Participants

Contact & Activities

Participating city

Csongrád ()
17.000 inhabitants

Local contact

Csongrád Városi Önkormányzat
Cseri Gábor
6640 Csongrád, Kossuth tér 7.
+36202063317

Participation 2019

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
16 September
Torony-séta: A Körös-torokban található Rév-kilátóba és a Nagyboldogasszony Katolikus Templom tornyába séta. Mindkét hely csodálatos kilátást nyújt a városra és annak természeti környezetére.
17 September
Óvodások a KRESZ parkban (9.30-12.00 Ifjúság tér) Az Ifjúsági téren kialakított KRESZ parkban a rendőrség koordinálásával a kicsik megismerkednek a gyalogos és kerékpáros közlekedés alapszabályaival.
18 September
Ingyenes kerékpárjavítás (8.00-11.00 Piac - Piroska János tér) Csongrád városában, minden héten több napon piac működik a Piroska János téren. A piacra sok eladó és a vevők nagy része kerékpárral érkezik. A Bársony István Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium gépész tanulói a tanárok irányítása mellett megjavítják a kisebb hibákat, felszerelik a hiányzó fényvisszaverő „szemeket”. A piacra érkező lakosok mellett a közeli iskola több tanulója is leellenőriztetheti a kerékpárját.
19 September
Séta a város "tüdejéhez". Az óvodások „Élőlánca” a Posta parkban. A Hunyadi téren található parkot az óvodások lánca fogja körülvenni, melynek célja a kisgyermekek környezetszeretetének erősítése. Az óvodások minden óvodából gyalog mennek a város központjában található parkhoz.
20 September
Tour de Öregszőlők program (indulás: 15.00 elkerülő út haranglábtól) Csongrád külterületén található a szőlők területe. A szőlők között elvezető út egyben védtöltést szerepét is betölti. Ezen az úton könnyen el lehet jutni a Mars Magyarország Kft üzeméhez. A dolgozók közül sokan kerékpárral járnak munkába. A helyi triatlon egyesület tagjai kerékpáros edzésével kapcsolódott a programhoz. A sportolók kikerékpároznak a Mars Magyarország Kft-hez és ott több dolgozó csatlakozott a csapathoz, aki ezután visszatértek Csongrádra. A program egyben figyelemfelhívást is magába foglalt. A kísérő autón felhívtuk a közlekedésben résztvevők figyelmét, hogy a kerékpárosokat 1; 1,5 m-re kerüljék ki az utakon.
Esti közlekedés Csongrád útjain. Közlekedésbiztonsági megmozdulás a Fő utcán. Gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályainak elmélyítése a Csongrádi Rendőrkapitányság bevonásával. Közlekedési tesztek kitöltése, gyakorlati útmutató a gyalogos és kerékpáros közlekedéshez.
21 September
Kocogj, sétálj, hozd magaddal a nagymamát! Családi megmozdulás Csongrád város központjában és a gáton.
22 September
"Földön, vízen tekeregj" Jótékonysági séta a Csongrádi Gyógyfürdő és uszoda utcájában. Vízi vetélkedő a gyógyfürdőben. A Dob utca lezárásra kerül.
Kerékpár túra a Dob utcából a Mámai-rétben található túraútvonalon, a Mámai kilátóhoz. Torony-séta utolsó állomása, a természeti értékek megtekintése. A végén közös sütögetés.
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.
Zone opened to residents on Car-Free Day:
"Földön, vízen tekeregj" Jótékonysági séta a Csongrádi Gyógyfürdő és uszoda utcájában. A Dob utca lezárásra kerül.
Kerékpár túra a Dob utcából a Mámai-rétben található túraútvonalon, a Mámai kilátóhoz. Torony-séta utolsó állomása, a természeti értékek megtekintése. A végén közös sütögetés.
Implementing one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.
Permanent measures implemented this year:
New or improved bicycle facilities
  • Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
  • Develop public bicycle hiring and sharing systems
  • Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
  • Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
  • Extension or creation of new greenways
Traffic calming and access control scheme
  • Speed reduction programmes in zones near schools
Accessibilities
  • Lowering of pavements
New forms of vehicle use and ownership
  • Charging points for electric vehicles