Participating towns and cities

Hungary Sárosd (Sarosd) , Hungary

Website:
Population:
3.360 inhabitants
Department:
Municipality of Sárosd
Contact:
Gergely Dunkl
Fő út 2.
2433 Sárosd
(++36) 25511210
Sárosd (Sarosd) already registered 9x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2023 2021 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013

Participation 2019

Activities within the week Activities within the week

Sárosd (Sarosd) organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2019, taking into account the annual theme.

16 September
A Mobilitási Hét megnyitója délutáni órákban. Családbarát kerékpáros akadályverseny szervezése, mely a településen több helyen valósul meg. Ezáltal a gyalogosok és kerékpárosok fogják birtokba venni a település utcáit és egy jó hangulatú ügyesség feladatsoron keresztül mutatjuk be, adjuk át a lakosság részére az elkészített kerékpáros szemléletformálási programot.
17 September
Az általános iskolás diákok és az óvodások részére kerékpáros szemléletformáló előadásokat szervezünk. Megismertetjük őket a kerékpározás fontosabb szabályaival, melyben a helyi körzeti megbízott és közlekedésbiztonsági szakember tart előadást. Melyeket játékos ügyességi feladatokkal szemléltetünk is a gyerekeknek. Meghirdetjük a "Az Én Sárosdom Gyalogos Szemmel" című rajz- és fotó pályázatot. Illetve a "Kerékpárral vagy Gyalogosan Sárosdon" Című amatőr kisfilm készítése pályázatot.
18 September
Gyalog szerda! Ezen a napon a gyalogos közlekedésre fogunk kitérni. A lakosságot egy település körüli gyalogtúrára invitáljuk és a település fontosabb csomópontjai környékén végzünk virágosítást, rendbe tesszük a közlekedési táblák környékét. Egyfajta társadalmi munkára invitáljuk a lakosságot.
19 September
Innovár! Közlekedési eszközök fejlődéséről tartunk előadássorozatokat a a gyermekek és a felnőtt lakosság részére. A szabadtéri programon közelebb hozzuk a lakosság számára az elektromos autók használati lehetőségeit. Elektromos autógyártás bemutatása jövőbeni fejlődések bemutatása és azok fontosságának kiemelése. Cél a környezettudatos közlekedési módok terjesztése.
20 September
Gyalogosan az iskolába és óvodába! Összeszervezzük az utcaközösségeket és arra kérjük őket, hogy ezen a napon szülők gyermekek közösen csapatokban induljanak iskolába és óvodába. Mindezzel szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét a gyalogos közlekedés egészségre való jótékony hatására. Faültetési programot hirdetünk délutánra a gyalogos járdák mentén, hogy a jövő generációja már árnyékos járdán tudjon sétálni a településen.
21 September
A település még mindig nagy hagyománya van a lovassportnak. Ezen a napon szeretnénk visszaidézni a régi korok közlekedési módját a lovaglást és a lovaskocsizást. Egész napos lovas programot szervezünk, melyen számos régi közlekedési módot mutatunk be a lakosságnak, mint pl: fogatok, lovaskocsik, hintók, lovaglásra lesz lehetőség. Az este folyamán megrendezésre kerül egy Piknik, melynek keretében a családok egy főzőverseny keretében mérik meg tudásukat, miközben környezettudatosságra nevelő kulturális programok lesznek a színpadon helyi önkéntes színjátszók közreműködésével. Lesz hulladékból készült ruhabemutató és sok izgalmas program.
22 September
Az Autómentes Napon szeretnénk átadni a településközpontba kiépülő kerékpárutat és ezáltal egész napos programokat szervezünk a környezettudatos közlekedést népszerűsítést körülölelve. Reggeli futóversennyel kezdjük a programot a Sport utcában és a futóverseny célállomása a megújult településközpont lesz, ahol a kerékpár utat átadjuk majd délután. Színpadi kulturális programokat tervezünk. KRESZ vetélkedőket, családi sorversenyeket. Bemutatjuk a héten történt eseményeket. Összegezzük az aktivitások eredményét és kihirdetjük a rajz, fotó és kisfilm pályázat nyerteseit. Díjazzuk a legaktívabb résztvevőket . Az este folyamán pedig elemlámpás flashmobot tervezünk.

Permanent measures Permanent measures

Sárosd (Sarosd) implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Develop public bicycle hiring and sharing systems planned
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Installation of charging points for e-bikes planned
Launch of free-floating bike-sharing schemes planned
Pedestrianisation
Create or enlarge pedestrian streets
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Extension or creation of new greenways
Public transport services
Improvement and extension of the public transport network (creation of HOV lanes for public transport modes, new stops, new lines, reserved areas etc) planned
Use of ecological vehicles for public transport fleets planned
Development of new technologies to improve public transport planned
Launch of integrated services for the various public transport modes planned
The development of accessible transport services for all planned
Traffic calming and access control scheme
Speed reduction programmes in zones near schools
Accessibilities
Create wheelchair ramps planned
Enlargement of pavements
New forms of vehicle use and ownership
Charging points for electric vehicles planned
Mobility management
Launch of awareness-raising campaigns
Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas planned

Car-free day Car-free day

Sárosd (Sarosd) carries out a Car-Free Day 2019 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Településünkön nagyszabású beruházás zajlik. A településközpontba megépítésre kerül egy kerékpár út szakasz, mely a település lakosai számára biztosítja a balesetmentes közlekedést. Az Autómentes nap keretén belül a beruházást érintő útszakaszokat át szeretnénk adni a kerékpárosok és a gyalogosok részére. Lezárásra kerül a Bem utca és Katolikus Templom és a Központi ABC közötti parkoló és útszakasz, valamit a Polgármesteri Hivatal előtt útszakasz a a 6228.számú útból. Továbbá gyermek sport programokat szervezünk a településen a Sport utcában, mely szintén lezárásra kerül.