Participants

Contact & Activities

Participating city

Sárosd ()
3.360 inhabitants

Local contact

Municipality of Sárosd
Gergely Dunkl
Fő út 2.
2433 Sárosd
++36 25511210

Participation 2019

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
16 September
A Mobilitási Hét megnyitója délutáni órákban. Családbarát kerékpáros akadályverseny szervezése, mely a településen több helyen valósul meg. Ezáltal a gyalogosok és kerékpárosok fogják birtokba venni a település utcáit és egy jó hangulatú ügyesség feladatsoron keresztül mutatjuk be, adjuk át a lakosság részére az elkészített kerékpáros szemléletformálási programot.
17 September
Az általános iskolás diákok és az óvodások részére kerékpáros szemléletformáló előadásokat szervezünk. Megismertetjük őket a kerékpározás fontosabb szabályaival, melyben a helyi körzeti megbízott és közlekedésbiztonsági szakember tart előadást. Melyeket játékos ügyességi feladatokkal szemléltetünk is a gyerekeknek. Meghirdetjük a "Az Én Sárosdom Gyalogos Szemmel" című rajz- és fotó pályázatot. Illetve a "Kerékpárral vagy Gyalogosan Sárosdon" Című amatőr kisfilm készítése pályázatot.
18 September
Gyalog szerda! Ezen a napon a gyalogos közlekedésre fogunk kitérni. A lakosságot egy település körüli gyalogtúrára invitáljuk és a település fontosabb csomópontjai környékén végzünk virágosítást, rendbe tesszük a közlekedési táblák környékét. Egyfajta társadalmi munkára invitáljuk a lakosságot.
19 September
Innovár! Közlekedési eszközök fejlődéséről tartunk előadássorozatokat a a gyermekek és a felnőtt lakosság részére. A szabadtéri programon közelebb hozzuk a lakosság számára az elektromos autók használati lehetőségeit. Elektromos autógyártás bemutatása jövőbeni fejlődések bemutatása és azok fontosságának kiemelése. Cél a környezettudatos közlekedési módok terjesztése.
20 September
Gyalogosan az iskolába és óvodába! Összeszervezzük az utcaközösségeket és arra kérjük őket, hogy ezen a napon szülők gyermekek közösen csapatokban induljanak iskolába és óvodába. Mindezzel szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét a gyalogos közlekedés egészségre való jótékony hatására. Faültetési programot hirdetünk délutánra a gyalogos járdák mentén, hogy a jövő generációja már árnyékos járdán tudjon sétálni a településen.
21 September
A település még mindig nagy hagyománya van a lovassportnak. Ezen a napon szeretnénk visszaidézni a régi korok közlekedési módját a lovaglást és a lovaskocsizást. Egész napos lovas programot szervezünk, melyen számos régi közlekedési módot mutatunk be a lakosságnak, mint pl: fogatok, lovaskocsik, hintók, lovaglásra lesz lehetőség. Az este folyamán megrendezésre kerül egy Piknik, melynek keretében a családok egy főzőverseny keretében mérik meg tudásukat, miközben környezettudatosságra nevelő kulturális programok lesznek a színpadon helyi önkéntes színjátszók közreműködésével. Lesz hulladékból készült ruhabemutató és sok izgalmas program.
22 September
Az Autómentes Napon szeretnénk átadni a településközpontba kiépülő kerékpárutat és ezáltal egész napos programokat szervezünk a környezettudatos közlekedést népszerűsítést körülölelve. Reggeli futóversennyel kezdjük a programot a Sport utcában és a futóverseny célállomása a megújult településközpont lesz, ahol a kerékpár utat átadjuk majd délután. Színpadi kulturális programokat tervezünk. KRESZ vetélkedőket, családi sorversenyeket. Bemutatjuk a héten történt eseményeket. Összegezzük az aktivitások eredményét és kihirdetjük a rajz, fotó és kisfilm pályázat nyerteseit. Díjazzuk a legaktívabb résztvevőket . Az este folyamán pedig elemlámpás flashmobot tervezünk.
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.
Zone opened to residents on Car-Free Day:
Településünkön nagyszabású beruházás zajlik. A településközpontba megépítésre kerül egy kerékpár út szakasz, mely a település lakosai számára biztosítja a balesetmentes közlekedést. Az Autómentes nap keretén belül a beruházást érintő útszakaszokat át szeretnénk adni a kerékpárosok és a gyalogosok részére. Lezárásra kerül a Bem utca és Katolikus Templom és a Központi ABC közötti parkoló és útszakasz, valamit a Polgármesteri Hivatal előtt útszakasz a a 6228.számú útból. Továbbá gyermek sport programokat szervezünk a településen a Sport utcában, mely szintén lezárásra kerül.
Implementing one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.
Permanent measures implemented this year:
New or improved bicycle facilities
 • Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
 • Develop public bicycle hiring and sharing systems
 • Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
 • Installation of charging points for e-bikes
 • Launch of free-floating bike-sharing schemes
Pedestrianisation
 • Create or enlarge pedestrian streets
 • Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
 • Extension or creation of new greenways
Public transport services
 • Improvement and extension of the public transport network (creation of HOV lanes for public transport modes, new stops, new lines, reserved areas etc)
 • Use of ecological vehicles for public transport fleets
 • Development of new technologies to improve public transport
 • Launch of integrated services for the various public transport modes
 • The development of accessible transport services for all
Traffic calming and access control scheme
 • Speed reduction programmes in zones near schools
Accessibilities
 • Create wheelchair ramps
 • Enlargement of pavements
New forms of vehicle use and ownership
 • Charging points for electric vehicles
Mobility management
 • Launch of awareness-raising campaigns
 • Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas
Participation in related EU initiatives:
 • European Week of Sport