Participants

Contact & Activities

Participating city

Szarvas ()
15.683 inhabitants

Local contact

Osztályszerkezeten kívüli
Viktor Krivik
Szabadság út 36.
5540 Szarvas
++36 20/2762250

Participation 2018

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
16 September
A Mobilitási Hét első napján 16-án (vasárnap) Önkéntesen a tiszta Magyarországért címmel a rendezvényhét megnyitásaként városszépítésre, hulladékgyűjtésre hívjuk a város lakóit a Mezőtúr felé vezető út, a Szarvasi Arborétum és környezete városrészre. Az akció célja a környezetszennyezés megállítása, az illegálisan lerakott szemét feltérképezése és felszámolása. Találkozó az Arborétum parkolójában 09.00-órakor. Megjelenés kizárólag kerékpárral vagy gyalog! Védőkesztyűt, szemeteszsákot biztosítunk, a hulladék elszállításáról gondoskodunk. A nap házigazdája a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete. Mobilitási Hét kiállítás
Szeptember 16-tól látható a Mobilitási Hét rajz kiállítás a Cervinus Teátrumban.
Az előző évi Mobilitási Hét pályázatunk: Hogyan képzeljük el a „jövő mobilitását”, a város mobilitási lehetőségeit néhány év múlva (milyen közlekedési eszközök lesznek a jövőben? elektromos autók, töltők, vagy vezető nélküli autók? Milyen lesz a városi közlekedés, lesznek-e hidak, repülőterek, vízi közlekedés? stb.) A témával kapcsolatos pályamunkák közül 3 művet (elektronikus rajz, szabadkézi rajz, akár írásos-térképes kiegészítéssel is) díjaztunk az Autómentes Nap rendezvény díjátadó ünnepségén. A pályaműveket elbírálta Szuhaj György művésztanár.

A 2018-évi rendezvényhét részeként a pályamunkák megtekinthetőek a Cervinus Teátrum előcsarnokában szeptember 16 és 22 között.

A beérkezett 64 alkotásból Szuhaj György művésztanár, aki elvállalta a művek elbírálását a három mellett még 11 művet választott ki, így őket is egy oklevéllel valamint kerékpáros eszközökkel (prizmák, csuklópánt) jutalmaztuk.
17 September
Szeptember 17-én (hétfő) „közlekedési multimodalitás” címmel 10.00 órától családi KRESZ teszt nem csak kerékpárosoknak. 0-100 éves korig vár minden érdeklődőt előadással- közlekedési tanácsokkal, helyi példákkal- és ügyességi versennyel, tesztekkel, valamint délután a kerékpárosok védelmében tart közlekedésbiztonsági tájékoztató előadást Podani Mihály szakoktató. Az interaktív előadás címe: miként alakulnak a féktávolságok különböző tapadású útfelületeken, eltérő fékút mellett.
Helyszín: Városháza. Szabadság út 36. (Lengyel-palota) Nagy-tanácskozóterem.
A nap házigazdája Závoda Ferenc térségi tanácsnok, , a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának alelnöke.
18 September
Szeptember 18-án (kedd) ugrálj-mozogj” címmel edzést, sportbemutatót és ügyességi versenyt rendeztünk a Szarvasi Fit-Life Team Sportegyesület tagjaival. Délelőtt 10.00 órától a Fő-téren, és délután a Szirén Mozgás Stúdióban.
19 September
19-én (szerda) Sportnap Szirony Pál vezetésével. A Szarvasi Babilon Táncsport Egyesület valamint a Szarvasi Birkózó Egyesület ezen a napon gyermekversenyekkel, ügyességi versenyekkel, várják az érdeklődőket.
8.00 Cervinus Teátrum (Szarvas Kosuth tér 3 .) táncterem (tükörterem) Zalán Csaba testnevelő tanár vezetésével Benka Ált.Iskola 8.osztály
9.00. Fonád Zoltán testnevelő tanár vezetésével Szlovák Ált. Iskola (7.osztály)
10.00 Gál Ferenc Főisk. Ped. Kar Gyakorló tornaterem) Gulyásné Dékány Klára testnevelő tanár vezetésével (7.osztály)
11.00 Cervinus Teátrum tükörterem Bátor György testnevelő tanár vezetésével (6.osztály)
A programban a Babilon Táncklub 4-6 versenyzője tart néhány perces bemutatót, majd a résztvevő osztály tanulóival közösen egyszerűbb lépések , formációk gyakorlása 20-25 percben . Sportruházat nem szükséges , de váltócipő kötelező!!!!).
A szakmai részt Kovács Kriszta táncoktató végzi, az osztályok teljes létszámú részvételét, fegyelmet a testnevelő kollégák biztosítják. Vezeti: Kovács Kriszta táncoktató.
Szarvasi Birkózó Egyesület 13.00 órától gyermekversenyekkel, ügyességi versenyekkel, várják az érdeklődőket a a Bolza sétány 2. szám alatti edzőteremben. Vezeti: Sükösd Attila edző. A nap házigazdája Szirony Pál nyugalmazott főiskolai tanár, sportszervező.
20 September
20-án (csütörtök) „Bringás vért az életért” címmel a Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezetével véradást tartunk. Az akciónk célja, hogy ráirányítsuk a figyelmet a véradás növekvő szükségességére, a véradás folyamatosságának fontosságára, és új véradók toborzására. A véradók között kerékpárt sorsolunk. Sorsolás 21-én pénteken.
Helyszín: Szarvasi Járási Hivatal nagyterem. Időpont: 12.00-17.00. Megjelenés kizárólag kerékpárral vagy gyalog! A nap házigazdája Pljesovszki Ágnes és a Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezete.
21 September
Szeptember 21. (Péntek) „Bringás Reggeli” Helyszín: Fő tér, kezdés: ~06.30. Aki autó helyett kerékpárral vagy gyalogosan indul a munkahelyére, azt reggelivel és meleg teával várjuk a Fő téren. A helyszínen „reggeli ébresztő” kívánságműsor Dankó Ervinnel (Rádió Szarvas) és élő kapcsolással Závoda Ferenc, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület elnöke várja a résztvevőket. 10.00 órától játékeszköz átadó ünnepség, valamint közlekedésbiztonsági gyerekversenyek kerülnek megrendezésre a Kossuth utcai óvoda udvarán (Szarvas Város Óvodája és Bölcsődéje Szarvas, Kossuth utca 66.)

Délután 13.00 órától a heti rendezvényeken résztvevők között a nyeremények kisorsolása a városházán. Szabadság út 36. (Lengyel-palota) Nagy-tanácskozóterem. A nap házigazdája a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete, valamint a Rádió Szarvas.
22 September
Szeptember 22. (Szombat) Európai Autómentes Nap. Az Autómentes Napon családi túrát szervezünk. A kerékpártúra résztvevőinek a túra során bemutatjuk a környék természeti értékeit a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete vezetésével. Délben a NACSE jóvoltából egy ebéd várja a kerékpáros csapatot. Kezdés: 09.00 óra, útvonal: Önkormányzati Üdülő - Jókai utca - Szentesi utca - Mótyói gát - Petőfi utca - Önkormányzati Üdülő. A nap házigazdája Gombár Györgyné és a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete.
10.00 órától kerékpáros nap kerül megrendezésre a Rácz R. Motor szervezésében és támogatásával a Béke utca 50. szám alatti üzlet előtti területen valamint a Tessedik utcán.
programok:
- Kerekasztal beszélgetés a biztonságos kerékpározásról, játékos, humoros formában
- Kerékpáros tesztlapok kitöltése
- Játékos ügyességi verseny a kialakított pályán (gyerekeknek, felnőtteknek)
¬- A programok alatt ingyenes műszaki átvizsgálás, szaktanácsadás a kilátogatók részére
- Zárásként Varga Róbert "Citrom" egy látványos Street Fight Show-val szórakoztatja a közönséget.
A rendezvény végén a tesztlapok kitöltői, valamint az ügyességi verseny résztvevői között értékes ajándékcsomagokat sorsolunk.
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.
Zone opened to residents on Car-Free Day:
Az Autómentes Napon lezárjuk a Fő teret, a Bethlen Gábor utca és az Árpád utca között reggel 6 és délután 18 óra között, így próbáljuk felhívni az emberek figyelmét a gépkocsin kívüli közlekedési eszközök, a lehetséges kerülőutak, kerékpárutak, gyalogjárdák használatára. A korlátozás ideje alatt a gépjárművek (a közösségi közlekedést biztosító buszjáratok kivételével) párhuzamos terelő utakon haladhatnak
Implementing one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.
Permanent measures implemented this year:
New or improved bicycle facilities
  • Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Accessibilities
  • Other: A város második legforgalmasabb utcáján a Képviselő-testület még 2016-ban gyalogos átkelőhelyek létesítéséről döntött, mely a gyalogos forgalom biztonságossá tételéhez járul nagyban hozzá. A megnöveke