Participants

Contact & Activities

Participating city

Kulcs
3.231 inhabitants

Local contact

Kulcs Községi Önkormányzat
Balázs FEJES
Kossuth L. u. 83.
2458 Kulcs
Hungary
++36 706390133

Participation 2019

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
16 September
A tavalyi évi, AMN/EMH 2018 rendezvénysorozat sikerét továbbvíve Kulcs Községi Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal meghirdeti a munkavállalói részére - az Európai Mobilitási Hét 2019. részeként - az autómentes hetet, mely keretében a munkába járást a munkavállalók elsősorban közösségi-, illetve kerékpáros, elektromos segédmotor kerékpáros közlekedéssel valósítják meg, jó példával elöl járva a településen. Az adott kezdeményezést az Önkormányzat saját Facebook oldalán jelenteti meg az intézkedés célrendszerét népszerűsítve, felhívva a a helyi lakosság és civilek figyelmét az akcióhoz való csatlakozásra, a környezetbarát közlekedésre és annak járulékos, a fenntartható fejlődést szolgáló hatására.
17 September
A Polgármesteri Hivatal aulájában, ill. a Faluház mögötti közösségi téren egy elektromos autó, –kerékpár, -motorkerékpár, -roller, sagway eszközöket bemutató kiállítást szervez, mely a cselekvés hetében a Hivatal nyitva tartása idejében bárki számára megtekinthető. A kiállítás megjelenteti a legújabb trendeket, fejlesztéseket és felhívja a figyelmet a környezettudatos egyéni közlekedési eszközökre és használatukra. A kiállítási teremben és az Önkormányzat fenntartásában lévő intézményeiben egyúttal kihelyezésre kerültek releváns tájékoztató, tudatosságnövelő, szemléletformáló írásos kiadványok, szóróanyagok is.
18 September
A kulcsi Százholdas Pagony Óvoda és Bölcsődében az Önkormányzat a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság ill. a Kulcs Biztonságáért Polgárőr Egyesület közreműködésével szemléletformáló, ismeretterjesztő, tudás-élmény alapú előadás szervez, melyben a közúti, ill. gyalogos közlekedésből származó környezeti problémákról, a közlekedésről és biztonságtechnikáról és környezettudatosságról adnak számot az intézményben ellátott gyermekek számára.
19 September
A Kulcsi Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában az Önkormányzat a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság ill. a Kulcs Biztonságáért Polgárőr Egyesület közreműködésével szemléletformáló, ismeretterjesztő, tudás-élmény alapú előadás szervez, melyben a közúti, ill. gyalogos közlekedésből származó környezeti problémákról, a közlekedésről és biztonságtechnikáról és környezettudatosságról adnak számot a diákoknak.
20 September
Az adott napon az Önkormányzat egy figyelemfelkeltő, zöldutas, környezetbarát közlekedési eszközt népszerűsítő kerékpár- és gyalogtúrát szervez. A kezdeményezéshez a Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola is csatlakozik az elsősorban felsős diákjai részére kínált fakultatív programja keretében. A túra az Önkormányzat épülete elől indul délután és ide érkezik vissza a nap végén. A túrán résztvevők az Európai mobilitási hetet népszerűsítő közlekedésbiztonsági csomaggal kerültnek jutalmazásra.
21 September
Az Önkormányzat az Autómentes Napot - az ajánlástól eltérően - szintén erre a napra meghirdetett Családi és sportnappal összhangban tartja meg a Sporttelepen, mely délelőttől egész késő délutánig tart.
A Kulcs Községi Önkormányzat együttműködő partnerével - a Kulcs Biztonságáért Polgárőr Egyesülettel összehangoltan valósítja meg az adott autómentes, közlekedésbiztonságot is szolgáló szabadtéri rendezvényét. Ennek keretében egy kerékpáros KRESZ és ügyességi pálya kerül kialakításra és azokon különféle versenyek lebonyolításra, ahol a díjazottakat serlegekkel díjazzák. A nagyközönség számára továbbá alkalom nyílik a Polgármesteri Hivatalban az előző napokban kiállított elektromos járművek kipróbálására is segédszemélyzet biztosításával. A Közlekedésrendészeti Osztály munkatársai biztosítják a gyermek/felnőtt/családi KRESZ vetélkedő anyagát, illetve az ügyességi kerékpár pálya kiépítését. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya kitelepüléssel biztosítja a már eddig is sikeresen működtetett BIKESAFE akciót, és a járművekkel kapcsolatos bűnmegelőzési tanácsokkal látják el a rendezvényre látogatókat. A Perkátai Polgárőrség Közhasznú Egyesület és a Kulcs Biztonságáért Polgárőr Egyesület lovas polgárőrei segítségével bemutatásra került - a külterületek védelme érdekében létrehozott - lovas polgárőrök tevékenysége, a lovaglás, és a lótartás alapjai, kedvező hatásai, továbbá lehetőség nyílik lovagoltatásra és egy kis lóterápiára is.
A rendezvénynap végén a helyszínen regisztráló, majd az Önkormányzat által elkészített, közlekedési, környezeti fenntarthatósági ismereteket tartalmazó kérdőívet kitöltő, és a kerékpáros gyakorlati pályát együttesen teljesítők között tárgynyeremények kerülnek kisorsolásra.
A belső közúthálózatot érintő intézkedést (fejlesztést, útlezárást, stb.) a településen folyó szennyvízcsatorna építési, kivitelezési munkálatai végett az Önkormányzatidén a cselekvési héten nem hajt végre.
22 September
Az Önkormányzat hivatalosan is lezárja a heti tematikus rendezvénysorozatát, és közzéteszi az általa készített, a heti akciósorozatot szemléltető fotódokumentációt hivatalos online platformjain.
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.
Zone opened to residents on Car-Free Day:
A tervezett intézkedés a Cselekvések hete programban megjelöltek szerint Szeptember 21. napján kerül megrendezésre.
Implementing one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.
Permanent measures implemented this year:
New or improved bicycle facilities
 • Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
 • Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
 • Create or enlarge pedestrian streets
 • Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
 • Extension or creation of new greenways
Traffic calming and access control scheme
 • Speed reduction programmes in zones near schools
 • Create park and ride stations
 • New traffic regulations: traffic circulation and parking
Accessibilities
 • Create wheelchair ramps
 • Lowering of pavements
 • Enlargement of pavements
 • Launch of accessibility plans
 • Create useful tool for people with reduced mobility
New forms of vehicle use and ownership
 • Use of clean vehicles
 • Charging points for electric vehicles
Mobility management
 • Launch of awareness-raising campaigns
 • Development of systems and equipment for measuring air quality in public places