Participating towns and cities

SlovakiaDunajská Streda, Slovakia

Website:
Population:
22.768 inhabitants
Department:
Mestský úrad v Dunajskej Strede
Contact:
Mgr. Edita Tilajčíková
Hlavná 50/16, 929 01Dunajská Streda
(++421) 918607324
Dunajská Streda already registered 5x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2023 2022 2021 2020 2018

Participation 2022

Activities within the week Activities within the week

Dunajská Streda organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2022, taking into account the annual theme.

16 September
Propagácia kampane ETM 2022 prostredníctvom komunikačných kanálov mesta (webové stránky, sociálne siete, lokálne médiá a informačné tabule na území mesta)

Permanent measures Permanent measures

Dunajská Streda implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Develop public bicycle hiring and sharing systems planned
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Extension or creation of new greenways planned
Public transport services
Use of ecological vehicles for public transport fleets planned
Traffic calming and access control scheme
Speed reduction programmes in zones near schools
Reduction of outside parking zones
Elaboration of new residential areas planned
Mobility management
Launch of awareness-raising campaigns
Further info
Cieľom vedenia mesta Dunajská Streda je v budúcnosti zabezpečiť mestskú hromadnú dopravu prostredníctvom nízkopodlažných autobusov s elektrickým pohonom. V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie v súvislosti s projektom na nákup 2 nízkopodlažných autobusov, ktoré budú o niekoľko týždňov premávať v Dunajskej Strede. Samospráva sa aj týmto spôsobom snaží zamedziť vzniku dopravných zápch v ranných a popoludňajších hodinách a zároveň tak prispieť k zlepšeniu kvality životného prostredia.



Mesto Dunajská Streda naďalej podporuje elektromobilitu na území mesta. Aj v tejto súvislosti prijatím všeobecne záväzného nariadenia mesto stanovilo pre nabíjacie stanice pre elektromobily nulovú sadzbu dane z nehnuteľností. Od 1. marca 2021 samospráva zaviedla bezplatné parkovanie na území mesta pre automobily so zeleným evidenčným číslom. Mestská polícia Dunajská Streda pri svojej činnosti používa dva elektromobily, a mestská spoločnosť Gastro DS, s.r.o., ktorá zabezpečuje verejné stravovanie pre žiakov základných škôl na území mesta, používa na rozvoz hotových jedál dodávkové vozidlo na elektrický pohon.


V meste sa nepretržite pokračuje vo výstavbe cyklociest.
Na Ul. Gyulu Szabóa v súčasnosti prebieha vyznačenie cyklochodníka o dĺžke 514,69 m. Vybudovanie cyklochodníka na Povodskej ceste s plánovanou dĺžkou 1252,28m (862,28m + 390m) je vo fáze vybavovania stavebného povolenia. V súvislosti s cyklochodníkom na Czibókovej ulici a dvomi novými cykloprístreškami (jeden pri Thermalparku a jeden pri stanici ŽSR), ktorý bude mať v zmysle projektu dĺžku 608,81 m, prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa stavby.
Cyklochodník o dĺžke 672,985 m je vybudovaný popri prepojovacej komunikácii od Galantskej cesty po Malodvornícku cestu. Na Veľkoblahovskej ceste popri cintoríne pri okružnej križovatke vedie popri chodníku cyklochodník s dĺžkou 132,62m.
Na Malodvorníckej ceste bol v roku 2022 vybudovaný prechod pre cyklistov.
Je vypracovaná projektová dokumentácia k územnému rozhodnutiu prepojenia Dunajskej Stredy s Povodou cyklochodníkom ako aj na prepojenie Dunajskej Stredy s Veľkými Dvorníkmi. V súčasnosti sa rieši majetkové vysporiadanie pozemkov potrebné k vydaniu územného rozhodnutia a stavebného povolenia.

Car-free day Car-free day

Dunajská Streda carries out a Car-Free Day 2022 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Deň bez áut u nás uskutočníme dňa 16. 09. 2022 na Hlavnej ulici na úseku od Mestského úradu po Mestské kultúrne stredisko Benedeka Csaplára. Veľká časť podujatia sa zameriava na deti- hlavne MŠ a ZŠ. Počas dňa bez áut sa pre nich realizuje množstvo aktivít, ktoré súvisia s dopravu, jej alternatívnymi formami, ale aj so životným prostredím, zberom odpadu, či bezpečnou premávkou.

Máme tiež výstavy elektických vozidiel pre všetky vekové kategórie a záujemcovia dostanú osožné informácie

Za pomoci strednej zdravotníckej školy a miestnej organizácie červeného kríža si malí aj veľkí môžu vyskúšať prvú pomoc a naučiť sa mnohým praktickým veciam.