Participants

Contact & Activities

Participating city

Kulcs
3.231 inhabitants

Local contact

Kulcs Községi Önkormányzat
Balázs FEJES
Kossuth L. u. 83.
2458 Kulcs
Hungary
++36 706390133

Participation 2018

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
16 September
Kulcs Községi Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal meghirdeti a munkavállalói részére - az Európai Mobilitási Hét részeként - az autómentes hetet, mely keretében a munkába járást a munkavállalók kizárólag közösségi-, illetve kerékpáros, elektromos segédmotorkerékpáros közlekedéssel valósítják meg.
Az adott kezdeményezést az Önkormányzat saját és tagintézményei, együttműködő partnerei honlapján, Facebook oldalain is előzetesen megjelenteti, az intézkedés célrendszerét népszerűsíti, felhívja a helyi lakosság és civilek figyelmét az akcióhoz való csatlakozásra, a környezetbarát közlekedésre és annak járulékos, a fenntartható fejlődést szolgáló hatására.
17 September
A Polgármesteri Hivatal aulájában egy elektromos –kerékpár, -motorkerékpár, -roller kiállítást szervez, mely a cselekvés hetében a Hivatal nyitva tartása idejében bárki számára megtekinthető lesz. A kiállítás megjelenteti a legújabb piaci trendeket, fejlesztéseket és felhívja a figyelmet a környezettudatos egyéni közlekedési eszközökre és használatukra. A kiállítási teremben és az Önkormányzat fenntartásában lévő intézményeiben egyúttal kihelyezésre kerülnek tájékoztató, tudatosságnövelő, szemléletformáló írásos kiadványok, szóróanyagok is, melyek a példányszámuk erejéig a kiállítást követően is a megtalálhatók, elérhetők lesznek az adott helyiségekben.
18 September
A helyi oktatási és nevelési intézményekben ellátottaknak (Kulcsi Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, ill. a Kulcsi Száz Holdas Pagony Óvoda és Bölcsőde) az Önkormányzat szemléletformáló, ismeretterjesztő, tudás-élmény alapú előadásokat szervez a közlekedésből származó környezeti problémákról, a fenntartható közlekedésről és környezettudatosságról.
19 September
A helyi oktatási és nevelési intézményekben ellátottaknak (Kulcsi Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, ill. a Kulcsi Száz Holdas Pagony Óvoda és Bölcsőde) az Önkormányzat szemléletformáló, ismeretterjesztő, tudás-élmény alapú előadásokat szervez a közlekedésből származó környezeti problémákról, a fenntartható közlekedésről és környezettudatosságról.
20 September
A Faluházban az Önkormányzat a helyi lakosok, civil szervezetek számára szemléletformáló, ismeretterjesztő, tudás-élmény alapú előadásokat szervez a közlekedésből származó környezeti problémákról, a fenntartható közlekedésről és környezettudatosságról.
21 September
Az adott napon az Önkormányzat egy figyelemfelkeltő, multimodális, környezetbarát közlekedési eszközöket, -módokat népszerűsítő túrát szervez a szomszédos településre, Rácalmásra. A kezdeményezéshez a Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola is csatlakozik a diákjai részére kínált fakultatív programja keretében. A túra az Önkormányzat épülete elől indul kerékpárral, tervezetten délután 1 órakor és oda érkezik vissza a nap végén. A kerékpártúra közel 15 km hosszú útvonala végig biztosított úton halad. Tekerés közben is érdemes időt szakítani a táj és környezete élővilágának szépségeire. Rácalmáson az érkezést követően gyalogtúrán vesz részt a népes sereg a Nagy-sziget Ártéri Tanösvényen, ahol a két kiépített túraútvonalon (3,5 km ill. 2,5 km) kialakított erdei tanösvényen 17 színes, nagyméretű információs táblával ellátott állomás ad részletes útmutatást a szigetről, a Dunáról, az élővilágról, az ember tudatos jelenlétéről, és a település történetéről. A túrát sikeresen teljesítők emléktárgyakkal, ill. a kiállítók által biztosított marchandise termékekkel kerülnek jutalmazásra az expedíció végén az Önkormányzat előtt.
22 September
Az Európai Mobilitási hét zárónapján (szombat) Autómentes Napot szervez az Önkormányzat, mely keretében tervezetten a Kossuth Lajos utca 65-115 házszámig (centrum) a teljes gépjárműforgalom elől le lesz zárva, és megnyitva a gyalogos, ill. kerékpáros közlekedés számára, mely a „MIX & MOVE”, a közlekedési multimodalitás fontosságára hívja fel a figyelmet.
Délután a Kulcs Községi Önkormányzat egyik együttműködő partnerével - a Kulcs Biztonságáért Polgárőr Egyesülettel - összehangoltan kerül lebonyolításra egy a közlekedésbiztonságot is szolgáló rendezvény a Sporttelepen (esőnap esetén a Fekete István Általános Iskola Zenetermében/ Tornatermében ill. belső udvarán), ahol többek között egy kerékpáros KRESZ és ügyességi pálya kerül kialakításra és azokon különféle versenyek lebonyolításra, ahol a Polgármesteri Hivatalban az előző napokban kiállított elektromos kétkerekű járművek tesztvezetésére is alkalom nyílik a nagyközönség számára. A Dunaújvárosi Közlekedésrendészeti Osztály munkatársai biztosítják a gyermek/felnőtt/családi KRESZ vetélkedő anyagát, illetve az ügyességi kerékpár pálya kiépítését. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya kitelepüléssel biztosítja a már eddig is sikeresen működtetett BIKESAFE akciót, és a járművekkel kapcsolatos bűnmegelőzési tanácsokkal látják el a rendezvényre látogatókat.
A Perkátai Polgárőrség Közhasznú Egyesület lovas polgárőrei segítségével bemutatásra kerül - a külterületek védelme érdekében létrehozott - lovas polgárőrök tevékenysége, a lovaglás, és a lótartás alapjai, kedvező hatásai. Bemutatkoznak mellettük a Kulcs Biztonságáért Polgárőr Egyesület leendő lovas polgárőrei is, számot adnak eddig megszerzett jártasságukról és élő közlekedési eszközeikről egyaránt. A polgárőrök a látogatók bevonásával ügyességi pályán mutatják be lovaikat és képzettségüket. A programblokk keretében lehetőség nyílik a lovagoltatásra, hintóztatásra, és egy kis lóterápiára is.
A fél napos program keretében a környezetbarát közlekedési módok, eszközök bemutatása a cél, melyen keresztül egy közösségépítéssel egybekötött környezeti szemléletformálás, -felvilágosítás valósul meg az ide látogatók számára.
A nap folyamán külön elismerésben részesülnek azok a látogatók, akik kiemelkedően teljesítenek, illetve minden résztvevő általános baleset megelőzési, közlekedésbiztonsági csomagot kap. (fényvisszaverő mellény, matrica). A nap végén a program során regisztrált, és a közlekedési szokásaikról, ötleteikről számot adó adatlap kitöltését vállaló látogatók között egy értékes utcai felnőtt és egy gyerekkerékpár is kisorsolásra kerül.
A cselekvési hét történéseiről, eseményeiről, eredményeiről az Önkormányzat fotódokumentációt készít, melyet egy írásos beszámolóval kiegészítve közzétesz saját honlapján, Facebook oldalán, a helyi online és offline médiában egyaránt.
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.
Implementing one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.
Permanent measures implemented this year:
New or improved bicycle facilities
 • Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
 • Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Public transport services
 • Improvement and extension of the public transport network (creation of HOV lanes for public transport modes, new stops, new lines, reserved areas etc)
 • The development of accessible transport services for all
Traffic calming and access control scheme
 • Speed reduction programmes in zones near schools
 • New traffic regulations: traffic circulation and parking
Accessibilities
 • Lowering of pavements
 • Enlargement of pavements
New forms of vehicle use and ownership
 • Responsible car-use (eco-driving etc)
 • Use of clean vehicles
Mobility management
 • Launch of awareness-raising campaigns