Participating towns and cities

CroatiaLabin, Croatia

Website:
Population:
10.424 inhabitants
Department:
Upravni odjel za društvene djelatnosti
Contact:
Federika Mohorović Čekada
Titov trg 11
52220 Labin
(++385) 52852078

Participation 2023

Activities within the week Activities within the week

Labin organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2023, taking into account the annual theme.

All week
Udruga Labin Zdravi grad u suradnji sa Gradom Labinom i lancem sportskih trgovina Sport Vision povodom Europskog tjedna mobilnosti organizira rekreativno natjecanje u mobilnosti od 16. do 22. rujna 2023. putem aplikacije Strava. Strava je aplikacija koja omogućuje mjerenje i pohranjivanje tjelesnih aktivnosti kao i njihovo dijeljenje s drugima. Natjecanje je otvoreno za građane s područja Grada Labina bez obzira na dobnu skupinu.
Glavni cilj je poticanje održivih oblika prijevoza, poput hodanja, biciklizma, rolanja te smanjenje upotrebe osobnih vozila koja koriste fosilna goriva. Natjecanje traje od 16. rujna od 7,00 sati do 22. rujna do 17,00 sati.
Tijekom cijelog tjedna održavat će se razne aktivnosti u suradnji sa vrtićima, školama, udrugama i tvrtkama.
16 September
Prva aktivnost u sklopu Europskog tjedna mobilnosti je predstavljanje labinskih sportskih klubova i udruga, koje će se održati u subotu 16. rujna od 10 sati na igralištu Osnovne škole Matije Vlačića. Zainteresirana djeca i roditelji moći će vidjeti kako se treniraju rukomet, nogomet, atletika, košarka, judo i drugi organizirani i u Labinu popularni sportovi, te dobiti informacije i kontakte od predstavnika klubova i Sportske zajednice Grada Labina.
17 September
Turistička zajednica Grada Labina u suradnji s Gradom Labinom u nedjelju 17. rujna, organizira rekreativno pješačenje. Laganom i nezahtjevnom rutom prilagođenom gotovo svim dobnim skupinama pješačit će se šumskom stazom u dužini od oko 7 kilometara. Za sve sudionike osigurana je voda za piće, te su organizirane i besplatne autobusne linije za povratak.
18 September
"Hodajući autobus do škole (PEDIBUS)" odnosno pratnja prometnih redara i djelatnika gradske uprave, za učenike Osnovne škole Matije Vlačića koji pješače do škole, organizira se u ponedjeljak, 18. rujna sa dvije lokacije u gradu. Policijska postaja Labin za 7. razrede osnovnih škola održat će predavanje „Sigurnost u prometu – vožnja biciklima i (e) romobilima“. U dječjem vrtiću održat će se vježbe s fizioterapeutom na otvorenom prostoru.
19 September
"Hodajući autobus do škole (PEDIBUS)" odnosno pratnja prometnih redara i djelatnika gradske uprave, za učenike Osnovne škole "Ivo Lola Ribar" Labin koji pješače do škole, organizira se u utorak, 19. rujna. Toga dana učenici nižih razreda osnovnih škola pješačit će do lokacija na otvorenom prostoru na kojoj će se održavati likovne radionice pod vodstvom profesorice likovnog odgoja. Za utorak 19. rujna, planirana je i predvečernja aktivnost za građane „Trčaonica“ i „Hodaonica“. Radi se o programu rekreativnog trčanja i brzog hodanja za odrasle osobe amatere kako bismo ih potakli na sportsku aktivnost, ali i one u boljoj spremi. Trčaonice i hodaonice bi se održavale u trajanju od 60 min pod nadzorom trenera iz Seven Gym-a.
20 September
Učenici nižih razreda osnovnih škola pješačit će do lokacija na otvorenom prostoru na kojoj će se održavati likovne radionice pod vodstvom profesorice likovnog odgoja. U dječjem vrtiću održat će se vježbe s fizioterapeutom na otvorenom prostoru.
21 September
Udruga Labin Zdravi grad u suradnji s Gradom Labinom i judo klubom Ippon organizirat će demonstracijski trening samoobrane na igralištu Osnovne škole Matije Vlačića. Grad Labin u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetomi Policijskom postajom Labin organizirat će obilazak parkirnih mjesta namijenjenih parkiranju osoba s invaliditetom i kontrolu ispravnosti znaka pristupačnosti. Toga će dana besplatno i promotivno prometovati Labinom električni mini-shuttle gradske tvrtke Labin 2000 u cilju promocije ekološki i energetski prihvatljivije mobilnosti.
22 September
Središnji dan obilježavanja Europskog tjedan mobilnosti je petak, 22. rujna, poznat i kao "Dan bez automobila". Tom prigodom, za sav se promet zatvara dio inače prometne gradske ulice ili trga, a ove će godine to biti Trg labinskih rudara. Na od automobila oslobođenom trgu, biti će predstavljeno više ekoloških, energetskih i drugih projekata i inicijativa za građane Labina, kao i novi načini ekološki i energetski prihvatljivije mobilnosti, kroz promocija voznog parka električnih vozila Grada Labina i gradskih tvrtki, nabavljenih kroz proteklih nekoliko godina uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te obični i električni bicikli u suradnji s Bike Centrom Rabac. Među vozilima svakako se ističe električni mini-shuttle gradske tvrtke Labin 2000 koja će uz to kroz tjedan besplatno i promotivno prometovati ulicama Podlabina. Isti dan, predškolci i prvašiči labinskog vrtića i osnovnih škola na otvorenom će pogledati besplatnu kazališnu predstavu, a do lokacija odigravanja predstave odlazit će pješice, u organiziranoj šetnji s odgojiteljicama i učiteljicama. Toga dana učenici nižih razreda osnovnih škola pješačit će do lokacija na otvorenom prostoru na kojoj će se održavati likovne radionice pod vodstvom profesorice likovnog odgoja.

Permanent measures Permanent measures

Labin implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Develop public bicycle hiring and sharing systems planned
Installation of charging points for e-bikes planned
Pedestrianisation
Create or enlarge pedestrian streets
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Extension or creation of new greenways planned
Public transport services
Use of ecological vehicles for public transport fleets
Traffic calming and access control scheme
Speed reduction programmes in zones near schools
New traffic regulations: traffic circulation and parking
Elaboration of new residential areas
Accessibilities
Create wheelchair ramps planned
Removal of architectonic barriers
New forms of vehicle use and ownership
Use of clean vehicles
Charging points for electric vehicles
Mobility management
Adoption of school travel plans
Launch of awareness-raising campaigns
Development of travel plans / mobility plans in consultation with local stakeholders planned
Development of systems and equipment for measuring air quality in public places planned

Car-free day Car-free day

Labin carries out a Car-Free Day 2023 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
Središnji dan obilježavanja Europskog tjedan mobilnosti je petak, 22. rujna, poznat i kao "Dan bez automobila". Tom prigodom, za sav se promet zatvara dio inače prometne gradske ulice ili trga, a ove će godine to biti Trg labinskih rudara ispred Osnovne škole "Ivo Lola Ribar".