Participating towns and cities

CroatiaPula, Croatia

Population:
52.411 inhabitants
Department:
Environmental protection section
Contact:
Loris Mošnja
Forum 2, 52100 Pula
(++385) 52371 877

Participation 2016

Activities within the week Activities within the week

Pula organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2016, taking into account the annual theme.

All week
pješačenje i vježbanje u prirodi; sadnja stabala; edukativni posjeti školske djece park šumama javnim gradskim prijevozom; biciklijada - obilazak gradskih tvrđava; obilježavanje Dana ozonskog sloja - posjet mjernoj postaji za mjerenje kakvoće zraka uz predavanje; radionica za djecu na temu energetske učinkovitosti; mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi i indeksa tjelesne mase; sajam cvijeća; promotivne vožnje panoramskim autobusom; izlaganje vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću; predavanje o dobrobiti tjelesne aktivnosti na krvožilni sustav; edukativna prezentacija o sigurnosti pri vožnji biciklom u prometu i polaganje ispita za vožnju biciklom; vožnja na tandem biciklama za slabovidne i slijepe osobe; izlet u prirodu; Life Sec adapt - predstavljanje projekta o prilagodbama klimatskim promjenama.

Permanent measures Permanent measures

Pula implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
postavljanje stalaka za bicikle
Pedestrianisation
Create or enlarge pedestrian streets
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Extension or creation of new greenways
izgradnja uzdignute plohe za smirivanje prometa
Accessibilities
Create wheelchair ramps
Lowering of pavements
Enlargement of pavements
Removal of architectonic barriers
izgradnja rampe za invalide na novom kupalištu - omogućen pristup moru osobama smanjene pokretljivosti
Mobility management
Launch of awareness-raising campaigns
Development of systems and equipment for measuring air quality in public places
Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas
Further info
Povodom Međunarodnog Dana zaštite ozonskog omotača 16.-og rujna na web stranicu Grada Pule biti će postavljena powerpoint prezentacija o projektu LIFE SEC Adapt a, sve u sklopu „Mobility Week 2016“. Projekt Life Sec Adapt kao cilj ima osposobljavanje jedinica lokalne samouprave za prilagodbu na klimatske promjene kroz cijeli niz aktivnosti koje će se realizirati u projektu, a željeni rezultati su stvaranje dokumenata - Akcijskih planova i Strategija vezanih za prilagodbu na klimatske promjene.

MOVESMART Renewable Mobility Services in Smart Cities
EU Projekt Movesmart koji implementira Grad Pula, odnosi se na održivu mobilnost u urbanom prometu te traži adekvatne i održive načine prometovanja. Ovim projektom se na području grada Pule teži ka poboljšanju održive mobilnosti, inovaciji i unaprijeđenju ponude javnih prijevoznih sredstava koji će biti održivi i tehnološki napredni, a samim time zasigurno će se povećati i turistički interes.
Aktivnosti se provode kroz 8 radnih paketa, sudjeluje 11 partnera iz Španjolske, Grčke, Njemačke, Engleske i Hrvatske. Potrebno je naglasiti da je Pula jedini grad iz Hrvatske odnosno administrativno tijelo dok su ostali partneri sveučilišta ili agencije za istraživanje i inovacije, a koji su sukladno napravljenoj analizi potreba grada Pule izradili za sada radnu verziju aplikacije za pametne telefone koja će uz primjenu inovacijskih rješenja koristiti razvoju održivog prometa u našem gradu.
Kroz projekt je lansiran sustav „Bičikleta“ , kupljeni su bicikli iz projekta u opticaju, a građani ih besplatno koriste, kao i samu aplikaciju, koju partneri u ovom projektu konstantno nadograđuju zahvaljujući suradnji naših građana i podataka koje šalju.
Bicikli su smješteni na dva punkta: Giardini 2 i Gradska tržnica Pula

Car-free day Car-free day

Pula carries out a Car-Free Day 2016 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
zatvaranje Ulice Lungomare od 06:30 do 15:30h u zoni od sportskih terena do kupališta Mornar uz organiziranu vožnju tandem biciklama za slabovidne i slijepe osobe u suradnji s Udrugom slijepih Istarske županije