Participants

Contact & Activities

Participating city

Kortrijk
74.643 inhabitants

Local contact

Local Campaigner
8500 Kortrijk

Participation 2019

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
22 September
Op Autovrije Zondag gaat Koning Auto op stal. Het evenement focust niet enkel op alternatieve mobiliteit, maar geeft ook ruimte aan inwoners, fietsers, voetgangers, activiteiten en vooral: feest voor jong en oud.
Koning Fiets
Door de invoering van de fietszone maakt de stad een duidelijke keuze voor de fietser als hoofdgebruiker van de centrumstraten. Zo is de binnenstad nog vlotter, veiliger en comfortabeler bereikbaar zonder de wagen. De fietszone is een belangrijk luik in het plan om van Kortrijk de meest wandel- en fietsvriendelijke centrumstad van Vlaanderen te maken.
Fietszone
We frissen nog even je geheugen op. De fietszone is een aaneenschakeling van fietsstraten. Een volledige zone dus waar automobilisten achter de fietsers moeten blijven en maximaal 30 km per uur mogen rijden. Fietsers mogen de hele breedte van de rijbaan gebruiken in eenrichtingsstraten. In tweerichtingsstraten gebruiken ze de volledige rechterhelft van de rijbaan. Juli en augustus waren een periode van sensibilisering. Vanaf de tweede week van september schrijft de politie effectief boetes uit van € 58 aan overtreders. Beloof jij aan de start van het nieuwe schooljaar ook de fietszone te respecteren? Onze schoolgaande jeugd en andere fietsers danken je!
Centrum autovrij
Op zondag 22 september gaan we nog een stapje verder, want dan is het Autovrije Zondag in Kortrijk. Tussen 7 en 20 uur is de zone binnen de kleine ring volledig autovrij. De kleine ring zelf blijft bereikbaar. De autovrije zone is aan de westkant afgebakend door de Noordstraat en de Beheerstraat, die beiden bereikbaar blijven. In specifieke gevallen kan je een doorgangsbewijs aanvragen voor de binnenstad.
Kom gratis met de fiets of bus
Naar Autovrije Zondag kom je bij voorkeur niet met de auto, maar met het openbaar vervoer, de fiets of te voet. In Kortrijk en deelgemeenten neem je daarom de hele dag gratis de bus. In het centrum vind je talrijke fietsenstallingen. Toch met de wagen? Parkeer dan gratis op P+B Wembley of P+R Xpo en neem de bus richting station. Meer info over de bereikbaarheid van de binnenstad vind je op de website.
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.