Participating towns and cities

GreeceKozani, Greece

Population:
71.388 inhabitants
Department:
Mayor's Office
Contact:
Elena Anagnostou
Niki's Square 1, Kozani, 50131
(++30) 2461350311
Kozani already registered 10x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014

Participation 2021

Activities within the week Activities within the week

Kozani organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2021, taking into account the annual theme.

16 September
Τίτλος : Οδηγώντας στο μέλλον με σεβασμό στο περιβάλλον και το συνάνθρωπο.
Χώρος : Κεντρική Πλατεία Κοζάνης
Ώρα: 11.00 – 14.00
Στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης, μαθητές από Σχολεία, τηρώντας όλα τα μέτρα θα περάσουν από δύο σταθμούς: Στον πρώτο σταθμό συναντούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ποδήλατα του Δήμου Κοζάνης και μαθαίνουν για τα οφέλη της Ηλεκτροκίνησης. Στον δεύτερο σταθμό, μέσα από ένα βιωματικό σεμινάριο για τα προβλήματα όρασης από τον Σύλλογο Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας, οι μαθητές βιώνουν την εμπειρία ενός ανθρώπου με προβλήματα όρασης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη μετακίνηση του. Οι μαθητές στο τέλος θα κάνουν μία συζήτηση με εκπαιδευτικούς θέτοντας τους προβληματισμούς τους πάνω σε θέματα που γνώρισαν σήμερα αλλά και τις προτάσεις τους στο Δήμαρχο, ώστε να γίνει η πόλη πιο βιώσιμη.
Επίσης, θα γίνει παρουσίαση της δράσης που προγραμματίζεται: «Ηχητικό-Φωνητικό Σύστημα ΕΚ 533 plus 2.0 Προειδοποίησης για Άτομα με προβλήματα Όρασης, Κινητικά προβλήματα & Πεζούς».
Συνεργασία : Σύλλογος Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας
• Πεζοπορία «Στα μονοπάτια του Μπέλλα στον Αϊ Λια» με τον ΕΟΣ Κοζάνης
Η πεζοπορία είναι μια συναρπαστική άσκηση που γυμνάζει το μυαλό και το σώμα. Ο ΕΟΣ Κοζάνης, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει μία ξεχωριστή διαδρομή στα μονοπάτια του Μπέλλα στον Αϊ Λια και μας καλεί να απολαύσουμε την άσκηση και τη φύση σε δύο διαδρομές, μία από τις οποίες θα μπορέσουν να ακολουθήσουν και παιδιά.
Ώρα: 16.30
Σημείο συνάντησης: Η πεζοπορία ξεκινά από το αμαξοστάσιο του Δήμου.
Συνδιοργάνωση: ΕΟΣ Κοζάνης


“ Selfie Contest “
ΜεταΚινήσου!
Πάρε μέρος στο διαγωνισμό και κέρδισε μεγάλα δώρα.
Το θέμα φέτος είναι «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με Βιώσιμη Κινητικότητα. Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς.»

Διαγωνισμός selfie φωτογραφίας με έπαθλα τρία ηλεκτρικά σκούτερ.
Όροι και προϋποθέσεις selfie contest μέσω των social media
Για να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
1. Φωτογραφηθείτε μπροστά από το banner της Ευρωπαΐκής Εβδομάδας Κινητικότητας που βρίσκεται έξω από το Δημαρχείο με το ποδήλατό σας ή με αθλητική ενδυμασία ή κρατώντας στο χέρι σας το εισιτήριο του λεωφορείου με το οποίο μετακινηθήκατε το οποίο να δείχνετε προς την κάμερά σας. Επίσης , μπορείτε να ανεβάσετε φωτογραφία σχετική με το φετινό θέμα «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με Βιώσιμη Κινητικότητα. Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς.» από περιοχή του Δήμου.

2. Κάντε “like” στη σελίδα «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας Δήμου Κοζάνης» στο facebook ή “follow” στο Instagram @kozanimobilityweek ή και τα δύο.
3. Δημοσιεύστε τη φωτογραφία που βγάλατε είτε στο facebook είτε στο Instagram με τα hashtag #mobilityweek #kozanimobilityweek #kozanimobilityweek2021. Μπορείτε να ανεβάζετε τις φωτογραφίες σας από την Τετάρτη 16/9/2021 μέχρι και την Κυριακή 26/9/2021.
4. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 28/9 στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας Δήμου Κοζάνης στις 11.00 το πρωί.

Για περισσότερες διευκρινήσεις απευθυνθείτε στο : emw.dimoskozanis@gmail.com
17 September
Τίτλος : Περίπατος με την τρίτη ηλικία, μαθαίνοντας για την υγεία σε μία συνάντηση με την Τοπική Ιστορία
Χώρος: Δημαρχείο, Μουσείο, Ιστορικό – Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης
Ώρα :10.30
Σε ένα μικρό περίπατο με το ΚΑΠΗ Δήμου Κοζάνης, ξεκινάμε από το κέντρο της πόλης, διασχίζουμε τον κεντρικό πεζόδρομο και κάνουμε μία επίσκεψη στο Ιστορικό – Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης. Μία διαδρομή στην Ιστορία της Κοζάνης.
18 September
Τίτλος: Το μέλλον είναι ηλεκτρικό
Μία γνωριμία με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ποδήλατα στο κέντρο της πόλης.
Χώρος: Κεντρική Πλατεία Κοζάνης
Ώρα : 11.00 – 22.00
Συνδιοργάνωση: ΕΒΕ Κοζάνης
Η ηλεκτροκίνηση συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Ο Δήμος Κοζάνης είναι από τους πρώτους Δήμους που προχώρησε σε πρωτοβουλίες για την ηλεκτροκίνηση, ενώ διαθέτει ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς και αυτόνομο σταθμό φόρτισης στο Αμαξοστάσιό του. Στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης, σε συνεργασία με το ΕΒΕ Κοζάνης, έμποροι που θα διαθέσουν ηλεκτρικά ποδήλατα για το κοινό. Ο κόσμος τηρώντας τα μέτρα θα μπορέσει σε οριοθετημένο χώρο να κάνει μία βόλτα με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο. Στο χώρο επίσης θα υπάρχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του Δήμου, ώστε το κοινό να γνωρίσει τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης.
Επίσης, κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μέλη της διαδικτυακής ομάδας του facebook «Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα» θα κάνουν μία πορεία μηδενικών ρύπων και μηδενικού θορύβου στους κεντρικούς δρόμους της Κοζάνης.
«Ποδηλατική διαδρομή» με τον ΕΟΣ Κοζάνης
Ώρα 16:00
Συνάντηση στον ποδηλατόδρομο της ΖΕΠ. Η διαδρομή θα συνεχιστεί προς Άργιλο, Βατερό, Μεταμόρφωση και επιστροφή από την ίδια διαδρομή.
Σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, όλοι οι συμμετέχοντες να έρθουν με κράνη.
Ο ΕΟΣ Κοζάνης ετοίμασε μία όμορφη ποδηλατική διαδρομή στη φύση που ο καθένας μπορεί να απολαύσει τηρώντας όλα τα μέτρα. Η διαδρομή ξεκινάει από τον ποδηλατόδρομο της ΖΕΠ και περνάει μέσα από μικρές και μεγάλες Κοινότητες του Δήμου μας.
19 September
Τίτλος : Είμαστε σε κίνηση. Όταν οι γυναίκες στηρίζουν η μία την άλλη, ο δρόμος προς την αλλαγή
Χώρος: Δημαρχείο Κοζάνης, ΚΔΒΚ
Ώρα : 11.00 π.μ
Ένας περίπατος γυναικών. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Κοζάνης, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Κοζάνης και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κοζάνης του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, θα ξεκινήσει ένας περίπατος από το Δημαρχείο μέχρι την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη όπου θα γίνει μία συζήτηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει μία γυναίκα κατά τις μετακινήσεις της και άλλα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες σήμερα.
20 September
Τίτλος : Ο δρόμος της αλλαγής.
Πρεμιέρα στο youtube του Δήμου Κοζάνης
Ώρα : 12 μ.μ
Ένα βίντεο με τον περίπατο των γυναικών, τη συζήτηση τους για κινδύνους που συναντούν κατά την μετακίνηση τους στην Ελλάδα το 2021 και άλλα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες σήμερα.
21 September
Τίτλος - Περίπατος στη φύση, δώρο στην εαυτό μας! – Nature Walk
Πρεμιέρα στο YouTube του Δήμου Κοζάνης
Ώρα 12μ.μ
Με την πανδημία μπορεί να απομακρυνθήκαμε από τις καθημερινές μας συνήθειες αλλά η ανάγκη να βγούμε, να περπατήσουμε, να αθληθούμε έγινε πιο έντονη. Έτσι γνωρίσαμε περισσότερο τον τόπο μας, περπατήσαμε στη φύση, αναπνεύσαμε καθαρό αέρα και κατανοήσαμε τη σημασία να προστατέψουμε το περιβάλλον, να προστατέψουμε τη γη, το σπίτι όλων μας.
22 September
Τελετή λήξης Τίτλος – Η Κοζάνη στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα
Χώρος: ΚΔΒΚ
Η τελετή λήξης λόγω covid θα είναι μια κλειστή εκδήλωση στην οποία ο Δήμαρχος θα μιλήσει για την Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Στόχο για το Δήμο Κοζάνης «100 Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030».
Επιπλέον, θα απονεμηθούν αναμνηστικά σε όσους συνεργάστηκαν για την ΕΕΚ 2020, στην οποία ο Δήμος Κοζάνης κατέκτησε τη 2η θέση πανελλαδικά.
• «Πεζοπορία στα μονοπάτια του Αη Λια» με τον ΣΕΟ Κοζάνης
18:30 Η πεζοπορία ξεκινά από τη Βιβλιοθήκη.
Ο ΣΕΟ Κοζάνης ετοίμασε μία ξεχωριστή πεζοπορία στα μονοπάτια του Αη Λια και καλεί όλους τους φίλους που αγαπούν την πεζοπορία να ακολουθήσουν.
• ΚΕΘΕΑ Δ. Μακεδονίας – Είμαστε σε Κίνηση με διαδραστική παρέμβαση από το ΚΕΘΕΑ Δ. Μακεδονίας.
Ώρα : 7μ.μ
Το ΚΕΘΕΑ Δυτικής Μακεδονίας με Κινητή Μονάδα ξεκινά μία πορεία ενημέρωσης από την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη μέχρι την Κεντρική Πλατεία Κοζάνης. Την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία Κοζάνης μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι με τη συμμετοχή του κοινού, θα στείλουμε μαζί το μήνυμα για πρόληψη από τις εξαρτήσεις. Μια εκδήλωση για την πρόληψη, την κινητοποίηση για θεραπεία, την άμβλυνση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Το Σύνολο Κρουστών του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης «Συνωμοσία κρουστών» στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κλείνει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας Δήμου Κοζάνης για το 2021.
Παράλληλα, γιορτάζουμε την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, κλείνοντας συμβολικά την Οδό Μακεδονομάχων και τις κάθετες σε αυτήν οδοί Συντεχνιών, Καρακάση και Παγούνη (το τμήμα της οδού μεταξύ Μακεδονομάχων και Μ. Αλεξάνδρου) από τις 16:00 έως τις 21:00 βράδυ ώστε να διέρχονται μόνο πεζοί και ποδηλάτες.

Permanent measures Permanent measures

Kozani implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc) planned
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc) planned
Pedestrianisation
Extension or creation of new greenways
Accessibilities
Create wheelchair ramps planned
Enlargement of pavements planned
Elaboration of sound devices in traffic lights planned
Mobility management
Launch of awareness-raising campaigns

Car-free day Car-free day

Kozani carries out a Car-Free Day 2021 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Οδός Μακεδονομάχων και οι κάθετες σε αυτήν οδοί Συντεχνιών, Καρακάση και Παγούνη (το τμήμα της οδού μεταξύ Μακεδονομάχων και Μ. Αλεξάνδρου) από τις 16:00 έως τις 21:00 βράδυ ώστε να διέρχονται μόνο πεζοί και ποδηλάτες.