Participating towns and cities

Croatia Čakovec (Cakovec) , Croatia

Website:
Population:
29.000 inhabitants
Department:
Department for social activities, protocol and international aff
Contact:
Slobodan Veinović
Kralja Tomislava 15
40000 Čakovec
(++385) 40314920
Čakovec (Cakovec) already registered 7x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2017 2016 2015 2013 2012 2011 2002

Participation 2011

Activities within the week Activities within the week

Čakovec (Cakovec) organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2011, taking into account the annual theme.

All week
U srijedu, 14. rujna 2011., u maloj vijećnici Međimurske županije, održana je novinarska konferencija povodom Europskog tjedna kretanja koji će se u Međimurju obilježiti 20. i 21. rujna raznim aktivnostima.

Ova manifestacija posvećena održivom kretanju održati će se po deseti put u razdoblju od 16. do 22. rujna širom Europe. Ove godine, središnja tema manifestacije koju u Međimurju organiziraju Grad Čakovec u suradnji sa Međimurskom županijom, Policijskom upravom međimurskom, glasi „Alternativna mobilnost“.

Europski tjedan kretanja i njihove aktivnosti predstavili su Matija Posavec, zamjenik župana Međimurske županije, Slobodan Veinović, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca, Alenka Hošnjak iz Policijske uprave međimurske i Darko Radanović iz Odsjeka za europske integracije Međimurske županije.

Upoznali smo predstavnike medija s činjenicama da u Međimurju postoji 54.000 motornih vozila te upozorio na ogromnu količinu goriva koja ta vozila troše te energije koju oslobađaju. Upravo zbog toga, pozvao je sve građane da se uključe u aktivnosti Europskog tjedna kretanja te koriste druge načine kretanja kao što su pješačenje ili biciklizam. Time poboljšavaju svoje i fizičko i mentalno zdravlje, a ujedno poboljšavaju kvalitetu življenja u našoj županiji.

Program započinje 20. rujna natjecanjem "Sigurno i vješto u prometu“ za djecu I. razreda osnovnih škola u vožnji biciklom, rolama i romobilima na Poligonu za pješake i vozače bicikla u Čakovcu.

Središnji događaj započeti će u srijedu 21. rujna 2011. s početkom u 10.00 sati na Trgu Republike u Čakovcu, gdje će se održati većina događaja poput likovne radionice za djecu pod nazivom "Ja i promet oko mene ili vježbe udruge „Sport za sve“ prilagođene svim uzrastima s početkom u 11.00 sati. Građani će moći izmjeriti krvni tlak, šećer i indeks tjelesne mase uz savjetovanje o tjelesnoj aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo, evidentirati svoje bicikle, isprobati simulator vožnje i gradsko električno vozilo te mnoge druge aktivnosti.

Paralelno s tim, za sva vozila na motorni pogon u vremenu od 9.00-12.00 sati biti će zatvorena ulica Tome Masaryka s ciljem smanjenja onečišćenja zraka, zagađenja bukom i zagušenja te da se osigura više prostora za život, a ne za vožnju. Na dijelu zatvorene ulice Tome Masaryka, predškolska djeca i učenici osnovnih škola V. i VI. razreda natjecati će se u vožnji biciklom, rolama i romobilima.

Također smo izvijestili nazočne o programu obilježavanja, te se zahvalili svim sponzorima koji su se uključili u obilježavanje europskog tjedna kretnja i time pridonijeli ostvarenju ove manifestacije. Ujedno smo istaknuli zadovoljstvo zbog aktivne uloge volontera u svim aktivnostima te najavili akciju „Hrvatska volontira!“ koja se također provodi 21. rujna s ciljem promicanja volonterstva.

U sklopu obilježavanja Europske godine volonterstva, najavljen je i natječaj za izradu idejnog rješenja za županijsku nagradu „Najvolonteri“ koja će se dodijeliti u prosincu ove godine.