Participating towns and cities

GreeceRhodes, Greece

Website:
Population:
115.490 inhabitants
Department:
Medieval city and Monuments
Contact:
Anna M. Sarri
Ippoton 4, Medieval City
85100 Rhodes
(++30) 6983448277
Rhodes already registered 2x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2020 2017

Participation 2020

Activities within the week Activities within the week

Rhodes organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2020, taking into account the annual theme.

20 September
Ο Δήμος Ρόδου και η δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη, επιδιώκοντας την ενεργή συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020, διοργανώνει μία σειρά από δράσεις, με στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών, αλλά και την εισαγωγή μέτρων που στοχεύουν στην εξάλειψη κατά το δυνατό της εκπομπής ρύπων, καθώς και της επίτευξης της ενεργειακής μετάβασης στη βάση των αρχών της αειφορίας.
Λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, οι δράσεις επελέγησαν να πραγματοποιηθούν χωρίς ευρεία συμμετοχή σχολικού πληθυσμού και με την τήρηση ειδικών μέτρων για την προστασία των πολιτών, όπως αυτά ορίζονται από τις οδηγίες των αρμοδίων Υπουργείων.
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020, από τις 09.30 έως και τις 15.00 στην κεντρική πύλη εισόδου της Μεσαιωνικής πόλης Ρόδου, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι δράσεις κινούνται στους κάτωθι άξονες :

α) στήριξη της ηλεκτροκίνησης
Ο Δήμος Ρόδου, θα εκπονήσει αφού εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση ολοκληρωμένο σχέδιο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων (ΣΦΗΟ). Συμβολικά, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020- ημέρα διεξαγωγής των εκδηλώσεων- θα παραλάβει δύο φορτιστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων, τους οποίους εντός του επομένου τριμήνου θα εγκαταστήσει σε χωροθετημένα σημεία του νησιού.
Επίσης από τη Δημοτική Αρχή, σχεδιάζεται η αντικατάσταση με ηλεκτροκίνητα οχήματα, τόσο του δημοτικού στόλου, όσου και των οχημάτων των εταιριών του, μέσω επικείμενων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

β) Αναβάθμιση αστικής συγκοινωνίας/ ενίσχυση της μετακίνησης των πολιτών με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - χαμηλών εκπομπών ρύπων
Ο Δήμος Ρόδου έχει συστήσει την Κοινωφελή Επιχείρηση Συγκοινωνιών «ΔΕΣ ΡΟΔΑ», η οποία μεριμνά για τη δημιουργία νέων στάσεων, εκσυγχρονισμό των υφισταμένων, νέων γραμμών εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, διευκόλυνση προσβασιμότητας ΑμΕΑ και εισαγωγή νέων τεχνολογιών, όπως τηλεματικό σύστημα ενημέρωσης επιβατών και δημιουργία έξυπνων στάσεων. Στόχος είναι η προτροπή χρήσης από τους πολίτες των ΜΜΜ.
Παραδειγματικά αναφέρεται η δρομολόγηση mini bus αντιρρυπαντικής τεχνολογίας euro-VI για τη δωρεάν μεταφορά κατοίκων και επισκεπτών της Ρόδου από το κεντρικό λιμάνι προς την Μεσαιωνική πόλη και το κέντρο της Ρόδου, με στόχο τη μείωση της κίνησης οχημάτων. Παράλληλα, παρέχεται δωρεάν μεταφορά πολιτών και επισκεπτών εντός της Μεσαιωνικής πόλης με ηλεκτροκίνητα οχήματα τύπου golf, στο πλαίσιο δικτύου αστικής συγκοινωνίας με προκαθορισμένες διαδρομές και αυξημένης συχνότητας.

γ)την διευκόλυνση των πολιτών για χρήση ποδηλάτου μέσω της δημιουργίας των αντίστοιχων υποδομών
Στον Δήμο Ρόδου υπάρχουν ποδηλατόδρομοι στην περιοχή των Κρητικών, στην Αφάντου και στην περιοχή της Καλλιθέας, οι οποίοι συντηρούνται, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία νέων εντός της πόλης με στόχο τη χρήση τους από τους πολίτες ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης.
Ο Δήμος διαθέτει και συντηρεί ήδη ογδόντα κοινόχρηστα ποδήλατα σε έξι διακριτά σημεία/σταθμούς, τα οποία χρησιμοποιούνται και από υπαλλήλους του Δήμου Ρόδου και δημοσίων υπηρεσιών για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις τους.
Επίσης, έχει σχεδιάσει και εντός του επομένου τριμήνου θα ολοκληρώσει την εγκατάσταση κοινόχρηστων φορτιστών ηλεκτρικών ποδηλάτων σε διάφορα σημεία του νησιού.

δ) Πεζοδρομήσεις
Ο Δήμος Ρόδου έχει προβεί στην πεζοδρόμηση κεντρικών οδών της πόλης, ενώ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδεκανήσου ως φορέα υλοποίησης, έχουν εκτελέσει έργο κατασκευής ξύλινου πεζοδρόμου, ο οποίος πλέον επεκτείνεται και, κατά την ολοκλήρωσή του, θα αναπτύσσεται περιμετρικά της Μεσαιωνικής πόλης και θα διανύει το παραλιακό μέτωπο έως το εμπορικό λιμένα του νησιού. Στόχος εκτός του περιπάτου αναψυχής, είναι επιπρόσθετα η εύκολη πρόσβαση των πεζών επισκεπτών στην κεντρική πύλη της Μεσαιωνικής πόλης και τα καταλύματά της.
Επίσης, συντάσσεται μελέτη για κατασκευή πεζογέφυρας, γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις συντηρήσεων και διαπλάτυνσης πεζοδρομίων, καθώς και διαβάσεις πεζών.
ε) Περιοχές ήπιας κυκλοφορίας, συστήματα ελέγχου πρόσβασης οχημάτων και διανομής εμπορευμάτων
Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, κατέχει ανυπολόγιστη αξία, ως χαρακτηρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, αναγνωρισμένο παγκοσμίως ως το μοναδικό που κατοικείται. Η δημοτική αρχή είναι επιφορτισμένη με τη διαφύλαξη της βιωσιμότητάς της στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης, γι’ αυτό έχει σχεδιάζει τη μετατροπή της σε «ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ», μέσω της εφαρμογής συστημάτων smart cities.
Απαρχή, αποτελεί η εγκατάσταση από τον Ιούλιο του 2020, έξυπνου συστήματος ελέγχου πρόσβασης των οχημάτων και στις επτά πύλες εισόδου, το οποίο και απαγορεύει την κίνηση οχημάτων εντός του Μνημείου πέραν αυτών των μονίμων κατοίκων, τα οποία και αναγνωρίζει ηλεκτρονικά. Κατά συνέπεια, η Μεσαιωνική πόλη, θεωρείται περιοχή ήπιας και ελεγχόμενης κυκλοφορίας, με στόχο την σταδιακή της μετάβασή αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση.
Επιπρόσθετα, από τον Ιούλιο του 2020, έχουν εφαρμοστεί νέοι κανόνες για τη διανομή εμπορευμάτων εντός της Μεσαιωνικής πόλης και συγκεκριμένα επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων προμηθευτών αποκλειστικά και μόνο από τις 6 έως τις 9 το πρωί και μόνο για οχήματα κάτω των 3,5 τόνων. Παράλληλα, έχουν προσκληθεί οι προμηθευτές και οι εταιρίες delivery να κάνουν χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, συμβατικών ποδηλάτων ή και πατινίων. Ήδη αρκετές εκ των προαναφερόμενων εταιριών, αλλά και μόνιμοι κάτοικοι, εισέρχονται στη Μεσαιωνική πόλη χρησιμοποιώντας τα παραπάνω μέσα. Επιπροσθέτως, από το 2021, το σύνολο των επιχειρήσεων delivery υποχρεούνται να κάνουν αποκλειστική χρήση ηλεκτροκίνητων μέσων ή ποδηλάτων.
Παράλληλα, δρομολογείται η σύνταξη νέου συγκοινωνιακού σχεδίου που θα αποσυμφορήσει την πόλη της Ρόδου και δη, το κέντρο της

στ) Πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς
Ο Δήμος Ρόδου και η Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων υλοποιούν έργο με τίτλο: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑμΕΑ στη ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ», προϋπολογισμού 650.000,00 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει δημιουργία συνδεόμενων διαδρόμων πρόσβασης κατά μήκος του Μνημείου.
Έχουν ολοκληρωθεί παρεμβάσεις στο σύνολο των πυλών της Μεσαιωνικής πόλης, με ράμπες, για την είσοδο παιδικών και αναπηρικών αμαξιδίων και, παράλληλα, σηματοδοτήθηκαν οι αφετηρίες πρόσβασης με τη μέθοδο στένσιλ όπου και χρησιμοποιήθηκαν βιοκλιματικά υλικά.


Ειδικότερα το πρόγραμμα εκδηλώσεων αναπτύσσεται ως εξής:

09.30: Έκθεση/παρουσίαση ηλεκτροκίνητων οχημάτων:
Εκπρόσωποι εταιριών εμπορίας οχημάτων θα παρουσιάζουν τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα τους. Θα ενημερώνουν πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις για τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης και το σχετικό κρατικό πρόγραμμα επιδότησης της αγοράς τους, που πρόσφατα ενεργοποίησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

10.00: Ενημερωτική εκδήλωση/παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής του Αντώνη Β. Καμπουράκη:
Ομιλίες ενημέρωσης των πολιτών για το στρατηγικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής σε ότι αφορά στην ενεργειακή μετάβαση του Δήμου Ρόδου μέσω πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας στις δομές του και πρακτικών κινητικότητας χαμηλών έως μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Ανάπτυξη του σχεδίου δράσης :
• Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης.
• Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Χατζημάρκος.
• Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος.
• Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Προσόδων και Ενεργειακών Επενδύσεων Τηλέμαχος Καμπούρης
Χαιρετισμός:
• Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

11.00: Προώθηση της χρήσης ποδηλάτου:
• Δωρεάν διάθεση σε όλους τους πολίτες των ογδόντα (80) ποδηλάτων του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου, που έχουν εγκατασταθεί σε έξι (6) διακριτά σημεία/βάσεις.
• Παρουσίαση ποδηλάτων που κατασκευάζονται από εταιρίες στην Ρόδο, αλλά και ηλεκτροκίνητων πατινίων.
• Πραγματοποίηση σε προκαθορισμένη διαδρομή ποδηλατάδας με έναρξη τη Θαλασσινή πύλη - Κεντρική πύλη εισόδου στη Μεσαιωνική Πόλη, κίνηση περιμετρικά και εσωτερικά του Μνημείου και επιστροφή στην αφετηρία. Η δράση θα πραγματοποιηθεί παρουσία ξεναγού, εισάγοντας επιπρόσθετα έναν εναλλακτικό τρόπο περιήγησης και ξενάγησης στο Μνημείο.

12.00: Ημερίδα με θέμα την ηλεκτροκίνηση:
Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και στελέχη του Υπουργείου, θα αναλύσουν τα υπάρχοντα αλλά και τα επικείμενα προγράμματα που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση στη βάση των αρχών της αειφορίας.

13.30: Πράσινη μετακίνηση χωρίς αποκλεισμούς:
Ξενάγηση σε ΑμΕΑ με ηλεκτροκίνητα οχήματα τύπου golf εντός των τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης. Η πρωτοβουλία, εντάσσεται στα πλαίσια της στρατηγικής του Δήμου Ρόδου περί μη αποκλεισμού και προώθησης πολιτικών προσβασιμότητας σε όλους του πολίτες και επισκέπτες του τόπου. Επιπρόσθετα, το παρόν μέτρο που αφορά σε δωρεάν μετακίνηση πολιτών, επισκεπτών, ασθενών και ΑμΕΑ, εφαρμόζεται ήδη σε μόνιμη βάση από τον Ιούνιο του 2020 και έχει σχεδιαστεί η επέκτασή του μέσω της προμήθειας ηλεκτροκίνητων οχημάτων και της δημιουργίας δωρεάν αστικής συγκοινωνίας για όλους εντός των τειχών.

Permanent measures Permanent measures

Rhodes implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc) planned
Develop public bicycle hiring and sharing systems
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Installation of charging points for e-bikes planned
Launch of free-floating bike-sharing schemes planned
Pedestrianisation
Create or enlarge pedestrian streets
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Extension or creation of new greenways planned
Public transport services
Improvement and extension of the public transport network (creation of HOV lanes for public transport modes, new stops, new lines, reserved areas etc)
Improvement and extension of the public transport services (express services, increase frequency etc)
Use of ecological vehicles for public transport fleets planned
Development of new technologies to improve public transport
The development of accessible transport services for all
Traffic calming and access control scheme
Speed reduction programmes in zones near schools
Reduction of outside parking zones planned
New traffic regulations: traffic circulation and parking planned
Elaboration of new residential areas planned
Introduction or expansion of Urban Vehicle Access Regulation Scheme
Accessibilities
Create the tactile pavements
Create wheelchair ramps
Enlargement of pavements
Elaboration of sound devices in traffic lights planned
Removal of architectonic barriers planned
Launch of accessibility plans
Create useful tool for people with reduced mobility
New forms of vehicle use and ownership
Use of clean vehicles
Charging points for electric vehicles
Freight distribution
New regulations for freight distribution
Use of clean vehicles
Introducing cargo bikes
Mobility management
Create/establish mobility centers and on-line information services (eg travel planner) planned
Launch of awareness-raising campaigns planned
Elaboration of educational materials planned
Development of travel plans / mobility plans in consultation with local stakeholders planned
Permanent access restriction to city centres planned
Development of systems and equipment for measuring air quality in public places planned
Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas

Car-free day Car-free day

Rhodes carries out a Car-Free Day 2020 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Ο Δήμος Ρόδου, είναι ένας νησιωτικός δήμος, που διανύει τη φετινή ιδιόρρυθμη λόγω covid τουριστική σαιζόν. Παρά ταύτα το σύνολο των επιχειρήσεων και των εμπορικών καταστημάτων παραμένουν ανοικτά επτά (7) ημέρες την εβδομάδα με πλήρες ωράριο. Προκειμένου δε, να αναδειχθεί η σπουδαιότητα των μηνυμάτων της παρούσας εκδήλωσης, επιλέγει να αποκλείσει ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της, όπως είναι η Μεσαιωνική πόλη και η παραθαλάσσια περίμετρός της.
Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και το Τμήμα Τροχαίας Ρόδου, διακόπτουν την κυκλοφορία, τη στάση και τη στάθμευση των οχημάτων περιμετρικά και εντός της Μεσαιωνικής πόλης από τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου 2020 έως και τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου 2020.