Participants

Contact & Activities

Participating city

Savski Venac/ Belgrade ()
40.000 inhabitants

Local contact

Odeljenje za projekte razvoja
Aleksandra Imsiragic-Đurić
Kneza Milosa 69,
11000 Belgrade
++381 011 2061709

Participation 2018

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
16 September
walking tour and promotion of healthy lifestyles
17 September
Actions relative to the theme: educational activities for children, schools, youth,citizens
22 September
Cultural cycling tour, "Car-Free Day"
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.
Zone opened to residents on Car-Free Day:
Za potrebe realizacije «Dana bez automobila», planirano je zatvaranje ulice Topčiderski venac za saobraćaj u kojoj se nalazi i Predškolska ustanova Savski venac, pa je na taj način uspostavljena „ekološka“ i pešačka zona na jedan dan gde će se organizovati manifestacija u „oslobođenom“ javnom prostoru.
U okviru Evropske nedelje mobilnosti, ali i u toku cele godine kroz realizaciju aktivnosti „Akcionog plana od značaja za zaštitu životne sredine na području GO Savski venac“, promoviše se ideja da se automobili češće ostavljaju kod kuće tj.više nego jedan dan u godini kada se realizuje „Dan bez automobila “.Takođe, na interaktivan način potencira se jačanje i širenje svesti o tome da se kraća putovanja mogu obaviti pešice, biciklom ili javnim prevozom, kao i da postoje mnoge zdravstvene i ekološke prednosti. U okviru Akcionog plana uspostavljena je održivost ove Međunarodne Akcije pa je GO Savski venac realizuje u kontinuitetu već 12 godina. Evropska nedelja mobilnosti nas podstiče da razmišljamo o ekonomskim prednostima održivih načina putovanja kao što su vožnja bicikla, pešačenje, kolektivni ili javni prevoz i naravno, ekološki čista vozila. Ideja je da se podstaknu ljudi da razmišljaju o rasponu mogućih opcija prevoza koji stoje na raspolaganju i da odaberu pravi način putovanja, pozivajući ih da kombinuju razne načine kretanja što često može dovesti i do bržeg i prijatnijeg putovanja.
Implementing one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.
Permanent measures implemented this year:
Mobility management
  • Launch of awareness-raising campaigns
  • Elaboration of educational materials