Participating towns and cities

GreeceAlimos, Greece

Population:
42.872 inhabitants
Department:
Communication
Contact:
PETIA SALIKYRIAKI
Αριστοτέλους 53, 174 55 Άλιμος
17456 Alimos
(++30) 69804048401
Alimos already registered 8x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016

Participation 2019

Activities within the week Activities within the week

Alimos organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2019, taking into account the annual theme.

16 September
17.00 Λόφος Πανί
Οι φιλόζωοι δημότες μαζί με τα κατοικίδια τους δίνουν ραντεβού στην οδό Ιωνίας! Παρέα με εκπαιδευτές και κτηνιάτρους διασχίζουν την πόλη μας για να καταλήξουν όλοι μαζί στο μεγάλο πάρκο ζώων που βρίσκεται στον λόφο Πανί! Εκεί ο εκπαιδευτής θα μιλήσει στους φιλόζωους για την συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουν στον περίπατο, τον σεβασμό στον συμπολίτη, τη διασφάλιση της καθαριότητας, τη χρήση φίμωτρου, τους κανόνες συμπεριφοράς όταν συνοδεύουν έναν τετράποδο φίλο αλλά και την εκπαίδευση που πρέπει να δώσουν στο αγαπημένο τους ζωάκι. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν παιχνίδια, διαγωνισμοί καθώς και επιδείξεις!
17 September
11.00 Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
"Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα Δήμου Αλίμου, Η σημασία συμμετοχικού σχεδιασμού, τρόποι και εργαλεία συμμετοχής των πολιτών στο σχεδιασμό του ΣΒΑΚ"
Ενημέρωση της ομάδας έργου ΣΒΑΚ του Δήμου Αλίμου, με ανοικτή πρόσκληση και για τους δημότες.
18 September
18.00 Κολυμβητήριο Αλίμου
Το κολυμβητήριο Αλίμου βρίσκεται μέσα στην μεγαλύτερη Μαρίνα της Μεσογείου, την Μαρίνα Αλίμου! Ένα μαγευτικό περιβάλλον με την αύρα της θάλασσας και το υπέροχο ελληνικό ηλιοβασίλεμα που αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για ποδήλατο, joking, περπάτημα και βόλτα! Ο ψυχολόγος ….. παρέα με τον φυσιοθεραπευτή…. και τον γυμναστή…. προτείνουν έξυπνες διαδρομές μέσα στους δρόμους της μαρίνας όπου οι κολυμβητές μπορούν να κάνουν την προθέρμανση τους πριν καταλήξουν για κολύμπι!
Εξηγούν στους δημότες τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αφήσουν το αυτοκίνητο και να περπατήσουν από το σπίτι μέχρι το κολυμβητήριο, να κάνουν την προθέρμανση τους και μετά την άσκηση να επιστρέψουν περπατώντας ως αποθεραπεία. Η διαδικασία αυτή θα αποτελέσει όχι απλά μια άσκηση που θα διατηρεί το σώμα αδύνατο και υγιές αλλά ταυτόχρονα και την απόλυτη ψυχοθεραπεία! Επίσης ενθαρρύνουμε τους δημότες να κάνουν όλη αυτή τη διαδικασία σε ομάδες! Σκοπός είναι να καταλάβουν την αξία αυτού του δίωρου, έστω και 2 φορές την εβδομάδα, όπως και το πόσο τυχεροί είναι που ζουν σε μια πόλη που βρίσκεται πάνω στην θάλασσα και είναι φιλική και προσιτή σε όλους.
19 September
18.00 Θέατρο Κάρολος Κουν
Εσπερίδα στο "Κάρολος Κουν" , 18:00 με 21:00, με θέμα "Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα Δήμου Αλίμου και επιδράσεις από τις αναμορφώσεις στο Ελληνικό".
20 September
09.00 Πεζοπορία σχολικών ομάδων προς τον Λόφο Πανί
Μαθητές δημοτικού ξεκινούν από το σχολείο τους και κατευθύνονται μέσα από την πόλη προς τον Λόφο Πανί. Ο λόφος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και κοινόχρηστος χώρος πρασίνου του Δήμου Αλίμου. Στο λόφο αποκαλύφθηκαν λατομείο κλασικών χρόνων με χρήση του χώρου στην μεσοβυζαντινή περίοδο και προϊστορικά κατάλοιπα. Στη διαδρομή τους συνοδεύει μια ηλικιωμένη κυρία με μπαστούνι, ένας κύριος σε αναπηρικό καροτσάκι, μια μαμά με καρότσι και μια έγκυος. Οι δασκάλες κάνουν στάσεις και μιλούν στα παιδιά για την συμπεριφορά που πρέπει να έχουν στο δρόμο καθώς και μέσα στα μαζικής μεταφοράς. Τους μαθαίνουν να προσφέρουν σεβασμό και βοήθεια σε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Παράλληλα τα παιδιά συζητούν με τους ανθρώπους που τους συνοδεύουν, ανταλλάσσουν απόψεις και εκφράζουν απορίες. Όταν φτάνουν στην κορυφή του λόφου φυτεύουν διάφορα ελληνικά βότανα και κάνουν μια εκπαιδευτική συζήτηση γύρω από την σκοπό της εβδομάδας κινητικότητας.
21 September
11.00 Τα ΚΑΠΗ κάνουν Aqua Pilates στην παραλία Αλίμου
Η τρίτη ηλικία είναι εκείνη που έχει περισσότερο ίσως από όλους την ανάγκη να μπορεί να έχει πολλές και εύκολα προσιτές δράσεις στην πόλη της. Στον Άλιμο οι αγαπημένοι μας ηλικιωμένοι έχουν πολλές επιλογές για την βόλτα τους. Έχουν περιβάλλον βουνίσιο στον λόφος μας, καθώς και την ευκαιρία να γυμναστούν μέσα στην θάλασσα απολαμβάνοντας παράλληλα και το μπάνιο τους. Διάσημη Pilates coach δείχνει εύκολες και χρήσιμες κινήσεις που μπορούν να βελτιώσουν σε σημαντικό βαθμό την φυσική κατάσταση των ανθρώπων άνω των 70 ενώ παράλληλα τους απαριθμεί τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης!
22 September
18.00 Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο.
Κλείνει ένας μεγάλος δρόμος της πόλης μας, η Ελευθερίου Βενιζέλου! Εκεί διοργανώνουμε διαγωνισμούς και παιχνίδια για την οικογένεια, για μικρούς και μεγάλους, ποδηλατάδα και show με πατίνια! Ομάδα Εθελοντών του Δήμου χρωματίζει διαβάσεις κοντά σε σχολεία. Η γιορτή κλείνει με έναν μεικτό αγώνα μπάσκετ όπου παίζουν αθλητές της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ με αμαξίδιο, διάσημοι Έλληνες μπασκετμπολίστες και παιδιά της πόλης!

Permanent measures Permanent measures

Alimos implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Public transport services
Improvement and extension of the public transport network (creation of HOV lanes for public transport modes, new stops, new lines, reserved areas etc)
Accessibilities
Create wheelchair ramps
Enlargement of pavements
Mobility management
Launch of awareness-raising campaigns planned
Development of travel plans / mobility plans in consultation with local stakeholders planned

Car-free day Car-free day

Alimos carries out a Car-Free Day 2019 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.