Participants

Contact & Activities

Participating city

Houthalen-Helchteren

Local contact

Local Campaigner
3530 Houthalen-Helchteren

Participation 2019

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
21 September
Festival van de Grote Baan - ""De Grote Baan is van U!""
Op 22 september 2019 wordt in het kader van de autoloze zondag een deel van de Grote Baan afgesloten en ter beschikking gesteld van de inwoners.
Context :
De Grote Baan, of anders genoemd Noord-zuid Limburg, is al sinds de jaren'70 een Limburgs probleemdossier op vlak van mobiliteit en verkeersveiligheid. Bovendien is het kruispunt dat binnen onze actie valt, vorig jaar binnen de curieuze neuzenactie uitgeroepen tot het kruispunt met het slechtste resultaat inzake luchtkwaliteit. Momenteel vormt de Noord-Zuid Limburg voorwerp van een complex dossier. De Vlaamse Overheid werkt hier intensief samen met het gemeentebestuur Houthalen-Helchteren en het complex dossier wordt voorgegeven via een heel intensief participatief proces. In het kader hiervan wenst het gemeentebestuur de aandacht op de toekomst van de Grote Baan, modal shift en nieuwe mobiliteit te verhogen door tijdens de autoloze zondag de Grote Baan ter hoogte van het centrum van Houthalen af te sluiten en ter beschikkingen te stellen van de fietsende en wandelende burger. Deze zondag valt bovendien middenin de co-creatieweek van de Noord-zuid Limburg.
Actie : Inwoners krijgen vrij beschikking over de afgesloten Grote Baan om er te komen picknicken, wandelen, fietsen,... . Bovendien zullen er lokale verenigingen low profile activiteiten voorzien (krijttekeningen maken met kinderen, soccer, tennis, zeepkistenrace, ...) . Tenslotte voorziet ook het team van de Noord-Zuid Limburg een noordzuid café en zullen er fietstochten ifv de toekomst van de noordzuid vertrekken op deze locatie.
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.