lesz, akinek a „járműve” a legmesszebb ér el. Mindemellett egy mókás családi vetélkedőt is szervezünk a résztvevőknek, amelynek témája a környezettudatos közlekedés népszerűsítése lesz. Feltehetően megalapozza a hangulatot, a Mobilitási Hét további programjaihoz.
Ezt a napot szeretnénk felhasználni arra is, hogy népszerűsítsük a „Tiszta, közösségi és intelligens mobilitást” így egy előadás keretében felhívni az utazók figyelmét a telekocsi szolgáltatásra. Olyan diákok és munkavállalók tartanának beszámolót utazási élményeikről, tapasztalataikról akik rendszeresen veszik igénybe a telekocsi szolgáltatást. Az igazi lényeg azonban az lenne, hogy a mobilitási hét alatt folyamatosan működő információs pontot hozunk létre a Dr. Erdész Sándor Könyvtárban, ahol megtanítják használni az internetes felületet az érdeklődőknek. Településünkön nagyon szép számmal vannak egyetemisták, akik körében előnyt élvez a kötöttpályás közlekedés, így biztosan szívesen veszik majd ennek a lehetőségnek a bemutatását és ismertetését.
Ezen a napon indítjuk útjára azt a versenyt is, amelynek az a lényege, hogy legalább egy héten keresztül gyalog, vagy kerékpárral járjanak a gyerekek a suliban, a felnőttek pedig a munkahelyre. Célunk, hogy kiszállítsuk a gyerekek szüleit az autóból” és gyalog vagy kerékpárral kísérjék gyermeküket a suliba.
Vasárnap
Kora délután Kerékpártúrát szervezünk a Nemeserdő Lovas tanya és Vendégházhoz, ahol a délután hátralévő részét lovaglással töltjük majd el. Fő hangsúlyt a kerékpáros közlekedés egészségre gyakorolt hatása kap. Ennek a programnak a megvalósításához szükségessé válik néhány kerékpár beszerzése, hogy lehetővé tegyük azon családok részvételét is, akiknek szerényebb anyagi körülményeik miatt nem tudnának részt venni a programon.
Hétfő
Ezen a napon az iskolásoké lesz a főszerep. A nagykállói rendőrőrs munkatársainak bevonásával egy tájékoztató előadást szervezünk a gyerekeknek, a biztonságos közlekedés szabályairól. Ezt követően számot adhatnak a megszerzett tudásról egy Kerékpáros totó, és egy Kresz - teszt feladatban. Természetesen az ügyességüket is tesztelni fogjuk, hiszen ezen a napon egy ügyességi verseny is lebonyolításra kerül majd.
Kedd
Településünkön az elmúlt időszakban arra lettünk figyelmesek, hogy a nap különböző szakaszaiban, gyalogló emberek csoportja sétál végig a településen. Igaz, a céljuk elsősorban az egészségük megóvása, de úgy látjuk, hogy csatlakozva ehhez a csoporthoz, remek alkalom lenne a gyaloglásnak, mint sportolási, mint pedig közlekedési lehetőségként való népszerűsítésére. A program keretein belül az orvos asszisztens (a csoport mozgatórugója) tájékoztatja a résztvevőket a gyaloglás élettani, és a környezetre gyakorolt hatásairól, ezt követően pedig indulhat a gyalogtúra a Kállósemjént és Nagykállót összekötő kerékpárúton.
Szerda
Kállósemjénben egyre több fiatal és középkorosztályú hölgy igényli a rendszeres testmozgás valamelyik formáját. Sokan járnak át a szomszédos településre edzeni,de sajnos többen vannak azok, akiknek anyagi helyzete nem teszi ezt lehetővé. Ezt a lehetőséget szeretnénk közelebb hozni egy alakformáló edzés formájában.
Csütörtök
A mozgás fontossága mellett szeretnénk felhívni az egészséges táplálkozásra is a figyelmet, ezért egy „Fel a bringára! Piknik a szabadban” elnevezésű program keretében, egy receptcserével egybekötött, egészséges ételek kóstolóját tervezzük megvalósítani, amelynek a Kállay-kúria ad otthont.
Péntek
Az Autómentes nap keretében a településen a Petőfi köz kerül lezárásra a járműforgalom elől. Az itt található Községi piactér remek lehetőséget és helyszínt ad az egész napos programnak. Totó; kerékpár szépségverseny; arcfestés; aszfaltrajzverseny, műanyagmotoros verseny óvodásoknak, sorversenyek, csoportos torna és egyéb színes programokkal várjuk a helyszínre érkezőket. Ezen a napon egy triál bemutatóval, buborék show-al is kedveskednénk a jelenlévőknek.
A versenyeken résztvevők igyekezetét is itt szeretnénk díjazni, így a rendezvény zárásaként díjkiosztó eseményre is sor kerül majd.
Bízunk benne, hogy mindez elegendő lesz annak a gondolatnak a fejekben való elültetéséhez, hogy Földünkért, környezetünkért, végső soron pedig önmagunkért érdemes változtatni szemléletünkön és megéri szakítani megcsontosodott szokásainkkal.

Permanent measures Permanent measures

Kállósemjén implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Further info
Kállósemjén település belterületén TOP projekt keretében egyesített gyalog- és kerékpárút építése
valósul meg az elkövetkező időszakban, csatlakozva a Kállósemjén és Nagykálló településeket összekötő kerékpárúthoz.
A projekt keretében 2,568 km belterületi egyesített gyalog- és kerékpárút kiépítése valósul meg 2,75 m, szűkületi szakaszban pedig 2,55 m szélességben. Valamint 2 db gyalogátkelőhely kerül kialakításra a 4911. sz. Nyíregyháza-Nyírbátor összekötő kutat keresztezve.
A kerékpárút fejlesztésének kiegészítéseként a település központjában egy fedett kerékpáros pihenő kialakítására kerül sor. A kerékpáros pihenő elengedhetetlen feltételeként vizesblokk kialakítására is sor kerül.

Car-free day Car-free day

Kállósemjén carries out a Car-Free Day 2017 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.