Participants

Contact & Activities

Participating city

Szarvas ()
15.887 inhabitants

Local contact

Osztályszerkezeten kívüli
Viktor Krivik
Szabadság út 36.
5540 Szarvas
++36 20/2762250

Participation 2019

The participant is committed to:

Organising a week of activities, taking into account the focal theme.
16 September
A 2019. évi Európai Mobilitási Hét Megnyitása 09.00: Babák Mihály Polgármester, Gombár Györgyné Önkormányzati képviselő vezetésével.
A Mobilitási Hét első napján 16-án (hétfő) Sétálj velünk! Önkéntesen a Körös part tisztaságáért! címmel hívjuk hulladékgyűjtésre a város lakóit. A 2018-as hulladékgyűjtési akciónk végeztével az a kérés fogalmazódott meg a résztvevőkben, hogy jövőre a horgászhelyeket, és a szabad stégek környezetét helyezzük előtérbe. Ezt a kérést figyelembe véve az idei akciónkat a körösök mentére szervezzük. Találkozó a Szarvasi Arborétum parkolójában 09.15-órakor. Védőkesztyűt, szemeteszsákot biztosítunk, a hulladék elszállításáról gondoskodunk. A főbb célpontok a Körös-parti horgászhelyek Tisztítsuk meg együtt környezetünket! Tisztítsuk meg a Körös partját! A nap /örökös/ házigazdája Gombár Györgyné és a Szarvasi Nacse.
17 September
Szeptember 17-én (kedd) Sport Nyílt Nap a Kajak- Kenu Vízisport és Szabadidő Club kajaktelepén, az Erzsébet Ligetben. A Szarvasi Club világhírű növendékei és edzői segítségével betekintést nyerhetnek a látogatók egy sikeres klub életébe.
18 September
Szeptember 18-án (szerda) sétálj-ugrálj-mozogj” címmel edzéssel, sportbemutatóval és ügyességi versennyel várja az érdeklődőket a Szarvasi Fit-Life Team Sportegyesület a Fő-téren.
19 September
19-én (csütörtök) „Bringás vért az életért” címmel a Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezetével véradást tartunk. Helyszín: Szarvasi Járási Hivatal nagyterem. Megjelenés kizárólag kerékpárral vagy gyalog!
A véradók között kerékpárt és ajándékcsomagokat sorsolunk. Sorsolás 20-án pénteken, a "Bringás Reggeli" alatt.
A nap házigazdája: a Magyar Vöröskereszt Szarvasi Területi Szervezete
20 September
20-án (Péntek) „Bringás Reggeli” Helyszín: Fő tér, kezdés: ~06.30. Aki autó helyett kerékpárral vagy sétálva indul a munkahelyére, azt reggelivel és meleg teával várjuk a Fő téren. A helyszínen „reggeli ébresztő” kívánságműsor Dankó Ervinnel (Rádió Szarvas) és élő kapcsolással Závoda Ferenc, térségi tanácsnok, a Békés Megyei Önkormányzat képviselője, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület elnöke. Az rendezvény ideje alatt kerül sor a csütörtöki véradó donorok nyereményeinek kisorsolására!!!
A nap házigazdája: Závoda Ferenc Megyei képviselő, térségi tanácsnok
21 September
Szeptember 21. (Szombat) KRESZ Nap Ezüstszőlőben!
Közlekedésbiztonsági napot szervezünk Szarvas Ezüstszőlők városrészre, az IKSZT Közösségi ház területén felállított mobil KRESZ pályához. A rendezvényen 0-100 éves korig bárki részt vehet! Közlekedési tanácsokkal, ügyességi versennyel, és Kresz tesztekkel várja az érdeklődőket a Szarvasi Rendőrkapitányság! Kezdés: 09.30 A rendezvényt megnyitja a nap házigazdája Závoda Ferenc. 10.00 órától a Rendőrkapitányság közreműködésével kötetlen beszélgetésre hívjuk az idősebb korosztályt a Közösségi Házba, ahol a "közlekedés - közbiztonság kérdései a tanyavilágban", témáin, tanácsain kívül a közlekedésben való "helyes" részvételről és a baleset megelőzésről kaphatnak hasznos tanácsokat az érdeklődők. A vendégeket délben egy ebéddel várja az Ikszt csapata.
A nap házigazdája: Dankó Béla Országgyűlési képviselő
22 September
Szeptember 22. (vasárnap) Európai Autómentes Nap - Körös- Körül a Körös Körül (Félmaraton) Futófesztivál. Az Autómentes Napra Szarvas első országos futógáláját, futófesztiválját szerveztük. A rendezvény helyszíne a Fő-tér, útvonala: Fő tér - Bethlen Gábor -Markotvitz Mátyás - Budai Nagy Antal - Pántlika - Petőfi utca, majd a fahídon át az Erzsébet liget- A Ruzicskay Alkotóház (mint az egyik frissítő pont) érintésével a Halászcsárda melletti alagút - Arborétum sétány - Mezőtúri út - Szarvasi Arborétum (frissítő és fordulópont), majd az útvonalon vissza a Fő térre.
A frissítőpontoknál élőzenével (szarvasi zenekarok közreműködésével), a Fő téren Dankó Ervin és a Rádió Szarvas élő kívánságműsorral, a gasztrosátorban a Szarvasi Gazdák Egyesülete lapcsánkával (Szlovák ételkülönlegesség) várja a futókat és az idelátogatókat. A rendezvényt élőben közvetíti a Rádió Szarvas.
Az Autómentes Nap rendezvényét megnyitja Dankó Béla országgyűlési képviselő, a megjelenteket köszönti Babák Mihály polgármester, és Rohonyné Urbancsok Zsuzsanna futónagykövet.
Carrying out a Car-Free Day event by closing one or more streets to traffic, and opening it to pedestrians, cyclists and public transport. This should preferably happen on 22 September to mark your town or city as part of World Car-Free Day.
Zone opened to residents on Car-Free Day:
2019. szeptember 22. napján (szombaton) 06.00 órától 18.00 óráig az alábbi közterületek kerülnek lezárásra: Az Autómentes Napon lezárjuk a Fő teret, a Bethlen Gábor utca és az Árpád utca között, a Markotvitz Mátyás, és a Budai Nagy Antal utcát reggel 6 és délután 18 óra között, valamint a Pántlika és a Petőfi utca egy rövid szakaszát a futóverseny ideje alatt. Ezzel az akcióval próbáljuk felhívni az emberek figyelmét a gépkocsin kívüli közlekedési eszközök, a lehetséges kerülőutak, kerékpárutak, gyalogjárdák használatára. A korlátozás ideje alatt a gépjárművek (a közösségi közlekedést biztosító buszjáratok kivételével) párhuzamos terelő utakon haladhatnak.
Implementing one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.
Permanent measures implemented this year:
New or improved bicycle facilities
 • Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
 • Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
 • Other: 44-es főút melleti körösök völgye kerékpárút külterületi szakaszán kerékpáros pihenő felújítása
Pedestrianisation
 • Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
 • Other: Városi járdaszakaszok felújítása, akadálymentesítése, gyalogos átkelőhelyek kijelölése (2 db) Új gyalogosátkelő létesítése a Széchenyi-Szabadság és a Lehe-Szabadság út kereszteződéseiben.
Accessibilities
 • Create the tactile pavements
 • Lowering of pavements
 • Enlargement of pavements
 • Removal of architectonic barriers
 • Other: hangos közlekedési lámpák felújítása
New forms of vehicle use and ownership
 • Charging points for electric vehicles
Mobility management
 • Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas