Participating towns and cities

Czech RepublicChrudim, Czech Republic

Website:
Population:
22.500 inhabitants
Department:
Healthy Cities Office
Contact:
Šárka Trunečková
Resselovo Nám. 77
537 16 Chrudim
(++420) 469 657 100

Participation 2020

Activities within the week Activities within the week

Chrudim organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2020, taking into account the annual theme.

16 September
Od 16:00 do cca 18:30 hodin na dopravním hřišti v Městském parku je připravena akce „Na kolo jen s přilbou“. Vstupenkou bude cyklistická přilba a kolo. Účastníci splňující tyto podmínky získají slosovatelný žeton. Proběhne slosování o drobné ceny. Pro děti i pro rodiče budou připravena stanoviště partnerů: Besip, Městské policie, PČR, ČČK apod. Akce se bude konat pouze v případě příznivého počasí.

S Klubem českých turistů se můžete vydat na vejšlap Nasavrky – Chrudim, délka trasy 12–15 km. Sraz v 9.30 hod. na autobusovém nádraží, odjezd v 9.45 hod.
17 September
Od 9:00 do11:00 - dopravní akce v MŠ Strojařů „Na červenou stůj“ zaměřena na zásady bezpečného přecházení a pohybu na silnici, používání cyklistické helmy a reflexních materiálů, ale i základy ošetření drobných poranění (ve spolupráci s Městskou policií, Policií ČR, Střední školou zdravotnickou a sociální Chrudim a ČČK).

Vycházkové rozjímání a putování chrudimským parkem s Tiborem Schwarzem. Vycházka přírodou je ideální pro duševní pohodu. Přijďte poznat přírodu babího léta v Chrudimi. Sraz v 9:30 před denními stacionáři a budovou bývalého IVTASu. V případě nepříznivého počasí se uskuteční vyprávění z cest naší přírodou v prostorech Denního stacionáře Pohoda při CSSP Chrudim.
18 September
Pátek se ponese v duchu koloběžkování. Fitkoloběh je jízda na koloběžce spojená s různými druhy cvičení pod vedením zkušeného lektora. Volnočasová outdoor aktivita určena všem generacím bez rozdílu věku a fyzické kondice. Tento den si můžete koloběžek doslova užít. A to zdarma. Je připravena dopolední vyjížďka s instruktorem v čase od 9:00 do 10:00 hodin a od 10:00 do 11:00 hodin (technika, bezpečnost, základy jízdy na koloběžce), možné je připravit hodiny i pro maminky s dětmi i seniory.
V průběhu dne budete mít možnost půjčit si koloběžku. Den předem je nutno provést rezervaci na telefonu 776 759 744 nebo www.fitkolobeh.cz, půjčení max. na 2 hodiny v čase 11:00 -16.00 hod.
Na odpoledne je připravena v čase od 16:00 odpolední zážitková jízda - výjezd na Báru, sraz u Tesca v 16:00 hodin. I na tuto odpolední vyjížďku je třeba předem provést rezervaci na výše uvedených kontaktech.
19 September
S Nordic walking Chrudim se můžete se zúčastnit CYKLOPUTOVÁNÍ CESTOU NECESTOU – sraz v Chrudimi u startu fit okruhu ve 13 hod, ve Slatiňanech z parku před ZŠ ve 13.15 hod. Navštívíme pietní místo evangelický hřbitov Kunčí, zříceninu hradu Žumberk, zastavíme se u Bartolomějské štoly v Lukavici a na závěr je pro účastníky zajištěna prohlídka zámku ve Slatiňanech. Časová náročnost je odhadem 4 – 5 hodin, vzdálenost okruhu z Chrudimi 26 km, ze Slatiňan 20 km. Bližší informace Pavla Šimonová, tel. 739 031 081

S Klubem českých turistů se můžete vydat na procházku okolím Chrudimě o délce 10 km. Sraz v 9.00 hod. před infocentrem, odchod v 9.15 hod.
20 September
Můžete se přidat na desetikilometrový pěší výlet po okolí Chrudimi. Sejdeme se v 10 hod u podchodu u autobusového nádraží v Chrudimi, v Rabštejnské Lhotě si prohlídneme přírodní památku Na Skalách, projdeme Rekreační lesy Podhůra, u rozhledny Bára máme zajištěné občerstvení a na závěr navštívíme zámecký park ve Slatiňanech.
Akce s Nordic walking Chrudim - Prohlídky zámku a parku budou účastníkům hrazeny, na každou z akcí je z organizačních důvodů omezený počet na 24 účastníků. Bližší informace k organizaci najdete na webových stránkách NW CHRUDIM. Na zdravý způsob uvedení se do pohybu se těší Pavla Šimonová, tel. 739 031 081.
21 September
Ti z Vás, kteří se v květnu zapojili do kampaně „Do práce na kole“ se mohou těšit na vyhodnocení akce v roce 2020. Budeme rádi, když se potkáme od 16:00 hodin v Novém Místě u Slatiňan (na cyklostezce Chrudim – Slatiňany). Hodnocení proběhne v kategoriích PRAVIDELNOST TÝMŮ 2020 a VÝKONNOST PRO DOBROU VĚC 2020. Pro účastníky, kteří byli v květnu zaregistrováni a budou mít nákrčník či tričko kampaně bude vedle cen zdarma připraveno i občerstvení. Těšíme se Vás.
22 September
program u MŠ Dr. Malíka „Tady bydlí děti“ zaměřený na prevenci úrazů u dětí v roli chodce, cyklisty, bezpečná cesta do školy, ošetření drobných poranění a poskytování první pomoci apod. (ve spolupráci s Městskou policií, Policií ČR, Střední školou zdravotnickou a sociální Chrudim, ČČK)

Den bez aut 2020 – 22. září - společnost Arriva Východní Čechy, a. s. připravila ve spolupráci s městem Chrudim pro cestující jízdné v rámci MHD zdarma.

Permanent measures Permanent measures

Chrudim implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc) planned
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Public transport services
Improvement and extension of the public transport network (creation of HOV lanes for public transport modes, new stops, new lines, reserved areas etc)
Use of ecological vehicles for public transport fleets
Launch of integrated services for the various public transport modes
Traffic calming and access control scheme
Create park and ride stations
Elaboration of new residential areas planned
Introduction or expansion of Urban Vehicle Access Regulation Scheme
Accessibilities
Create the tactile pavements
Create wheelchair ramps
Lowering of pavements
Enlargement of pavements
Elaboration of sound devices in traffic lights
Launch of accessibility plans planned
New forms of vehicle use and ownership
Use of clean vehicles
Charging points for electric vehicles
Mobility management
Launch of awareness-raising campaigns
Elaboration of educational materials
Provision of incentives and bonuses to employers
Create systems for buses and walking trains
Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas

Car-free day Car-free day

Chrudim carries out a Car-Free Day 2020 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Ulice Dr. J. Malíka před MŠ Dr. J. Malíka