Participating towns and cities

Bosnia and HerzegovinaVlasenica, Bosnia and Herzegovina

Population:
11.467 inhabitants
Department:
Department of Urban Planning
Contact:
Kristina Tijanić
Nikola Tesla
number 19
75440 Vlasenica
(++387) 66499595
Vlasenica already registered 8x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2010 2009

Participation 2018

Activities within the week Activities within the week

Vlasenica organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2018, taking into account the annual theme.

20 September
Dan bezbjednosti saobraćaja
U susret Danu opštine, u Vlasenici je u četvrtak, 20. septembra, obilježen Dan bezbjednosti saobraćaja. Načelnik opštine održao je sastanak sa predstavnicima Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Auto-moto saveza Republike Srpske, nakon čega je počela manifestacija. Nizom aktivnosti, kroz edukativni, zabavni program i takmičarski dio, najmlađi sugrađani, te učenici osnovne i srednje škole učili su o saobraćajnoj bezbjednosti.
„Uz pomoć Agencije za bezbjednost saobraćaja u prošloj godini izradili smo glavni projekat saobraćajne signalizacije, a ove godine planirana je realizacija novih projekata unapređenja saobraćajne bezbjednosti, sa posebnim akcentom na zonu škola“, rekao je načelnik opštine Miroslav Kraljević.
„Cilj je grad po mjeri građana, povećanje površina za kretanje pješaka i što veća upotreba alternativnih vidova prevoza mještana, kao što su bicikl, javni prevoz i pješačenje. Smanjenjem upotrebe automobila manje je i izduvnih gasova, gužve i buke, a samim tim i saobraćajnih nezgoda“, istakao je direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović.
Generalni sekretar Auto-moto saveza Srpske Ranko Babić naveo je da je cilj ove akcije razvijanje svijesti o bezbjednosti u saobraćaju, naročito kod mlađe populacije.
„Pokušavamo da ubijedimo, naročito generacije pred polaganjem vozačkog ispita, da dobijaju najubojitije sredstvo nakon polaganja vozačkog ispita. Nakon rata, najviše ljudi je stradalo u saobraćajnim nezgodama, mnogo više nego od vatrenog oružja“, istakao je Babić.
Povodom obilježavanja Dana bezbjednosti saobraćaja u vrtiću „Prvi koraci“, Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ i Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“ održan je niz edukativno – promotivnih predavanja o važnosti bezbjednosti u saobraćaju i primjereno uzrastu đaka – od slikovnica za one najmlađe, do pijanih naočara i kose ravni za najstarije.
Opština Vlasenica obezbijedila je nagrade za najuspješnije mališane koji su učestvovali u maskenbalu i likovnoj koloniji, kao i za osnovce koji su se takmičili na poligonu spretnosti.