Participating towns and cities

CroatiaPula, Croatia

Population:
52.411 inhabitants
Department:
Environmental protection section
Contact:
Loris Mošnja
Forum 2, 52100 Pula
(++385) 52371 877

Participation 2012

Activities within the week Activities within the week

Pula organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2012, taking into account the annual theme.

All week
07 - 20.9. Nagradni foto-natječaj «Pokreni me u pravom smjeru»
naziv je nagradnog fotonatječaja namijenjen svim građanima, amaterskim ljubiteljima fotografije. Tema natječaja je fotografiranje pokreta, korištenje raznih vrsta gradskog prijevoza, igru na otvorenom i sl., a sve kroz razne motive grada potkrjepljujući smisao ovogodišnje teme Europskog tjedna kretanja. Održati će se izložba odabranih fotografija uz svečanu dodjela nagrada.

07.9. TV Nova - tematska emisija «Europski tjedan kretanja»
U tematskoj emisiji Tv Nove, s početkom u 20 sati, sudionici i partneri ovogodišnjeg Tjedna kretanja u gradu Puli, detaljnije će izložiti aktivnosti kojim će obilježiti manifestaciju.

16.9. Službeno otvaranje Europskog tjedna kretanja u park-šumi Šijana
održati će se u gradskoj park-šumi Šijana kojemu će prisustvovati građani i udruge na obilježavanje manifestacije u vidu kretanja (trčanje, hodanje, vježbanje) i korištenja alternativnih prijevoznih sredstava (bicikliranje).
• Udruge „KRUPP“, „50+“, „Liga protiv raka Pula“, „Hrvatska liga protiv reumatizma ogranak za Istarsku županiju“ i zainteresirani građani sudjelovat će u rekreativnom pješačenju točno određenom rutom,
• biciklističke udruge će voziti 30km dugu kružnu rutu od park-šume Šijana – nova biciklistička staza 312 - park-šume Šijana,
• rekreativna utrka djece i odraslih – udruga „RSD Uljanik“ u suradnji s atletskim klubovima „Istra“ i „Medulin“, organiziraju rekreativno trčanje kroz park-šumu Šijana. Dužina staze za odrasle je oko 5 km, dok će djeca trčati rutu od cca 450m. Događanje je otvorenog tipa, te se pozivaju svi građane na učestvovanje. Za utrku su osigurane i medalje u kategoriji odraslih i kategoriji djece.
• „Dijabetička udruga IŽ“ besplatno će mjeriti tlak i glukozu u krvi
• pokazne vježbe na trim stazi
• svim sudionicima biti će osigurana okrjepa.

16.9. označavanje nove biciklističke rute 312
Postavljanje tabela i znakova na novo napravljenoj biciklističkoj stazi 312 (staza je realizirana u okviru EU projekta DIVA).

16-22.9. Edukativni posjeti park-šumi Šijana – sve osnovne škole u Puli
U suradnji s JU «Natura Histrica» tijekom Europskog tjedna kretanja planirani su posjeti park-šumi Šijana, za organizirane skupine djece školske dobi. Edukativna predavanja biti će pod stručnim vodstvom djelatnika na temu orijentacije u prirodi i snalaženja u prostoru, a kroz izviđačke vještine i igru.

16-22.9. Pulapromet - akcija poticanja korištenja javnog gradskog
Svakoga dana tijekom trajanja manifestacije javni gradski prijevoznik «Pulapromet» besplatno će redovnim linijama prevoziti organizirane skupine predškolske i školske djece do Šijanske šume, gdje će djelatnici JU „Natura Histrica“ vršiti edukaciju.

16-22. Izlaganje električnih bicikala – Brainspot d.o.o., Trg Portarata (centar)
Tijekom cijelog tjedna, izlaganjem, prezentacijom i besplatnim probnim vožnjama na električnim biciklima, pruža se prilika da bicikl usvojimo kao svakodnevno prijevozno sredstvo.
16-22.9. Izrada i podjela bezkontaktnih autobusnih kartica Pulaprometa
U svrhu poticanja korištenja javnog gradskog prijevoza, tijekom čitavog tjedana, putem medija građanima će biti podijeljene bezkontaktne autobusne kartice javnog gradskog prijevoznika „Pulapromet“, u vrijednosti od 50 i 100 kuna, nakon čega građanima ostaje kartica koja se nadopunjuje slobodnim iznosima.

18.9. HAK (Hrvatski auto klub- Auto klub Pula Rovinj)– „Sigurno i vješto u prometu“ - učenje djece ponašanja u prometu
U centru grada će se obilježiti dio prostora za edukaciju gdje će vrtićka/školska djeca učiti kako se ponašati u prometu, a svako će dijete dobiti ruksak sa slikovnicom.

18.9. Predstava na temu prometa i djece namijenjena svim osnovnim školama Pule
U planu je održavanje predstave temu ponašanja djece u prometu namijenjena učenicima četvrtih razreda svih pulskih osnovnih škola.

18.9. Organizirani posjet NP Brijuni za građane
U suradnji s Nacionalnim parkom „Brijuni“ organiziran je besplatni posjet NP „Brijuni“ za građane koji se prijave putem medija u tematske emisije Europskog tjedna kretanja, a uključuje prijevoz brodom, pedaliranje jednim dijelom otoka Veli Brijun i šetnja poučno – biciklističkom stazom Zelenikovac. Posjet je predviđen za 50 osoba.


17.9. Izrada i podijela društvene igre „memory“ s prometnim znakovima, u suradnji s Hrvatskim auto klubom Rovinj – Pula (HAK)
Svim privatnim i gradskim vrtićima (svakoj grupi) biti će podijeljena društvena igra „memory“ koja sadrži set prometnih znakova a koji se odnose na pješake, djecu te osnovne znakove u prometu.

20.9. Izlaganje raznih modela vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću - Društvo distrofičara Istre – Trg Portarata (centar)
Izlaganje raznih modela vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću u suradnji s Društvom distrofičara Istre – svi zainteresirani moći će saznati više o kvaliteti i tehničkim karakteristikama, mogućnostima koja pomoćna vozila pružaju kao pomagalo u gradskoj vožnji.

20-21.9. organizirana predavanja – tijekom tjedna:
• Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet
- predavanje za stručnjake (20.9.)
- predavanje za roditelje i skrbnike (20.9.)
• Fengshui radionica na temu usmjeravanja kretanja energije (21.9.)
• Planinarsko društvo „Glas Istre – Pula“ predavanje o dobrobiti kretanja u prirodi (20.9.)

20-22.9. Promotivni sajam cvijeća – GIARDINI (centar)
U organizaciji pulskog proizvođača cvijeća „Flora Istra“, predstavljaju se hrvatski proizvođači biljnog materijala s vlastitom proizvodnjom, uz bogatu ponudu cvijeća i ukrasnog bilja za jesensku sadnju. Namjera je ove promotivne prodaje bilja, poticanje stjecanja navike uređenja balkona i okućnica, a samim time i poticanje boravka na svježem zraku i više kretanja, te ukupnom doprinosa boljem zdravlju svih građana Pule.

21.9. Sadnja stabala - Obnova zelenog fonda grada Pule
Radi poboljšanja kvalitete zraka, smanjenja buke i općenito ugodnijeg življenja na području grada, tijekom trajanja Tjedna kretanja, započet će se sa «Obnovom zelenog fonda« Grada Pule, odnosno uređenjem gradskih zelenih površina.

22.09. obilježavanje Dana Bez automobila – Trg Portarata / Flanatička / Narodni trg (centar)
• Dijabetička udruga IŽ besplatno će mjeriti tlak i glukozu u krvi
• Izlaganje i besplatni najam klasičnih i električnih bicikala (tvrtke „UTE“ i „Brainspot“).
• prezentacija solarnih panela namijenjenih proizvodnji električne energije u domaćinstvima
• sajam cvijeća
• MUP – prometna policija će izložiti svoja vozila, odgovarati će na upite građana vezano uz temu promet u našem gradu i podijeliti će edukativne materijale
• HAK (Hrvatski auto klub- Auto klub Pula Rovinj)
 Eko vožnja -organizirane besplatne demonstrativne vožnje građana s automobilom kako bi se građani naučili racionalnoj i ekonomičnoj vožnji automobila
 djeca – podjela edukativnih i promotivnih materijala
• organizirano takmičenje parova (odrasli i dijete) u letu papirnatim avionima (namijenjena poticanju obiteljskih vrijednosti i druženju u centru grada na otvorenom prostoru)
• u prijepodnevnim satima animator će zabavljati građane, obavještavati ih o manifestaciji i pozivati na učestvovanje, a najmlađe će mađioničar zabaviti svojim nastupom
• djeci će biti podijeljeni baloni s logom manifestacije
• izložba fotografija na temu kretanja i podjela nagrada.

Trajna mjera u prostoru: prilagođeni prijelazi na pješačkim prijelazima, postavljanje nosača za bicikle, rampi za invalidne osobe i izbočina za smirivanje prometa
- tijekom ove godine izvedeni su radovi na prilagodbi 80 arhitektonskih barijera na pješačkim prijelazima osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (Zagrebačka ulica, Tršćanska ulica, 43. istarske divizije, Negrijeva, Ulica Sisplac i dr.)
- Izgrađena je rampa za savladavanje arhitektonskih barijera (rampe za invalidne osobe) za ulazak u OB Pula u Negrijevoj ulici
- postavljene su dvije umjetne izbočine za smirivanje prometa od granitnih kocki na raskrižju Nobileove i Ulice Rimske centurijacije (kod OŠ Kaštanjer)
- Postavljanje nosača za bicikle u centru grada.

Promocija i medijska popraćenost Europskog tjedna kretanja u gradu Puli
Izrađeni su brojni promotivni materijali Europskog tjedna kretanja:
- plakati koji će se polijepiti po gradu,
- veliki transparenti za obilježavanje Tjedna kretanja i Dana bez automobila
- svaki učesnik će dobiti svoj plakat s aktivnošću koju je realizirao tijekom manifestacije s logom Europskog tjedna kretanja i grada Pule
- dopisi, flajeri i letci koji će biti proslijeđeni građanima putem mjesnih odbora , školama, vrtićima
- službeni tematski mailovi koji će se dostaviti svim institucijama i medijima
Tijekom svih dana manifestacije brojni mediji će pratiti aktivnosti po gradu.

Permanent measures Permanent measures

Pula implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Develop public bicycle hiring and sharing systems
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Extension or creation of new greenways
prometne prilagodbe za osobe s invaliditetom
Public transport services
Use of ecological vehicles for public transport fleets
Development of new technologies to improve public transport
Traffic calming and access control scheme
umjetne izbočine za smirivanje prometa
Accessibilities
Create wheelchair ramps
Lowering of pavements
Removal of architectonic barriers
Create useful tool for people with reduced mobility
New forms of vehicle use and ownership
Responsible car-use (eco-driving etc)
Use of clean vehicles
Mobility management
Launch of awareness-raising campaigns
Elaboration of educational materials
Development of travel plans / mobility plans in consultation with local stakeholders