Participating towns and cities

BulgariaSofia (София), Bulgaria

Website:
Population:
1.300.000 inhabitants
Department:
Sofia Municipality, Transport Directorate
Contact:
Ivan Nikolov
33, Moskovska Str.
Sofia 1000 Sofia (София)
(++359) 29041018

Participation 2014

Activities within the week Activities within the week

Sofia (София) organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2014, taking into account the annual theme.

All week
1. Изложба за историята на обществения транспорт в метрото – метростанции: „Джеймс Баучер“, „Европейски Съюз“, „Васил Левски“ и НДК.

2. Ще се движи информационен ретро-трамвай, в който ще може да се получи информация за градския транспорт, проектите, по които се работи, както и да се послуша музика, изпълнена от ученици от 144 СОУ. Движението на ретро-трамвая по време на кампанията ще се извърши по следните маршрути:
кв. Иван Вазов – бул. Хр. Ботев – Централна гара – Надежда 5
пл. Журналист – бул. Гр. Игнатиев - бул. Хр. Ботев – надлез Надежда
Съдебна палата – бул.Ал. Стамболийски – ж.к. Люлин – 5
пл. Журналист – бул. Гр. Игнатиев – бул. Ал. Стамболийски – Западен парк
Централна гара/ул. Струга – бул. Хр. Ботев – бул. България – ж.к. Борово
пл. Журналист – бул. Гр. Игнатиев – пл. Македония – кв. Княжево
ж.к. Лозенец – бул. Хр. Ботев – метростанция Хан Кубрат

3. На площад „Княз Александър Първи“ ще бъде разположена мобилна станция на ИА "Околна среда", която ще извърши денонощни измервания на основните замърсители на въздуха – фини прахови частици, серен диоксид, озон, въглероден оксид и метеорологични параметри. Данните от измерванията ще бъдат публикувани на електронните страници на Агенцията и на Столичната община. Целта е да се каква промяна в качеството на въздуха има, когато има нормално движение и когато се ограничи автомобилния трафик в дадена градска зона. Насърчаването на алтернативни форми на придвижване и екологичен публичен транспорт са едни от основните мерки, които могат чувствително да подобрят качеството на въздуха в българските градове.

4. Инициатива PARK(ing) Day, част от събитията, посветени на "Европейската седмица на мобилността", чието мото тази година е "Нашите улици, нашият избор". Промяната на местата за паркиране в артистични пространства ще се случи за четвърти пореден път, като тази година близо 30 места за паркиране ще сменят функцията си. Коордатинатор на инициативата е фондация "Credo Bonum", като паркингът пред офиса й на ул. "Георги Бенковски" ще бъде превърнат в информационен център. Пред Софийската градска художествена галерия ще има роял, на който всеки ще може да посвири или да се снима, а през целия ден ще се дават безплатни уроци.Инсталация от син "слон" с червен балон ще могат да видят минаващите по ул. "Цар Иван Шишман". Проектът ще е съсед с друго паркомясто - парк/инг/ локацията на списание "Програмата".Издателство „Ентусиаст“ ще се включи в инициативата с дизайн, вдъхновен от 50-годишнината на „Чарли и шоколадовата фабрика“, неостаряващата книга на Роалд Дал. Издателството е подготвило специални инсталации, работилница, в която децата ще могат да оцветяват илюстрации на Куентин Блейк, изложба на детски рисунки, ще организират четене на книги, а освен това посетителите ще имат възможността да се запознаят с издадената за пръв път на български език история „Огромният крокодил“.
В PARK/ing/ Day за първа година се включва и мобилна културно-информационна спирка, и то разположена в атрактивен ретро двуетажен автобус, който ще бъде паркиран на ул. "Георги Бенковски". На втория етаж на автобуса-спирка ще бъде разположена открита висяща градина с неповторима гледка към градинката зад Руската църква, ще звучи джаз музика на живо и ще се раздава безплатна лимонада.
В инициативата ще се включи и Столичната община, като на ул. "Московска" 33 ще се появи зелен/о/ парк/инг/ място. Инициативата е подкрепена от Асоциация за развитие на София, Столичната община и "Център за градска мобилност" ЕАД.

5. Сдружение "Велоразходка" ще организират велоразходки, част от събитията в "Европейската седмицата на мобилността", в София. На 18 септември велоразходката "Из нощна София" ще тръгне от езерото "Ариана" в 20.30 ч., а на 20 септември - "Неделята на колела" ще започне от 10.30 ч. от същото място.

6. "Европейски ден без автомобили" - на 22.09.2014 г. от 9.00 до 17.00 ч. ще бъде забранено влизането на превозни средства в зоната, ограничена от бул. „Княз Александър Дондуков”, ул. „11-ти август”, ул. „Врабча”, бул. „Васил Левски”, ул. „Аксаков”, ул. „6-ти септември”, ул. „Ген. Гурко”, ул. „Леге”, ул. „Позитано”, бул. „Витоша”, бул. „Княз Александър Дондуков” с изключение на граничните улици и булеварди.

7. На пл. "Княз Александър Първи" ще бъде разположен информационен щанд, в който всеки ще може да получи информация и материали за обществения транспорт в гр. София и проектите, по които се работи. Ще бъде демонстриран и еко автобус от последната доставка на автобуси, закупени по проект „Изпълнение на мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на автобуси” финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“

8. "Ателие на открито" - художникът Иван Яхнаджиев ще предложи помощта си за рисунките на децата, които желаят да се включат в проявата под наслов „Шарени улици, нашият избор“.

9. Състезание за деца, организирано от сдружение "365", което е инициатор на ежедневния "Free Sofia Tour, под наслов „Тичай и опознай София“.

10. Акустично изпълнение на живо на Рок-банда CRUSH.

Permanent measures Permanent measures

Sofia (София) implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Pedestrianisation
Create or enlarge pedestrian streets
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Public transport services
Improvement and extension of the public transport network (creation of HOV lanes for public transport modes, new stops, new lines, reserved areas etc)
Improvement and extension of the public transport services (express services, increase frequency etc)
Use of ecological vehicles for public transport fleets
Development of new technologies to improve public transport
Launch of integrated services for the various public transport modes
The development of accessible transport services for all
Traffic calming and access control scheme
Create park and ride stations
Accessibilities
Create the tactile pavements
Create wheelchair ramps
Lowering of pavements
Enlargement of pavements
Elaboration of sound devices in traffic lights
Removal of architectonic barriers
Launch of accessibility plans
Create useful tool for people with reduced mobility
New forms of vehicle use and ownership
Use of clean vehicles
Mobility management
Create/establish mobility centers and on-line information services (eg travel planner)
Launch of awareness-raising campaigns
Elaboration of educational materials
Development of travel plans / mobility plans in consultation with local stakeholders
Provision of incentives and bonuses to employers
Launch of seamless transport modes to facilitate access to business areas or other social areas
Development of systems and equipment for measuring air quality in public places
Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas

Car-free day Car-free day

Sofia (София) carries out a Car-Free Day 2014 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
"Европейският ден без автомобили"(22.09.2014 г.) от 9.00 до 17.00 ч. ще бъде забранено влизането на превозни средства в зоната, ограничена от бул. „Княз Александър Дондуков”, ул. „11-ти август”, ул. „Врабча”, бул. „Васил Левски”, ул. „Аксаков”, ул. „6-ти септември”, ул. „Ген. Гурко”, ул. „Леге”, ул. „Позитано”, бул. „Витоша”, бул. „Княз Александър Дондуков” с изключение на граничните улици и булеварди.