Participants

Contact & Activities

Participating city

Halmstad
97.785 inhabitants

Local contact

Planning office
Pernilla Widstam
Kyrkogatan 5
302 42 Halmstad
++46 727352419

Participation 2020

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
16 September
Digital föreläsning: Elmotor i segelbåt
Johanna Mannung tröttnade på att mecka med segelbåtens gamla motor. Teknikintresserad och orädd för att ta tag i ett nytt projekt så blev beslutet snart att byta ut den gamla fossila motorn till en elmotor. Under föreläsningen kommer Johanna berätta om hur konverteringen gick till, vilka val som togs vad gällde tekniken och varför. Vad för elmotor, kablar och batterier passar egentligen på sjön? Denna sommar har Johannas båt Sputnik, en Ohlson 29, körts med elmotor för första säsongen. Hur har det gått och vad har varit lärdomarna från konverteringen?
Föreläsningen är för dig med båt som funderar på hur det går att köra sin segelbåt med elmotor, hur du kan konvertera en inombordare till eldrift eller för dig som tröttnat på att mecka med din gamla diesel eller bensinmotor.
Datum: 16 september 2020 Tid: kl. 18-19 (incheckning 17.30-18)
Anmäl dig till ylva.jalming@halmstad.se eller 035-13 74 28 senast 15 september
17 September
På egna ben pågår hela veckan. Utmaningen På egna ben är ett initiativ som syftar till att få barn i åk 4–6 att ta sig till skolan genom att cykla, gå eller åka kollektivt – och att skippa de ofta korta bilresorna. Fördelarna är många, bland annat att trafiksituationen utanför skolan blir lugnare och barnen får visa att de klarar av att ta sig till skolan på egen hand. Under fem veckor på hösten pågår den rafflande poängjakten där klasserna samlar poäng varje gång de går, cyklar eller åker kollektivt till skolan samt genom övningar inom trafikområdet.

På egna ben anordnas av Hållbart resande väst, som är Västra Götalandsregionen och Region Hallands projekt- och kompetensplattform för hållbart resande.
www.paegnaben.se
22 September
Digital föreläsning: Myter om elbilen
El(d)själen Tibor Blomhäll, journalist på tidningen Elbilen i Sverige och författare till boken Mitt liv som elbilist föreläser under lunchen om elbilar och avlivar en del myter kring elbilar. Dör verkligen batterierna redan efter några år? Kan elbilar köras på vintern? Tar det evigheter att ladda dem? Kan man åka långt? Tibor går på ett underhållande och informativt sätt igenom flera av elbilsmyterna och visar med hjälp av undersökningar och siffror varför de inte är sanna och hur elbilar egentligen fungerar. Föredraget passar elbilsskeptiker, dig som vill veta mer om elbilar och även dig som redan har en elbil.
Datum: 22 september 2020 Tid: kl. 12-13 (incheckning 11.30-12)
Anmäl dig till ylva.jalming@halmstad.se eller 035-13 74 28 senast 21 september
Participation in related EU initiatives:
  • The Covenant of Mayors (as signatory)