Participating towns and cities

Serbia Savski Venac/ Belgrade (CITY MUNICIPALITY OF SAVSKI VENAC) , Serbia

Population:
40.000 inhabitants
Department:
Odeljenje za projekte razvoja
Contact:
Aleksandra Imsiragic-Đurić
Kneza Milosa 69,
11000 Belgrade Savski Venac/ Belgrade
(++381) 011 2061709
Savski Venac/ Belgrade (CITY MUNICIPALITY OF SAVSKI VENAC) already registered 8x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2018 2017 2016 2015 2014 2010 2009 2006

Participation 2018

Activities within the week Activities within the week

Savski Venac/ Belgrade (CITY MUNICIPALITY OF SAVSKI VENAC) organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2018, taking into account the annual theme.

16 September
walking tour and promotion of healthy lifestyles
17 September
Actions relative to the theme: educational activities for children, schools, youth,citizens
22 September
Cultural cycling tour, "Car-Free Day"

Permanent measures Permanent measures

Savski Venac/ Belgrade (CITY MUNICIPALITY OF SAVSKI VENAC) implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

Mobility management
Launch of awareness-raising campaigns
Elaboration of educational materials

Car-free day Car-free day

Savski Venac/ Belgrade (CITY MUNICIPALITY OF SAVSKI VENAC) carries out a Car-Free Day 2018 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Za potrebe realizacije «Dana bez automobila», planirano je zatvaranje ulice Topčiderski venac za saobraćaj u kojoj se nalazi i Predškolska ustanova Savski venac, pa je na taj način uspostavljena „ekološka“ i pešačka zona na jedan dan gde će se organizovati manifestacija u „oslobođenom“ javnom prostoru.
U okviru Evropske nedelje mobilnosti, ali i u toku cele godine kroz realizaciju aktivnosti „Akcionog plana od značaja za zaštitu životne sredine na području GO Savski venac“, promoviše se ideja da se automobili češće ostavljaju kod kuće tj.više nego jedan dan u godini kada se realizuje „Dan bez automobila “.Takođe, na interaktivan način potencira se jačanje i širenje svesti o tome da se kraća putovanja mogu obaviti pešice, biciklom ili javnim prevozom, kao i da postoje mnoge zdravstvene i ekološke prednosti. U okviru Akcionog plana uspostavljena je održivost ove Međunarodne Akcije pa je GO Savski venac realizuje u kontinuitetu već 12 godina. Evropska nedelja mobilnosti nas podstiče da razmišljamo o ekonomskim prednostima održivih načina putovanja kao što su vožnja bicikla, pešačenje, kolektivni ili javni prevoz i naravno, ekološki čista vozila. Ideja je da se podstaknu ljudi da razmišljaju o rasponu mogućih opcija prevoza koji stoje na raspolaganju i da odaberu pravi način putovanja, pozivajući ih da kombinuju razne načine kretanja što često može dovesti i do bržeg i prijatnijeg putovanja.