Participating towns and cities

Hungary Csongrád (Csongrad) , Hungary

Website:
Population:
16.163 inhabitants
Department:
Csongrád Városi Önkormányzat
Contact:
Cseri Gábor
6640 Csongrád, Kossuth tér 7.
6640
+36202063317
Csongrád (Csongrad) already registered 11x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2012 2011

Participation 2019

Activities within the week Activities within the week

Csongrád (Csongrad) organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2019, taking into account the annual theme.

16 September
Torony-séta: A Körös-torokban található Rév-kilátóba és a Nagyboldogasszony Katolikus Templom tornyába séta. Mindkét hely csodálatos kilátást nyújt a városra és annak természeti környezetére.
17 September
Óvodások a KRESZ parkban (9.30-12.00 Ifjúság tér) Az Ifjúsági téren kialakított KRESZ parkban a rendőrség koordinálásával a kicsik megismerkednek a gyalogos és kerékpáros közlekedés alapszabályaival.
18 September
Ingyenes kerékpárjavítás (8.00-11.00 Piac - Piroska János tér) Csongrád városában, minden héten több napon piac működik a Piroska János téren. A piacra sok eladó és a vevők nagy része kerékpárral érkezik. A Bársony István Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium gépész tanulói a tanárok irányítása mellett megjavítják a kisebb hibákat, felszerelik a hiányzó fényvisszaverő „szemeket”. A piacra érkező lakosok mellett a közeli iskola több tanulója is leellenőriztetheti a kerékpárját.
19 September
Séta a város "tüdejéhez". Az óvodások „Élőlánca” a Posta parkban. A Hunyadi téren található parkot az óvodások lánca fogja körülvenni, melynek célja a kisgyermekek környezetszeretetének erősítése. Az óvodások minden óvodából gyalog mennek a város központjában található parkhoz.
20 September
Tour de Öregszőlők program (indulás: 15.00 elkerülő út haranglábtól) Csongrád külterületén található a szőlők területe. A szőlők között elvezető út egyben védtöltést szerepét is betölti. Ezen az úton könnyen el lehet jutni a Mars Magyarország Kft üzeméhez. A dolgozók közül sokan kerékpárral járnak munkába. A helyi triatlon egyesület tagjai kerékpáros edzésével kapcsolódott a programhoz. A sportolók kikerékpároznak a Mars Magyarország Kft-hez és ott több dolgozó csatlakozott a csapathoz, aki ezután visszatértek Csongrádra. A program egyben figyelemfelhívást is magába foglalt. A kísérő autón felhívtuk a közlekedésben résztvevők figyelmét, hogy a kerékpárosokat 1; 1,5 m-re kerüljék ki az utakon.
Esti közlekedés Csongrád útjain. Közlekedésbiztonsági megmozdulás a Fő utcán. Gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályainak elmélyítése a Csongrádi Rendőrkapitányság bevonásával. Közlekedési tesztek kitöltése, gyakorlati útmutató a gyalogos és kerékpáros közlekedéshez.
21 September
Kocogj, sétálj, hozd magaddal a nagymamát! Családi megmozdulás Csongrád város központjában és a gáton.
22 September
"Földön, vízen tekeregj" Jótékonysági séta a Csongrádi Gyógyfürdő és uszoda utcájában. Vízi vetélkedő a gyógyfürdőben. A Dob utca lezárásra kerül.
Kerékpár túra a Dob utcából a Mámai-rétben található túraútvonalon, a Mámai kilátóhoz. Torony-séta utolsó állomása, a természeti értékek megtekintése. A végén közös sütögetés.

Permanent measures Permanent measures

Csongrád (Csongrad) implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Develop public bicycle hiring and sharing systems planned
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Extension or creation of new greenways planned
Traffic calming and access control scheme
Speed reduction programmes in zones near schools
Accessibilities
Lowering of pavements
New forms of vehicle use and ownership
Charging points for electric vehicles

Car-free day Car-free day

Csongrád (Csongrad) carries out a Car-Free Day 2019 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
"Földön, vízen tekeregj" Jótékonysági séta a Csongrádi Gyógyfürdő és uszoda utcájában. A Dob utca lezárásra kerül.
Kerékpár túra a Dob utcából a Mámai-rétben található túraútvonalon, a Mámai kilátóhoz. Torony-séta utolsó állomása, a természeti értékek megtekintése. A végén közös sütögetés.