Participating towns and cities

Republic of North Macedonia Skopje (City of Skopje) , Republic of North Macedonia

Population:
506.926 inhabitants
Department:
Department of environment protection
Contact:
Nikola Jovanovski
bul.Ilinden 82
1000 Skopje
(++389) 70-335-219
Skopje (City of Skopje) already registered 12x for EUROPEANMOBILITYWEEK in: 2021 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2011 2006 2005 2002

Participation 2018

Activities within the week Activities within the week

Skopje (City of Skopje) organises activities during EUROPEANMOBILITYWEEK 2018, taking into account the annual theme.

16 September
16.09.2018 Недела
11:00 – 14:00
ВЕЛО ПИКНИК И ВЕЛОЕКСПО
Локација:Средно Водно
• Велосипедска и планинска тура на Водно.
• Промоција на велосипедските продавници, сервиси и занаети низ Скопје
• Промоција на најразлични велосипеди, стари велосипеди и некои прототипови.
• Музичка програма со DJ паркингот на Средно Водно
• Бесплатен автобуски превоз до Средно Водно

12.00
Потпишување на пристапница за ЕНМ на Средно Водно.
17 September
17.09.2018 Понеделник
10:00 – 13:00
СЕРВИСНИ СТАНИЦИ
Инсталација на 3 сервис станици на територијата на град Скопје, (поправка на велосипед, замена на гуми и пумпа)
Локации :
• Средно Водно
• Железничка станица
• Кеј ( скејт парк кај жабарот)
Извршител: Македонски зелен центар

10:00 – 12:00
ЖИВОТНА СРЕДИНА И КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ
Локација: ЕУ Инфоцентар
Презентирање на активностите на Град Скопје: новата веб страна за животна средина, новиот инвентар на стакленички гасови, проектот Зелени кули и пилот проектот за намалување на урбаните топлотни острови.
11.00 – 15:00
Трета конференција “Bike and Learn
Целта на конференцијата е да ги едуцира младите за употребата на алтернативниот транспорт што можат да го користат во секојдневниот живот, ефектот што го има врз здравјето и економијата и да ја подигне свеста за
• 4 локации за посета
• 3 едукативни
• 1 дискусија
• 25 учесници
На бина Школка ќе се одржи промоција.

10:00 – 12:00
НАЈМЛАДИТЕ ВО СООБРАЌАЈОТ
Обука за сообраќајни правила за деца во основни училишта во општина Кисела вода .
Популарни предавања од областа на сообраќајот како и објаснување на учениците за безбедно возење на велосипед
Општина Кисела Вода со СВР

20:00 -22:00
ВЛИЈАНИЕ НА СООБРАЌАЈОТ ВРЗ КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ
Локација: Градски парк, бина Школка
Проекција на документарен филм Before the flood (Пред поплавата), во траење од 1 час и 45 минути.
Организатор: Еко свест
18 September
18.09.2018 Вторник
10:00 – 12:00
НАЈМЛАДИТЕ ВО СООБРАЌАЈОТ
Обука за сообраќајни правила за деца во основни училишта во општина Кисела вода .
Популарни предавања од областа на сообраќајот како и објаснување на учениците за безбедно возење на велосипед
Извршител:
Општина Кисела вода со СВР.

08:45-14.00
ОДРЖЛИВИ ТУРИСТИЧКИ ТУРИ
Промоција на туристички тури низ Скопје комбинирани со автобус и велосипед.
08:45 Транспортен центар, поаѓање со автобус,
09:45 Пристигнување на Матка,
09:45-10:00 Изнајмување велосипеди,
10:00- 11:00 Посета на Музејот на ХЕЦ Матка,
11:00-12:00 Посета на црквата Св.Андреа и мал одмор,
12:00-13:00 Враѓање на изнајмените велосипеди и освежување,
13:05 Поаѓање со автобус кон Транспортен центар.
Извршител: Македонски зелен центар

15:30 – 16:30
Идоли и херои во автобус (дружење со јавни лица во автобус)
17:00-18.00
ЈАВНА ДЕБАТА
Локација:ХАБ
Јавна Дебата помеѓу операторите на јавниот превоз,градски власти и здруженијата за подобрување на состојбата со одржливиот транспорт и обележување на нови велосипедски патеки на коловозна лента.
19 September
19.09.2018 Среда

10:00 – 13:00
СООБРАЌАЈНА КУЛТУРА
Локација: Автосообраќаен училишен центар АСУЦ Боро Петрушевски
АСУЦ и РСБС
Едукација за безбедност во велосипедизмот, начин на управување.
СУГС Михајло Пупин и СУГС 8-ми Септември
• Велоспидески патеки по европски стандарди,
• Пилот проектот за намалување на урбаните топлотни острови

13:00 – 15:00
УЛОГАТА НА ЗЕЛЕНИЛОТО ВО УРБАНАТА СРЕДИНА
Локација: Канцеларија на УНДП
Промовирање на активностите на градот:
• ново зеленило во градот,
• Зелен катастар, до каде сме,
• нови мини паркови во градот, реализирани желбите на граѓаните, зелени кровови,и
• Нов парк Ибни пајко

10:00 – 12:00
НАЈМЛАДИТЕ ВО СООБРАЌАЈОТ
Обука за сообраќајни правила за деца во основни училишта во општина Кисела Вода.
Популарни предавања од областа на сообраќајот како и објаснување на учениците за безбедно возење на велосипед
Општина Кисела Вода со СВР

10:00 – 11:00
СКОПЈЕ ГРАД БЕЗ ВОЗИЛА
Локација: парк Шопен во Кисела Вода
Општина Кисела Вода во соработка со Агенција за млади и спорт 10-11 часот.

11:00 – 12:00
УПРАВУВАЊЕ СО СООБРАЌАЈОТ
Локација: Центар за управување и контрола на сообраќајот во град Скопје ЦУКС
Посета на центарот и едукација на младите за активностите со управување со сообраќајот.
12.00 – 13:30
bicycle friendly КОМПАНИИ
Промоција на сите компании и институции кои се „bicycle friendly” со цел подигнување на свеста кај претпријатијата и институциите, преку видео клип на социјалните мрежи.

15:30 – 16:30
Идоли и херои во автобус
20 September
20.09.2018 Четврток
10.00 – 12:00
ЕКО хепенинг
Локација: Парк Јане Сандански
Општина Аеродром со децата од градинките организира хепенинг со совети за здрава и чиста животна средина.

10:00 – 13:00
ЕЛЕКТРОМОБИЛНОСТ
Локација: Технички кампус
• Саем на електрични возила, презентации на електро возила,е-скутери и др.ел.возила, презентација на фирми што користат електрични и хибридни возила…..
• Електроконвој до Порта Македонија
• Учесници ученици од средни и основни училишта.
Извршител: НВО Електромобилност

10:00 – 12:00
НАЈМЛАДИТЕ ВО СООБРАЌАЈОТ
Обука за сообраќајни правила за деца во основни училишта во општина Кисела Вода .
Популарни предавања од областа на сообраќајот како и објаснување на учениците за безбедно возење на велосипед
Општина Кисела Вода со СВР

14:00 – 16:00
ТРАНСПОРТОТ ВО ГРАДОТ И ЖИВОТНАТА СРЕДИНА
Локација: Град Скопје, Сала на Советот
Презентирање на проекти од областа на транспортот:
• Транспорт во Скопје, реалност и предизвици; Патека кон зелен транспорт,
• Транспортот низ климатски очила,
• Возниот парк и емисиите,
• Одржлив нискојаглероден транспорт.


15:30 – 16:30
Идоли и херои во автобус (дружење со јавни лица во автобус)

19.00 TEDx настан ИДНИНАТА НА ТРАНСПОРТОТ
Локација: CO&WORK Hub
Модели на споделување/ комбинирање на одржливи форми на транспорт како можност за самовработување или отворање на мал бизнис.
21 September
21.09.2018 Петок
10:00 – 12:00
ВО ГРАД БЕЗ АВТОМОБИЛ
Локација: Порта Македонија до бина Школка во Градсји парк
• Големо велосипедско дефиле
• Музичка програма на бина Школка
• Лотарија на велосипеди и велосипедска опрема
• Натпревар: Изминати километри со различни форми на одржлив превоз.
Натпреварот ќе биде проследен со медиумска кампања и најава.

10:00 – 12:00
Движи се за здравје
Локација – Фонатан Лотусов цвет
Традиционална манифестација.
Детски културен центар – Карпош организира едукација за правилен развој и моторика кај децата
Учестуваат детски градинки од цело Скопје.

10:00 – 12:00
НАЈМЛАДИТЕ ВО СООБРАЌАЈОТ
Обука за сообраќајни правила за деца во основни училишта во општина Кисела Вода .
Популарни предавања од областа на сообраќајот како и објаснување на учениците за безбедно возење на велосипед.
Општина Кисела Вода со СВР
Агенда за 21 Септември – Дефиле без автомобили
Собирањето на учесниците ќе биде на Градскиот плоштад ( позади порта Македонија)
Старт на дефилето е предвидено во 10 часот.
Рутата ќе се одвива по следните сообраќајници :
o Ул.Димитрие Чуповски до бул. Кочо Рацин (се врти лево)
o бул. Кочо Рацин, бул. Крсте Мисирков(се врти лево),
o бул.Гоце Делчев се врти лево и се продолжува по бул.ВМРО (се врти десно),
o бул.Партизански одреди до бул.8ми Септември(се врти десно),
o бул.8ми Септември се врти десно по бул.Илинден
Настанот ќе заврши со музички хепенинг, обраќање од Градоначалникот на Град Скопје, обраќање на претставник од Министерството за животна средина, обраќање на претствник од Канцеларијата на Европската унија.
22 September
22.09.2018 Сабота

10.00 – 12:00
КОМБИНИРАЈ И ДВИЖИ СЕ
Локација: Железничка станица Лисиче – железничка станица Ѓорче Петров
• 11:00 Поаѓање од железничката станица Лисиче,
• 11:10 Прес на Градоначалникот на Град Скопје на централната ќелезничка станица – Скопје,
• 11:40 Пристигнување на железничката станица Ѓорче Петров и поаѓање со велосипеди кон центарот на градот и придружување на натанот Вело кафе.
Промовирање на комбиниран превоз велосипед и железница.

11:00 – 13.00
ВЕЛО КАФЕ на ул. Димитрија Чуповски
Град Скопје ја затвора улицата за сообраќај од 10 до 14 часот и поставува маси и клупи за седење на самата улица, како и различни реквизити за игра на децата.
Се охрабруваат локалните кафетерии да изнесат мебел на улицата и таму да ги услужуваат граѓаните., креди мали масички за деца, топки за сервис, рачни апарати за фудбал, шминкери за деца за костимирање… Кафеана Кожувчанка и нови две кафеани ќе постават маси и гостите ќе ги служат на велосипед.
Поставување на ѕид во центарот на градот каде што граѓаните ќе може да ги искажуваат своите мислења во врска со мобилноста и барањата до градоначалникот кои ќе бидат обајвени на порталот на Град Скопје.
16:00 24:00
СКОПЈЕ СТРИТ БАСКЕТ 2018
Локација. Плоштад Македонија
• натпревари во баскет,
• програма,
• DJ и музика.

Permanent measures Permanent measures

Skopje (City of Skopje) implements one or more new permanent measure(s), which contribute(s) to modal transfer from private car to environmentally sound means of transport.

New or improved bicycle facilities
Improvement of bicycle network (creation of new lanes, extension, renovation, signposting etc)
Develop public bicycle hiring and sharing systems
Improvement of bicycle facilities (parking, locks etc)
Installation of charging points for e-bikes
Launch of free-floating bike-sharing schemes
Pedestrianisation
Create or enlarge pedestrian streets
Improvement of infrastructure (new foot bridges, pavements, road crossings, zebra crossings etc)
Extension or creation of new greenways
Public transport services
Use of ecological vehicles for public transport fleets
Development of new technologies to improve public transport
Launch of integrated services for the various public transport modes
The development of accessible transport services for all
Traffic calming and access control scheme
Speed reduction programmes in zones near schools
Reduction of outside parking zones
New traffic regulations: traffic circulation and parking
Introduction or expansion of Urban Vehicle Access Regulation Scheme
Accessibilities
Create the tactile pavements
Create wheelchair ramps
Lowering of pavements
Enlargement of pavements
Elaboration of sound devices in traffic lights
Removal of architectonic barriers
Create useful tool for people with reduced mobility
New forms of vehicle use and ownership
Launch of online car-pooling and car-sharing schemes
Use of clean vehicles
Charging points for electric vehicles
Freight distribution
New regulations for freight distribution
Introducing cargo bikes
Mobility management
Create/establish mobility centers and on-line information services (eg travel planner)
Launch of awareness-raising campaigns
Elaboration of educational materials
Development of systems and equipment for measuring air quality in public places
Organisation of regular fora or surveys on public opinions and ideas

Car-free day Car-free day

Skopje (City of Skopje) carries out a Car-Free Day 2018 and closes off one or more streets to traffic, and opens it to pedestrians, cyclists and public transport.

Zone opened to residents on Car-Free Day:
- Собирањето на учесниците ќе биде на Градскиот плоштад ( позади Триумфалната капија)
- Старт на дефилето е предвидено во 10 часот.
- Рутата ќе се одвива по следните сообраќајници :
o Ул.Димитрие Чуповски до бул. Кочо Рацин (се врти лево)
o бул. Кочо Рацин, бул. Крсте Мисирков(се врти лево),
o бул.Гоце Делчев се врти лево и се продолжува по бул.ВМРО (се врти десно),
o бул.Партизански одреди до бул.8ми Септември(се врти десно),
o бул.8ми Септември се врти десно по бул.Илинден
o Настанот ќе заврши со музички хепенинг, обраќање од Градоначалникот на Град Скопје, обраќање на претставник од Министерството за животна средина, обраќање на претствник од Канцеларијата на Европската унија.