Participants

Contact & Activities

Participating city

Vlasenica
10.657 inhabitants

Local contact

Physical Planning and Housing and Communal Affairs
Marijana Pantic
Jurisnog odreda br. 27
++387 065249901

Participation 2018

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
20 September
Dan bezbjednosti saobraćaja
U susret Danu opštine, u Vlasenici je u četvrtak, 20. septembra, obilježen Dan bezbjednosti saobraćaja. Načelnik opštine održao je sastanak sa predstavnicima Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Auto-moto saveza Republike Srpske, nakon čega je počela manifestacija. Nizom aktivnosti, kroz edukativni, zabavni program i takmičarski dio, najmlađi sugrađani, te učenici osnovne i srednje škole učili su o saobraćajnoj bezbjednosti.
„Uz pomoć Agencije za bezbjednost saobraćaja u prošloj godini izradili smo glavni projekat saobraćajne signalizacije, a ove godine planirana je realizacija novih projekata unapređenja saobraćajne bezbjednosti, sa posebnim akcentom na zonu škola“, rekao je načelnik opštine Miroslav Kraljević.
„Cilj je grad po mjeri građana, povećanje površina za kretanje pješaka i što veća upotreba alternativnih vidova prevoza mještana, kao što su bicikl, javni prevoz i pješačenje. Smanjenjem upotrebe automobila manje je i izduvnih gasova, gužve i buke, a samim tim i saobraćajnih nezgoda“, istakao je direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović.
Generalni sekretar Auto-moto saveza Srpske Ranko Babić naveo je da je cilj ove akcije razvijanje svijesti o bezbjednosti u saobraćaju, naročito kod mlađe populacije.
„Pokušavamo da ubijedimo, naročito generacije pred polaganjem vozačkog ispita, da dobijaju najubojitije sredstvo nakon polaganja vozačkog ispita. Nakon rata, najviše ljudi je stradalo u saobraćajnim nezgodama, mnogo više nego od vatrenog oružja“, istakao je Babić.
Povodom obilježavanja Dana bezbjednosti saobraćaja u vrtiću „Prvi koraci“, Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ i Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“ održan je niz edukativno – promotivnih predavanja o važnosti bezbjednosti u saobraćaju i primjereno uzrastu đaka – od slikovnica za one najmlađe, do pijanih naočara i kose ravni za najstarije.
Opština Vlasenica obezbijedila je nagrade za najuspješnije mališane koji su učestvovali u maskenbalu i likovnoj koloniji, kao i za osnovce koji su se takmičili na poligonu spretnosti.