Participants

Contact & Activities

Participating city

Västerviks kommun
37.000 inhabitants

Local contact

samhällsbyggnadsenheten
Christian Svensson
Fabriksgatan 21
++46 490254034

Participation 2019

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
16 September
Första veckan av fem i skolinsatsen På egna ben.

På egna ben är en utmaning för elever i årskurs 4–6 som handlar om att ta sig till skolan genom att cykla, gå eller åka kollektivt och skippa de ofta korta bilresorna. Utmaningen är uppbyggd som en spännande poängjakt där klassen engageras i att tävla om fina priser. Under de veckor som På egna ben pågår samlar eleverna samtidigt på sig mängder av värdefull kunskap genom övningar om miljö, hälsa och trafiksäkerhet.

Hälften av alla Sveriges grundskolerektorer anser att trafiksäkerheten utanför skolan är ett problem. Var femte rektor har varit med om att det inträffat en trafikincident eller olycka under sin tid på skolan. Och aktuell forskning visar tydligt att barn blir mer självständiga och presterar bättre när de tar sig till skolan själva.

Fördelarna är att barnen får öva sig i att ta sig till skolan på egen hand, att trafiksituationen utanför skolan blir lugnare och att det ges många tillfällen att diskutera det hållbara resandet. Dessutom brukar eleverna tycka att det är riktigt roligt att vara med!