Participating towns and cities

SlovakiaBratislava, Slovakia

Population:
430.000 inhabitants
Department:
Oddelenie pešej a cyklistickej dopravy
Contact:
Marek Ševčík
Primacialne namestie 1
814 99 Bratislava
(++421) 911903931

Participation 2020

Activities within the week Activities within the week

Bratislava organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2020, taking into account the annual theme.

16 September
Mestský bikesharing Slovnaft BAjk pošas týždňa posilní svoju flotilu o 150 nových BAjkov. Navýšenie počtu bicyklov sa deje aj v súlade s rastom počtu dokovacích staníc v uplynulých týždňoch a celkovým rozšírením systému do mestských častí Vrakuňa, Rača a posilnení v Novom Meste. Spolu je aktuálne k dispozícii 96 dokovacích staníc. Nové BAjky majú väčší solárny panel, ktorý je umiestnený na dne košíka, pričom displej sa presunul na vrch ovládacieho panela, hneď vedľa klávesnice.
Počas Európskeho týždňa mobility je unikátna možnosť získať ročné predplatné žltého Bajku za symbolickú cenu. Každý deň prví dvaja, ktorí si ročný program zakúpia, ho získajú za 1,20 € namiesto 29,40 €.
17 September
Záujemcovia o ročný predplatný lístok na bratislavskú MHD získajú pri jeho kúpe v predajniach DPB darček, ktorým je vstupenka do Slovenského národného múzea – Historického múzea v priestoroch Bratislavského hradu. Využiť ju môžu napríklad na návštevu výstavy N89 – Cesta k slobode. Platnosť akcie je do rozdania všetkých vstupeniek a platí vo všetkých predajniach DPB.

Deti a mládež môžu takisto počas týždňa súťažiť o tri 90-dňové predplatné cestovné lístky v súťaži „MHD Bingo“. Podmienkou je odfotografovanie sa s trolejbusmi a električkami na aspoň 14-tich linkách. Fotografie – „selfíčka“ môžu byť z interiéru aj exteriéru vozidiel a súťažiaci ich môžu zasielať postupne či naraz do správ na Messenger alebo Instagram Dopravného podniku Bratislava (@dpbratislava). Následne vyžrebujeme troch výhercov, ktorí splnia všetky podmienky. DPB ich vyzve k uvedeniu adresy, na ktorú im bude doručený poukaz na 90-dňový zľavnený PCL a typ PCL (žiacky alebo študentský).
18 September
V piatok 18.9. od 9. do 12. hodiny DPB predstaví svoj elektrobus na akcii „Do školy na bicykli 2020“ na parkovisku Ministerstva dopravy a výstavby SR určenej žiakom základných škôl. Príslušníci Mestskej polície Bratislavy si na školách v Záhorskej Bystrici a so žiakmi Staromestských škôl pripomenú pravidlá cestnej premávky počas dopravnej výchovy.
19 September
Počas víkendu 19. a 20. septembra budú cez centrum mesta bezplatne premávať moderné elektrobusy z flotily DPB na trase linky M v intervale 15 minút, pričom zastavovať budú na všetkých zastávkach. Dopravný podnik Bratislava nimi pripomenie motív Európskeho týždňa mobility „Čistejšia doprava pre všetkých“. V interiéri elektrobusov sa budú nachádzať prezentácie úspechov a zlepšení MHD v Bratislave za posledný rok. Linka M bude premávať medzi 10.30 hod. a 18. hod. po trase SND (zastávka električiek oproti historickej budove SND) – Nám. SNP – Štefánikova – Hlavná stanica – Šancová – Račianske mýto – Legionárska – Dostojevského rad – nábrežie – Mostová – SND.
21 September
Cyklistky a cyklisti si budú môcť dať opraviť bicykle u cyklodoktora, a to v pondelok 21.9. od 17:00 do 19:00 na Primaciálnom námestí a v utorok na Dvořákovom nábreží v tom istom čase.
22 September
Mesto 22.9. inštaluje sčítače cyklistov na Starom moste a na Dvořákovom nábreží. Tieto nám zabezpečia lepšie dáta pri navrhovaní možných cyklotrás. Sčítače budú mať podobu vizuálnych LED panelov a budú v reálnom čase ukazovať počet cyklistov za ten ktorý deň ako i za celý rok a prašnosť ovzdušia.

Permanent measures Permanent measures

Bratislava implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Develop public bicycle hiring and sharing systems
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Public transport services
Improvement and extension of the public transport network (creation of HOV lanes for public transport modes, new stops, new lines, reserved areas etc)
Use of ecological vehicles for public transport fleets
Accessibilities
Create wheelchair ramps
Enlargement of pavements
Elaboration of sound devices in traffic lights